Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha - ΕΤΕ ροκάνισαν τα κέρδη του ΧΑ

Εκπληξη και σήμερα στο κλείσιμο, καθώς η μετακύλιση θέσεων από ΕΤΕ-Alpha σε άλλους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους πίεσε τον κλαδικό δείκτη και "ροκάνισε" τα αρχικά κέρδη της αγοράς. Τι λέει η τεχνική ανάλυση για FT20.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ξαφνικό γύρισμα της Αγοράς ελάχιστα λεπτά μετά τις 15.30 και μάλιστα όταν τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδιναν κίνηση προς νέα υψηλά ημέρας, αλλά και τα futures στην Wall Street προϊδέαζαν τουλάχιστον για θετικό άνοιγμα.

Τρεις οι ειδήσεις που εκτιμήθηκαν θετικά από τις διεθνείς Αγορές. Η μία αφορούσε την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο έναντι προσδοκιών για νέα σημαντική μείωση, που έδειξε το Ινστιτούτο ADP (Ειδικότερα, το ADP κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 9.000 έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 60.000 θέσεις).

Η δεύτερη είδηση αφορούσε την νέα τριπλή παρέμβαση από τις Fed, SNB και ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα η Fed ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι επιμηκύνει τον χρονικό ορίζοντα δανεισμού στις Τράπεζες, στις 84 ημέρες, επιπροσθέτως των δανείων 28 ημερών. Η Fed τόνισε ότι σε ανάλογες ενέργειες προχωρούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Τέλος η τρίτη είδηση αφορούσε την παράταση για δύο ακόμα εβδομάδες έδωσε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στο σχέδιο για προστασία των χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street από το “naked short selling”. Το σχέδιο είχε τεθεί αρχικά σε εφαρμογή για διάστημα 10 ημερών και θα έληγε στις 31 Ιουλίου. Πλέον ως ημερομηνία λήξης ορίστηκε η 12η Αυγούστου, με την SEC να τονίζει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση.

Βέβαια σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ημερομηνίες ορόσημο για την βραχυπρόθεσμη τάση στα διεθνή χρηματιστήρια είναι η 31η Ιουλίου, όπου και ανακοινώνεται το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ και η 5η Αυγούστου όπου συνεδριάζει η Fed για τα επιτόκια.

Ξαναγυρνώντας στην Σοφοκλέους που της έχει γίνει πλέον “συνήθεια” να ανοίγει με gap ανοδικό ή πτωτικό (αναλόγως του διεθνούς κλίματος), κινητικότητα πωλητών εμφανίστηκε κατά την τελευταία ώρα και κυρίως σε τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank.

Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 19,44 ευρώ καταγράφοντας κέρδη 2,97% για να κλείσει τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας και στα 18,64 ευρώ με απώλειες 1,27%.

Περίπου τα ίδια και για τον τίτλο της Εθνικής που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 30,96 ευρώ (+2,79%) και τελικά έκλεισε στα 30,08 ευρώ (-0,13%).

Φυσιολογικό ήταν να επηρεαστεί και ο Τραπεζικός δείκτης που από το υψηλό ημέρας των 5058,96 μονάδων (+2,67%), έκλεισε τελικά στις 4958,34 μονάδες (+0,62%).

Οι πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν σαν πιθανές τις μετακυλίσεις θέσεων σε άλλους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Τεχνικά τα αλλεπάλληλα τεχνικά χάσματα έχουν δυσκολέψει σημαντικά την δουλειά των αναλυτών που επισημαίνουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι όσο ο FTSE συνεχίζει να κινείται στο εύρος 1836 – 1910. Διάσπαση ενός των δύο ορίων πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Κλείσιμο υψηλότερα των 1910 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1930, 1990 και 2020 μονάδες, ενώ αντίθετα καθοδική διάσπαση των 1836 μονάδων δίνει κίνηση προς τις 1820 και 1799 μονάδες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και πλην των Εθνικής και Alpha Bank, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Αγροτική, Intralot, του 2% οι Eurobank, MPB, Motor Oil, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για την Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για την MIG.

Αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις.

Έτσι σχετικά γρήγορα “είδε” τα υψηλά ημέρας των 3450,42 μονάδων, μία πρώτη σημαντική πλαγιοκαθοδική κίνηση τον έφερε στις 15.06 στις 3404,71 μονάδες, νέα αντίδραση έως τις 3428,23, όμως μετά τις 15.33 οι πωλητές φάνηκαν περισσότερο δραστήριοι, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 3387,88 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3396,63 με κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 229 εκατ. από τα οποία τα 15 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 150 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,23%.

Στην αυριανή συνεδρίαση ασφαλώς και όλοι θα περιμένουν την αντίδραση του τίτλου της Eurobank, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και την ανακοίνωση της διοίκησης για πτωτική αναθεώρηση κατά 100 εκατ. των εκτιμώμενων κερδών για το 2008.

Έντονη φημολογία προς το τέλος της συνεδρίασης για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης στις Μινωικές Γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v