Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση της Wall τρομάζει (;) τη Σοφοκλέους

Στο... κρύο και πάλι οι αγορές, με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν σε κομβικό σημείο μετά και τη σημαντική υποχώρηση της Wall Street. Παραμένουν στο επίκεντρο οι τράπεζες και οι εκτιμήσεις για μεταβλητότητα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τρόμαξαν τις αγορές τα χθεσινά νέα από τις ΗΠΑ και η μεγάλη διόρθωση που ακολούθησε στη Wall. Στο… κρύο και πάλι οι αγορές, με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν σε κομβικό σημείο.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών, είναι πως η μεταβλητότητα και η αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών θα συνεχίζονται όσο η οικονομία των ΗΠΑ πιέζεται και οι παρενέργειες της κρίσης διαχέονται σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της πραγματικής οικονομίας.

Στο Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη και του FΤ 20 παρέμενε ούτως ή άλλως εν αμφιβόλω, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά τεχνικής αντίδρασης. Ακόμη και εάν έφερνε τον Γ.Δ. υψηλότερα των 3.500 ή και προς τις 3.700 - 3.750 μονάδες. Η στόχευση προς υψηλότερα επίπεδα τιμών παραμένει.

Όμως και το ενδεχόμενο νέας διόρθωσης χαμηλότερα των 3.280 - 3.300 μονάδων θα έχει επίσης χαρακτηριστικά τεχνικής κίνησης. Το ζητούμενο για ορισμένους διορατικούς παίκτες είναι να μη δοκιμαστεί σε αυτή τη φάση η περιοχή στήριξης των 3.100 μονάδων.

Αυτό γιατί ο Ιούλιος "έγραψε" μικρές απώλειες (μείον 1,3%) μετά τη βίαιη διόρθωση του Ιουνίου, γεγονός που από τεχνικής πλευράς επιβαρύνει τον Γ.Δ.

Σε καλύτερη θέση ο FΤ 20, εάν συγκριθεί η απόδοση από τα χαμηλά περιόδου, λόγω της ανοδικής αντίδρασης τραπεζικών μετοχών και 3 - 4 μετοχών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εκ των πραγμάτων το… βάρος πέφτει και πάλι στην Εθνική (αυτή τη φορά η Eurobank εμφανίζεται πιο… αδύναμη, αλλά μπορεί να κάνει την έκπληξη), με τη μετοχή της να δοκιμάζεται στα 29,6 - 29,3 ευρώ και με τιμή εκκίνησης τα 30,48 ευρώ.

Η Eurobank (15,98 ευρώ) θα πρέπει να κρατήσει τα 15,2 και οπωσδήποτε τα 15 ευρώ για να μην κινδυνεύσει άμεσα με προσέγγιση του "χαμηλού". Βοήθειες για τον FΤ 20 θα μπορούσαν να δοθούν από ΟΤΕ (κρίσιμα τα 13,2 ευρώ), ΔΕΗ καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες (από την περιοχή των 22 ευρώ), ΟΠΑΠ (κρίσιμα τα 22,4 ευρώ).

Σε αυτή τη συγκυρία χρήσιμη για έναν μεσοπρόθεσμο παίκτη - επενδυτή θεωρούμε την καλή καταγραφή του Στέφανου Κοτζαμάνη για τα μερίσματα των εισηγμένων και την προοπτική… διατηρησιμότητάς τους.

Για τον FΤ 20, μετά την εμφανή αδυναμία υπέρβασης των 1.906 μονάδων στις 30/7 και των 1.899 μονάδων χθες, έχουμε εκ των πραγμάτων μία αντίσταση σε αυτά τα επίπεδα. Τα χαμηλά της 29ης/7 στις 1.834 μονάδες θεωρούνται μία πρώτη ζώνη δοκιμασίας για τον δείκτη, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το ενδεχόμενο άμεσης τεχνικής αντίδρασης στην αμερικανική αγορά.

Χαμηλότερα βρίσκονται οι 1.796 μονάδες (18/7), αν και θέλουμε να πιστεύουμε πως η διόρθωση θα μπορούσε να εκτονωθεί μέχρι την πρώτη περιοχή στήριξης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σε διάστημα εβδομάδας υπεραπόδοση "γράφουν" μετοχές χαμηλότατης αξίας, προβληματικών εισηγμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τέτοιους καιρούς.

Από αυτή την άποψη εξαιρετικά επίκαιρο θεωρούμε το "Εγερτήριο" του Νίκου Γ. Δρόσου με τη χαρακτηριστική προτροπή να… κρυφτούμε γιατί βγήκαν τα "ζόμπι" (ξανά μανά, ρε παιδιά; Ήμαρτον!).

Και καλό μήνα, για να μην ξεχνιόμαστε, και διακοπές όπως τις θέλετε για εσάς που ξεκινάτε από σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v