Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμέρους τίτλοι κόντρα στον χαμηλό τζίρο

Οι χαμηλοί τζίροι «απαγορεύουν» τις υψηλές προσδοκίες και έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους, όπως Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Nexans, Μπερνουμπή. Η υποχώρηση πετρελαίου δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ημέρα επιτοκίων η σημερινή, με όλα τα βλέμματα των αγορών να είναι στραμμένα στη Fed (21.15 ώρα Ελλάδας), με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να αναμένουν την παραμονή των επιτοκίων στο 2%, οπότε σαφώς σημαντικότερη σημασία είναι η συνοδευτική ανακοίνωση της απόφασης.

Από εκεί και πέρα το ηπιότερα χαμηλότερα κλείσιμο, χθες το βράδυ, στη Wall Street ακολούθησαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ θετικό άνοιγμα προοιωνίζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ωστόσο λόγω των αποτελεσμάτων των Societe Generale (καλύτερα του αναμενόμενου) και Swiss Re (χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών), αλλά κυρίως λόγω της νέας υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» προς τα 120 δολάρια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εάν συνεχιστεί η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου και διασπαστούν καθοδικά τα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ο «μαύρος χρυσός» εισέρχεται καθαρά σε πτωτικό κανάλι με minimum κίνηση προς τα 94-93 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην συναλλακτικά απαξιωμένη Σοφοκλέους οι όποιες προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, αφού η έλλειψη ορατότητας και ενδιαφέροντος οδήγησαν τη χθεσινή συνεδρίαση σε νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2008 (44 μετοχές με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές).

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα, τουλάχιστον όσον αφορά τις εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE , δεν μπόρεσαν να βγάλουν αγοραστικό ενδιαφέρον σημαντικής διάρκειας και αυτό σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη θα κρατήσουν τον τζίρο μάλλον σε χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι σε μία τέτοια περίπτωση η όποια πρωτοβουλία παρθεί μεταξύ αγοραστών-πωλητών και συνοδευτεί με σχετική αύξηση συναλλαγών πιθανότατα και θα διαμορφώσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τεχνικά δεν αλλάζει κάτι όσο ο ΓΔ κινείται μεταξύ 3.300 και 3.450 μονάδων, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι στιγμής προσπάθεια αναρρίχησης υψηλότερα των 3.400 μονάδων (σε κλείσιμο) μάλλον ενεργοποίησαν υψοφοβικά σύνδρομα.

Έτσι το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται σε επιμέρους τίτλους με την αγορά να καλείται να τιμολογήσει τα αποτελέσματα των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Nexans, Μπερνουμπή. Από τις μετοχές του FTSE ασφαλώς προβληματικότερη εικόνα για τον τίτλο της ΔΕΗ που διέσπασε καθοδικά τη στήριξη στα 19 ευρώ και αν δεν αντιδράσει άμεσα επόμενες στηρίξεις στα 18,16 και 17,26 ευρώ.

Καλύτερη εικόνα από Εθνική που συνεχίζει να έχει μπροστά της τις αντιστάσεις στα 31,40 και 32 ευρώ και από ΟΠΑΠ που έκλεισε χθες στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από την αντίσταση των 23,36 ευρώ. Αν την τελευταία την μετατρέψει σε στήριξη επόμενες αντιστάσεις στα 23,54 και 23,80 – 24 ευρώ. Επίσης ίσως αξίζει παρατήρησης, τουλάχιστον για σήμερα, ο τίτλος της Intralot, λόγω χθεσινού υψηλότατου δανεισμού στην αγορά παραγώγων.

Τέλος δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για InfoQuest και Lavipharm και τα νέα ιστορικά χαμηλά της Betanet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v