Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αφορμή για διόρθωση δίνουν οι ξένες αγορές

Αφορμή για νέα διόρθωση δίνει η "βουτιά" της Wall. Χαμηλότερα κατά 0,9% ξεκινά ο DAX 30, πτώση για τα συμβόλαια της Εθνικής χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη και ζητούμενη η άμυνα προς τις 3.350 - 3.373 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πετρέλαιο και τράπεζες "γκρέμισαν" τη Wall, σύμφωνα με το εκτενές και άκρως κατατοπιστικό σχετικό θέμα. Από την εκτενή αναφορά κρατάμε δύο στοιχεία, με το πρώτο να αφορά στην κατά 1,86% πτώση του S&P 500 προς τις 1.234,37 μονάδες. Το δεύτερο στην κατά 2,83% υποχώρηση του δικαιώματος της Εθνικής στα 9,26 δολάρια.

Για το μεν πρώτο η στήλη παρακολουθεί και θεωρεί επαρκή την κάλυψη που παρέχει ο αιρετικός κ. Carl Futia, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης του 500άρη προς τις 1.200 μονάδες. Μία εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί βέβαια στη συνέχεια.

Το δεύτερο, καθότι αφορά στην Εθνική, μας καθιστά σχετικά επιφυλακτικούς καθώς η τιμή κρατήθηκε στα 30,32 ευρώ (0,53%), ελάχιστο όμως ημέρας σημειώθηκε στα 29,62 ευρώ.

Δεδομένου ότι η τελευταία απόδοση της Εθνικής από τα χαμηλά των 24,88 ευρώ εξακολουθεί να προσφέρει υπεραξίες, κατά συνέπεια άμεση ρευστοποίηση κερδοφόρων θέσεων, αποτελεί αφορμή για διόρθωση όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και μεγάλου μέρους του τραπεζικού κλάδου. Άλλωστε για τον τραπεζικό κλάδο, πέραν των άλλων, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεκτιμούμε την τελευταία προσέγγιση της Marfin, που θέτει χαμηλότερα τον πήχη, και πιο τελευταία της Proton Bank.

Ο Γ.Δ. με χαμηλό, χθες, στις 3.373,3 μονάδες και τελική τιμή 3.410,15 μονάδες δίνει επίσης αφορμές για κατοχύρωση θέσεων. Στην περίπτωση του Γ.Δ. θεωρούμε πως πολλά θα "παιχτούν" στην περίπτωση που ανοίξει χαμηλότερα της χθεσινής ελάχιστης τιμής και κινηθεί προς την περιοχή των 3.350 μονάδων.

Υπό άλλες συνθήκες από την εν λόγω περιοχή θα ήταν πιθανή μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση. Ωστόσο, η συγκυρία και η τρέχουσα ειδησεογραφία θέτουν καταρχήν σε δοκιμασία το εν λόγω συνέριο. Απεναντίας θα λέγαμε πως ζητούμενο για σήμερα είναι μία καλή άμυνα στα μετόπισθεν χαμηλότερα των 3.373 μονάδων, μέχρι και 23 μονάδες χαμηλότερα.

Σημ.: Και σε αυτή, όπως και σε πλείστες όσες πτωτικές φάσεις της αγοράς, η επενδυτική κοινότητα έχει ένα πολύ μα πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Καλείται να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι, μία διαδικασία, τους όρους του οποίου δεν γνωρίζει παρά ελάχιστα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνέπειες που έχει επιφέρει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MiFID σε μία καθ’ όλα απροετοίμαστη αγορά, όπου ο εποπτικός έλεγχος ελάχιστα παραπέμπει σε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο.

Ας τα βλέπουν αυτά οι κρατούντες, τώρα που κυρίως οι ξένοι συναλλάσσονται απευθείας σε τιμές... κάτω από το τραπέζι, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και διαρκούς συσκότισης. Να τη χαίρονται την αγορά έτσι όπως την απαξιώνουν οι επόπτες του Συστήματος. Και μαζί με αυτούς οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v