Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξένος δάκτυλος" δείχνει άνοδο στη Σοφοκλέους

Το διεθνές κλίμα «επιβάλλει» εκκίνηση σε υψηλότερα επίπεδα με την Σοφοκλέους να έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διασπάσει ανοδικά το εύρος 3.330-3.450 μονάδων. Ζητούμενη η συνέχεια διάχυσης του ενδιαφέροντος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
«Υποχρεωτική» άνοδο επιβάλλει το διεθνές κλίμα στη Σοφοκλέους, μετά τόσο από το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street, όσο και από τα κέρδη του κατέγραψαν το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Έτσι το ΧΑ σήμερα έχει μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχει το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 3.450 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 3.596 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο άφησε θετικές παρακαταθήκες, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε και εκτός μετοχών 20άρη κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης -αν μη τι άλλο- να ανεβάσουν, σχετικά, συναλλαγές.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το γεγονός ότι η ψυχολογία στις αγορές δείχνει διαθέσεις βελτίωσης, παραμένει ευμετάβλητη και με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αλλαγής του κλίματος (υποσημειώνεται ότι σήμερα στις 13.00 ανακοινώνει αποτελέσματα η Freddie Mac).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι και κυρίως αυτοί των Εθνικής, ΟΤΕ και Coca-Cola. Στην περίπτωση της Εθνικής που «είδε» ξανά κλείσιμο υψηλότερα των 32 ευρώ (και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας) κάτι που είχε να συμβεί από τις 12 Ιουνίου 2008, αν ο εν λόγω τίτλος ξεφύγει από τι ζώνη 32,4-32,6 ευρώ μπορεί να δώσει τουλάχιστον κίνηση προς τα 33,2 και 34 ευρώ.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ η χθεσινή κίνηση αν μη τι άλλο έδωσε τεχνικά ανοδική διαφυγή. Αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 14,40 ευρώ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κίνηση προς τα 14,70 και 15,40 ευρώ, αφού η ανοδική αντίδραση θα υποβοηθηθεί και από κινήσεις short covering.

Τέλος στην περίπτωση της Coca-Cola, που χθες εμφάνισε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις μετοχές του FTSE, οι αγχωτικές κινήσεις κλεισίματος πτωτικών θέσεων ήταν εμφανείς από όλους όσους φοβήθηκαν περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς, που σε συνδυασμό με την προσωρινή διαπραγμάτευση της μετοχής θα δημιουργούσε εντυπωσιακούς εγκλωβισμούς (υπενθυμίζεται ότι μετά τις 8/8 ο τίτλος μπαίνει σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης προκειμένου οι μετοχές από ανώνυμες να μετατραπούν σε ονομαστικές, και επιστρέφει στο ταμπλό στις 18/8).

Από τη μέση και χαμηλότερα, ζητούμενο είναι η διάχυση του ενδιαφέροντος και οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v