Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Δεκαετής συμφωνία με Glencore

Υπογράφηκε στις 30/7/08 σύμβαση μεταξύ της ελβετικής Glencore και της Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου για την πώληση άνυδρης αλουμίνας παραγωγής προς την Glencore για τα προσεχή 10 χρόνια, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Μυτιληναίος: Δεκαετής συμφωνία με Glencore
Υπογράφηκε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008 σύμβαση μεταξύ ενός εκ των μεγαλύτερων σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγών και εμπόρων πρώτων υλών μετάλλων και μεταλλευμάτων, της ελβετικής Glencore, και της Αλουμίνιον, 100% θυγατρικής βιομηχανίας του ομίλου Μυτιληναίου για την πώληση άνυδρης αλουμίνας παραγωγής της Αλουμίνιον προς την Glencore για τα προσεχή 10 χρόνια.

Η αξία της σύμβασης αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 2 δισ. δολ. και οι ποσότητες τα 5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Η αλουμίνα είναι το ενδιάμεσο προϊόν μεταξύ βωξίτη και αλουμινίου. Για την παραγωγή της χρησιμοποιείται ελληνικός βωξίτης κατά 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% αποτελείται από βωξίτες ειδικών ποιοτήτων, τους οποίους θα προμηθεύει η Glencore με ξεχωριστή σύμβαση. Πέραν του βωξίτη, βασική πρώτη ύλη είναι ο ατμός, τον οποίο παράγει και προμηθεύει το παρακείμενο εργοστάσιο Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας 334 MW της Endesa Hellas, 50% θυγατρικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου.

Η αλουμίνα θα εξαχθεί σε ευρωπαϊκές, σε αφρικανικές και σε ασιατικές χώρες, προσθέτοντας σημαντική αξία στον ελληνικό βωξίτη.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες, ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: "Είναι δεδομένη η στρατηγική του ομίλου μας για εξωστρέφεια και για συνεργασίες διαφόρων επιπέδων με μεγάλους διεθνείς παίκτες στους τομείς όπου έχουμε δραστηριότητα.

Η δεκαετής συμφωνία που υπογράφηκε είναι και μια ανανέωση της εμπιστοσύνης των μεγαλύτερων διεθνών οίκων στις προοπτικές του μεταλλουργικού κλάδου του ομίλου και μια απόδειξη ότι η βιομηχανική και εξαγωγική δραστηριότητα, όταν ασκείται σωστά και υπεύθυνα, μπορεί να αποφέρει καρπούς για τον όμιλό μας, για τους εργαζομένους, τους μετόχους και για την ελληνική οικονομία".

O όμιλος Μυτιληναίου αποτελείται από εταιρίες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς μεταλλουργίας και μεταλλείων, ενέργειας, τεχνικών έργων EPC. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου ευρώ 1 δισ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 3.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

H Glencore International AG είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βιομηχανικών πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο και παρέχει ευρεία γκάμα εμπορευμάτων και πρώτων υλών. Τα εμπορεύματα αυτά προέρχονται είτε από δικές της μονάδες παραγωγής, είτε έχουν εξασφαλιστεί από την Glencore μέσω τρίτων, είτε τέλος είναι προϊόν της παραγωγικής και εμπορικής τεχνογνωσίας της.

H Glencore είναι ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία με έδρα το Baar της Ελβετίας και απασχολεί έμμεσα ή άμεσα πάνω από 2.000 υπαλλήλους παγκοσμίως σε επίπεδο marketing και περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους στη βιομηχανία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας στη διεύθυνση www.glencore.com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v