Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κυρίαρχη η αβεβαιότητα

Με την πρόβλεψη ακόμη και της βραχυπρόθεσμης τάσης να δείχνει επισφαλής, καθώς διαθέσεις και πρόσημα στο ταμπλό αλλάζουν ενδοσυνεδριακά, το μόνο βέβαιο για τις αγορές είναι…η αβεβαιότητα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και τα «κόκκινα» futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προϊδεάζουν για τουλάχιστον αρνητικό ξεκίνημα. Αντίθετα τα ασιατικά χρηματιστήρια αυτονομήθηκαν με μικρά κέρδη, λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων της Toyota.

Επίσης αποτελέσματα ανακοίνωσε η RBS, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια έβγαλε ζημιές, ενώ με ιδιαίτερα ενδιαφέρον οι διεθνείς αγορές αναμένουν τα αποτελέσματα των Fannie Mae και MBIA, τα οποία θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι «αψιμαχίες» μεταξύ αγοραστών-πωλητών θα συνεχιστούν στη Σοφοκλέους, όμως, οι δεύτεροι στην παρούσα φάση φαίνεται να διαθέτουν τα «χαρτιά», τα λεφτά, την ψυχολογία και την στήριξη από το διεθνές κλίμα. Ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι πλησιάζει το peak των θερινών διακοπών, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος.

Το μόνο βέβαιο για την βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών είναι η αβεβαιότητα. Η αποστροφή στον επενδυτικό κίνδυνο, θα εναλλάσσεται με την αποδοχή του, συχνότερα ίσως από κάθε άλλη περίοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών θα μεταβάλλεται ακόμη και μέσα στην ημέρα από θετική σε αρνητική και το αντίθετο, υπό την επήρεια άλλοτε αισιόδοξων και άλλοτε απαισιόδοξων σεναρίων.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, που υποστηρίζει ότι η ισχυρή διάθεση των πληθυσμών των αναδυομένων οικονομιών για διαμόρφωση καλύτερου βιοτικού επιπέδου, θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει τις οικονομίες αυτές σε διατήρηση διψήφιων ποσοστών μεγέθυνσης.

Τεχνικά και όσον αφορά το ΧΑ όλα θα συνεχίσουν να παίζονται στη ζώνη 3.517-3.525 που είναι η διπλή ενδοσυνεδριακή κορυφή που έδωσαν οι συνεδριάσεις 23 και 24/7. Αν δεν σημειωθεί ανοδική διαφυγή από την ζώνη αυτή το πιθανότερο είναι ο ΓΔ να συνεχίσει να ταλαιπωρείται στο γνωστό εύρος 3.330-3.450. Σε κάθε περίπτωση και όσο ο ΓΔ δεν δίνει κλείσιμο χαμηλότερα των 3.370 μονάδων, το σενάριο για κίνηση προς τις 3.596 μονάδες παραμένει σε ισχύ. Αντίθετα οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 3.407-3.404 και 3.396 μονάδες.

Τέλος ίσως χρειάζεται σχετική αναφορά για τις δύο μετοχές του 20άρη που χθες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Στην περίπτωση της πρώτης, ακόμη και εάν συνεχιστεί η διολίσθηση δεν πρέπει να δοθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 30,5 ευρώ, προκειμένου να διατηρηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 32,3 και 33 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 30,5, τεχνικά δίνει μίνιμουμ υποχώρηση προς τα 29,3 ευρώ.

Στην περίπτωση της Πειραιώς, η οποία μάλιστα έκλεισε με περίπου εντυπωσιακές απώλειες (-5,3%), παραμένει ζητούμενο η διακράτηση των 18,3 και σε ακρότητα των 18 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει come back προς τα 19,3 και τη ζώνη 19,90-20,10 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση τα 17,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v