Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβισαν τη Σοφοκλέους τα macro των ΗΠΑ

Αν και υπήρχε διάθεση για κάτι πολύ καλύτερο, εντέλει η αγορά φοβήθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και παρέδωσε κέρδη της τάξεως του 1%. Κράτησαν μερικώς τα κέρδη 3Ε, Μυτιληναίος, Alpha, ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πολλά θα εξαρτηθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Τα νέα από το... Αμέρικα, έκοψαν την όρεξη των αγοραστών σε Ευρώπη και Σοφοκλέους και κατέδειξαν για πολλοστή φορά πόσο ευμετάβλητη παραμένει η ψυχολογία στις Αγορές και πόσο σημαντικό ειδικό βάρος έχουν τα νέα από την πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Όλα ήλθαν στις 15.30 και ενώ είχαν ξεθαρρέψει οι αγοραστές στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο Δείκτης στην Σοφοκλέους ήταν στα υψηλά ημέρας.

Συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ (σημειώθηκε αύξηση 44000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε 8000), μια ημέρα πριν τα στοιχεία ανεργίας Ιουλίου, αλλά και η αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό χαμηλότερο των προσδοκιών (στο β΄ τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 1,9% έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 2,3%. Στο α΄ τρίμηνο η Αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 0,9%), αύξησαν τις τάξεις των απαισιόδοξων και έφεραν την πρωτοβουλία στους πωλητές.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο Χ.Α. και στις 15.28.39 ο Δείκτης βρισκόταν στο υψηλό ημέρας των 3448,72 μονάδων και στις 15.32.39 είχε υποχωρήσει με περίπου κάθετη κίνηση στις 3406,49 μονάδες, για να χάσει τελικά και το ψυχολογικό όριο των 3400 μονάδων και να κλείσει χαμηλότερα.

Αν η συνεδρίαση εξεταστεί επί μέρους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκαν τρεις διαφορετικές φάσεις.

Στην πρώτη με το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι διαθέσεις ήταν μάλλον πτωτικές και ο Δείκτης έδωσε διπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 3387 μονάδων.

Στην δεύτερη φάση οι Εθνική (λόγω θετικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία), Alpha Bank, Coca-Cola (λόγω σχετικά ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου) και Μυτιληναίος (μετά την είδηση για επιχειρηματική συμφωνία με την Ελβετική Glengore) ξεκίνησε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση, ενώ μείωνε αισθητά τις αρχικές απώλειες και η Eurobank.

Η τρίτη φάση εξελίχθηκε μετά τις 15.30 όταν και βγήκαν τα νέα από τις ΗΠΑ και σημαντικός αριθμός τίτλων άδειασαν με εντυπωσιακή ευκολία τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Συμπερασματικά οι διαθέσεις μπορεί να εναλλάσσονται ακόμα και μέσα στην μέρα, αλλά τουλάχιστον σήμερα υπήρχε τάση για κάτι καλύτερο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE (για να αλλάξει κάτι και να ξεφύγει από το εύρος διακύμανσης των τελευταίων ημερών) το κλείσιμο υψηλότερα των 1954 μονάδων με ενδιάμεση αντίσταση στις 1925 μονάδες, ενώ πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μετατροπής σε στήριξης του ορίου των 1850 μονάδων.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης οι πληροφορίες που έρχονται από χρηματιστηριακά γραφεία και αναφέρουν ότι δύο μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ανοίξει θέσεις “short” (στα Σ.Μ.Ε. Σεπτεμβρίου) ποντάροντας σε υποχώρηση του 20αρη προς τις 1700 – 1600 μονάδες.

Αξιοσημείωτα και τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τα οποία, μετά και την σημερινή ημέρα και μέχρι τις 26/8 (που ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου ο ΟΠΑΠ και η Alpha Bank), από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους μόνο τα Ελ. Πετρέλαια ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου στις 7/8.

Κάτι που σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η φτωχή ειδησεογραφία η Σοφοκλέους θα παραμείνει σε υψηλή συσχέτιση με τις ξένες Αγορές.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην των Alpha Bank (+1,93%), Coca-Cola (+3,41%), Εθνική (+1,33%), Μυτιληναίου (+2,6%), ουδείς άλλος τίτλος με θετικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

Αντίθετα ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησαν οι ΔΕΗ (-4,09%) και Κύπρου (-5,31%), όχι μόνο λόγω των σημαντικών απωλειών αλλά γιατί έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Motor Oil, MPB, του 1% για Ελ. Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Eurobank και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 61 μονάδων (υψηλό ημέρας 3448,72, χαμηλό 3387,16) και έκλεισε τελικά στις 3394,64 μονάδες με απώλειες 0,06%, ενώ ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) έφθασε τα 288 εκατ. από τα οποία τα 24 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 16 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 14,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v