Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη η διόρθωση στη Σοφοκλέους

Ελέγχεται, μέχρι στιγμής, η διόρθωση σε Ευρώπη και ΧΑ. Υψηλότερα Κύπρου, Πειραιώς, Coca Cola, Μotor Oil, ΤΤ, ΑΤΕ. Μάχη πωλητών - αγοραστών στη μετοχή της ΔΕΗ. Στις 3.380 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην… ανεργία των ΗΠΑ ελπίζουν οι αγορές. Η πορεία των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραπέμπει σε μια μάλλον ψύχραιμη και ελεγχόμενη διαχείριση της αναμενόμενης διόρθωσης, με τον DAX να χάνει 0,69% και περίπου μισό της μονάδας ο Γ.Δ. στο Χ.Α.

Οι πρώτες ενδείξεις από τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά θετικό άνοιγμα, με τον δείκτη να παραμένει στην περιοχή των 1.260 μονάδων.

Στο Χ.Α. δύο τινά διευκολύνουν μέχρι στιγμής την κατάσταση. Το πρώτο αφορά στις συνήθεις πωλήσεις ανοιχτών θέσεων, το δεύτερο στην ενεργοποίηση εντολών αγοράς σε συγκεκριμένες μετοχές του 20άρη.

Δεδομένου του αριθμού των short θέσεων σε μετοχές του FTSE 20 θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη τη μέχρι τώρα συμπεριφορά μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, καθώς σε συνδυασμό με την αντίδραση των Κύπρου, Πειραιώς αλλά και Coca Cola, Motor Oil ο FTSE υποχωρεί ήπια προς τις 1.856 μονάδες (-0,39%).

Μέχρι στιγμής η εικόνα του 20άρη παραπέμπει σε διακράτηση υπεραξιών που έχουν κερδηθεί από τα χαμηλά περιόδου, καθώς η τιμή για τη μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται 22,3% υψηλότερα από τα 24,88 ευρώ και της Eurobank 21,2% από τα χαμηλά των 13,12 ευρώ.

Διαπιστώνεται πως μετοχές-σηματωροί του τραπεζικού κλάδου αλλά και τίτλοι εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ, ΔΕΗ παραμένουν σε σχετική απόσταση ασφαλείας από τα τελευταία χαμηλά τους.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον Μυτιληναίο, η αντίδραση αυτή δείχνει εξαιρετικά ισχυρή καθώς η μετοχή αντιδρά από τα 6,42 ευρώ φέρνοντας την αποτίμηση του ομίλου, πλέον, στα 930 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη φορά διαμορφώνεται για τη μετοχή της Coca Cola (στα 5,8 δισ. ευρώ η αποτίμησή της) και της Motor Oil (1,4 δισ. ευρώ).

Σκληρή μάχη μεταξύ πωλητών - αγοραστών σημειώνεται για μία ακόμη συνεδρίαση στη μετοχή της ΔΕΗ όπου οι short θέσεις επιχειρούν να φέρουν την τιμή της προς το χαμηλό των 18,72 ευρώ (μόλις 6% υψηλότερα η τρέχουσα τιμή), ενώ χτίζονται ισχυρές θέσεις από αγοραστές.

Ειδικότερα για τη μετοχή της ΔΕΗ έχουμε να παρατηρήσουμε πως "υποτιμάται άγρια" από διαχειριστές και παίκτες που κινούνται εκτός Ελλάδος (αρκετοί με έδρα το Λονδίνο), ενώ τις τελευταίες ημέρες κάνει και πάλι ενεργή την παρουσία του ισχυρό ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι, που διαθέτει υψηλότατη ρευστότητα σε αυτήν τη συγκυρία.

Κατά την εκτίμησή μας πωλητές - αγοραστές θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους κατά πάσα πιθανότητα στη μετοχή της ΔΕΗ, ενδεχομένως και άμεσα.

Κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης περιμένουμε και στη μετοχή του Μυτιληναίου, με την τρέχουσα τιμή να διαμορφώνεται στα 7,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v