Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ζημίες €15 εκατ., Θετικά EBITDA

Ζημίες 15,1 εκατ. ευρώ σημείωσε η Εμπορική Τράπεζα στο α΄ εξάμηνο, ενώ κατέγραψε βελτίωση λειτουργικών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, στα 4,4 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 12 εκατ. στο α΄ τρίμηνο.

Εμπορική: Ζημίες €15 εκατ., Θετικά EBITDA
Ζημίες 15,1 εκατ. ευρώ σημείωσε η Εμπορική Τράπεζα στο α΄ εξάμηνο 2008, ενώ κατέγραψε βελτίωση λειτουργικών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, στα 4,4 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 12 εκατ. στο α΄ τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου -όπως τονίζει η τράπεζα- επηρεάστηκαν από την αύξηση του κόστους άντλησης ρευστότητας και από τις ζημίες αποτίμησης του χαρτοφυλακίου συναλλαγών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της τραπεζικής αγοράς η επανακάμψη της Εμπορικής συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς (+14,1% αύξηση χορηγήσεων στο 6μηνο), επεκτεινόμενη πλέον και στους τομείς των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (+21,5% στο 6μηνο).

Η εξέλιξη του προγράμματος μετασχηματισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενώ επεκτείνεται σταδιακά ο νέος τύπος καταστημάτων στο σύνολο του δικτύου λιανικής τραπεζικής.

Ο κ. Αντώνης Κροντηράς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, δήλωσε τα εξής:

"Κατά το α΄ εξάμηνο η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε την επανάκαμψή της στην ελληνική αγορά, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το β΄ τρίμηνο και παρά τη διατήρηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας καταφέραμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματά μας και στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, παραμένουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς μας στόχους, δηλαδή στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης και εναρμόνισης της τράπεζας με τα υψηλότερα διεθνή τραπεζικά πρότυπα, στην επανάκαμψή της στην ελληνική αγορά και στην περαιτέρω ανάπτυξή της στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

---ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2008

Σύνολο καθαρών εσόδων 404,6 εκατ. ευρώ, -16,2%.

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 332,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12%, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από τις οργανωμένες αγορές.

• Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 12,1%, στα 69 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση, των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και των πιστωτικών καρτών.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των χαρτοφυλακίων στο α΄ εξάμηνο επηρεάστηκαν από την κρίση στις αγορές και από τις αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία (mark to market).

Το σύνολο των εξόδων και προβλέψεων εμφανίζει μείωση κατά 3,9% και διαμορφώθηκε στα 412,1 εκατ. ευρώ.

• Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9%.
• Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1,7%.
• Τα έξοδα μετασχηματισμού ανήλθαν σε 12,9 εκατ. ευρώ.
• Οι προβλέψεις ανήλθαν σε 94,9 εκατ. ευρώ (-11,2% έναντι του α΄ εξαμήνου 2007).

---ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Α΄  ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2008

Στο α΄ εξάμηνο 2008 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων της τράπεζας ήταν 13,5%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε 7.134 εκατ. ευρώ. Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών ανήλθαν σε 713 εκατ. ευρώ.

Στα καταναλωτικά δάνεια (περιλαμβανομένης της Credicom) οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των υπολοίπων της τράπεζας ήταν 23,1%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο σε 3.193 εκατ. ευρώ. Η Credicom συνέχισε τη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών της με τα υπόλοιπα των δανείων της στις 30 Ιουνίου 2008 να ανέρχονται σε 1.081 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% από τον Δεκέμβριο του 2007 και κατά 41% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2007.

Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17,7% σε ετήσια βάση, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται σε 6.341 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένο από την έναρξη λειτουργίας των επιχειρηματικών κέντρων στο δ΄ τρίμηνο του 2007.

Οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 17.737 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου σε 844 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v