Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To στοίχημα της νέας, "μεταμορφωμένης" Forthnet

Η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τη Forthnet σφραγίζει το ντιλ της Nova και βάζει την εταιρία σε νέα τροχιά. Το ρίσκο δεν είναι μικρό και γι' αυτό η πορεία της τροχιάς ίσως επιφυλάσσει εκπλήξεις.

To στοίχημα της νέας, μεταμορφωμένης Forthnet
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας περνά σε νέα εποχή.

O άλλοτε ανεξάρτητος πολυμετοχικός καβαλάρης των ελληνικών τηλεπικοινωνιών αποκτά υπερδιπλάσιο βάρος και διαθέτει πλέον ένα ισχυρό βασικό μέτοχο, τους Άραβες επενδυτές από το Ντουμπάι.

Όμως, εκείνο που θα κρίνει την τύχη της Forthnet είναι η επιτυχής ή μη υλοποίηση του ντιλ με τη Nova που ουσιαστικά τη μεταμορφώνει από εταιρία παροχής υπηρεσιών φωνής και ευρυζωνικών υπηρεσιών (double play) σε επιτυχημένη επιχείρηση triple play (φωνή, ευρυζωνικότητα, τηλεόραση).

Αναμφισβήτητα το τίμημα των 460 εκατ. ευρώ, που συμφώνησε να πληρώσει η εταιρία στους Νοτιοαφρικανούς μετόχους της επιχείρησης που είναι ιδιοκτήτρια της δορυφορικής πλατφόρμας της Nova, είναι ακριβό.

Η διοίκηση της Forthnet καλείται να αποδείξει ότι το καλό είναι όντως ακριβό, αν και στη ζωή έχει αποδειχτεί ότι δεν ισχύει πάντοτε αυτή η αρχή.

Πιθανόν, μάλιστα, να μην είχε αυτή την ευκαιρία αν ο όμιλος Κυριακού είχε πουλήσει νωρίτερα τη Νοva Televizia Βουλγαρία στον σουηδικό Modern Times Group αντί 620 εκατ. ευρώ.

Η ίδια ποντάρει πολλά αφενός στη περιορισμένη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και στη μονοπωλιακή θέση της Nova σε αυτή και αφετέρου στο "πάντρεμα" των συνδρομητικών βάσεων των δύο εταιριών.

Περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, η εκμετάλλευση αυτών των συνεργιών θα κρίνει κατά πόσον άξιζε να πάρει η Forthnet το ρίσκο που πήρε.

Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθει στην αγορά με πακέτα που θα συνδυάζουν τις 3 υπηρεσίες, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος του triple play.

Eπιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει σε σταυροειδείς πωλήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης στους υφιστάμενους πελάτες της Forthnet και των υπηρεσιών φωνής και ADSL στους συνδρομητές της Nova.

Το ρίσκο της υλοποίησης αυτή της στρατηγικής για τη Forthnet δεν είναι καθόλου μικρό.

Άλλωστε, η ίδια η διοίκησή της δεν διαθέτει πείρα από τη συνδρομητική τηλεόραση, αν και από τη μέχρι σήμερα πορεία της έχει να επιδείξει καλό track record στην αγορά που λειτουργεί.
 
Πάντως, η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε μια δύσκολη εποχή σημαίνει ότι ο νέος βασικός μέτοχος (Άραβες) κατανοεί και υποστηρίζει αυτή τη στρατηγική για να τη χρηματοδοτεί.

Είναι, όμως, εξίσου σίγουρο ότι αυτός θα είναι απαιτητικός και θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία και τα αποτελέσματα της στρατηγικής την οποία χρησιμοποιεί το μάνατζμεντ.

Το σίγουρο είναι ότι η Forthnet μπαίνει σε μια νέα τροχιά, που δεν είναι σίγουρο αν θα την οδηγήσει στα αστέρια ή σε προσγείωση πάλι πίσω στη Γη.

Αν όμως ήταν να ποντάρουμε κάπου, θα προτιμούσαμε τα αστέρια για την πρώην πολύφερνη νύφη των ελληνικών τηλεπικοινωνιών.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v