Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ηλθε νωρίτερα ο Αύγουστος!

Η σημερινή συνεδρίαση της εβδομάδας μπορεί να τελείωσε με θετικό πρόσημο για τον Γ.Δ., αλλά έδωσε το τρίτο αρνητικότερο ρεκόρ τζίρου για το 2008. Μία πρώτη μορφή αντίδρασης από τον «ταλαιπωρημένο» τίτλο του ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με θετικό πρόσημο όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία ταυτόχρονα έδωσε και το τρίτο αρνητικότερο ρεκόρ τζίρου για το 2008 (οι προηγούμενες συνεδριάσεις με χαμηλότερους τζίρους στις 26/5/2008 και 7/7/2008).

Ασφαλώς και αναζητείται φως σε ομιχλώδες τοπίο, το οποίο δεν διαμορφώνεται τόσο από την έλλειψη τάσης (αφού το Χ.Α. κατά την σημερινή συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης άλλαξε πέντε φορές πρόσημο κατόρθωσε τελικά να κλείσει στο «πράσινο» και κόντρα την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), αλλά πολύ περισσότερο από τις εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές που εμπεριέχουν σημαντικό κίνδυνο η τάση να διαμορφωθεί ακόμα και με ακραίες διακυμάνσεις μόλις διοχετευτούν στο σύστημα εντολές σχετικού «ειδικού βάρους».

Είναι ενδεικτικό ότι στις 15:30 και μετά από 65 λεπτά συνεδρίασης 48 τίτλοι και συγκεκριμένα Χαϊδεμένος, Φιέρατεξ, Τιτάν προνόμιο, Τζιρακιάν, Space, Σαράντης, Πραξιτέλειο προνόμιο, Πλαστικά Κρήτης, Pasal, Παΐρης, Ναύπακτος, Μπουτάρης προν., Μπενρουμπή, Moda Bagno, MLS, Microland, Μινέρβα, Mevaco, Mediterra, Λεβεντέρης προν., Λανακάμ, Λάμψα, Κορδέλλου, Καραμολέγκος, Καρέλιας, REDS, Καθημερινή, Ιονική Ξενοδοχειακή, Informer, Interfish, Interinvest, Ιντεάλ προν., Ίλυδα, Eurrox, Eurobrokers, Epsilon Net, Envitec, Εμπορικός Δεσμός κοινό και προνόμιο, Ελβιεμέκ, Δάιος, Byte, Βογιατζόγλου, Altius, Αιολική, Αθηνά και Τρία Άλφα προν. είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές.

Μια εικόνα που δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα και μέχρι το τέλος και που είχε σαν αποτέλεσμα 174 τίτλοι, δηλαδή περίπου το 60% του ταμπλό, να τερματίσουν την συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών από 0 έως 5.000 τεμάχια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρά την παρατεταμένη ανομβρία επιχειρηματικών ειδήσεων το σενάριο ανοδικής αντίδρασης για το Χ.Α. δείχνει να υπερισχύει στα σημεία και ιδιαίτερα αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία αναμένονται να συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό.

Βέβαια ακόμα μεγαλύτερης σημασίας θεωρείται στις 31/7 η ανακοίνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά.

Από την άλλη η συγκεχυμένη πληροφόρηση για πιθανή φορολόγηση υπεραξιών ή μερισμάτων μόνο καλό δεν κάνει στην αγορά, ενώ και η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κρατούν εκτός αγοράς όσους έχουν επιλέξει την επιδεικτική αποστασιοποίηση.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν προσέφερε κάτι καινούριο. Έτσι και όσον αφορά στον FTSE παραμένουν σαν πρώτες αντιστάσεις οι 1.893-1.895, 1.904 και 1.915 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1.869 και στη ζώνη 1.850-1.840 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 1.840 μονάδων έχει ελπίδες για κίνηση προς τις 1.996 μονάδες.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE που παρουσίασαν διττή εικόνα, ασφαλώς το μεγαλύτερο βάρος της αντίδρασης σήκωσε ο «ταλαιπωρημένος» τίτλος του ΟΤΕ (+2,27%), κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα, Coca Cola και Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, θετική μεταβολή για Εθνική, Eurobank, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Μυτιληναίο (-2,76%), ΔΕΗ (-2,37%) και Alpha Bank (-2%), αξιοσημείωτες απώλειες για την Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, MPB και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 50 μονάδων (χαμηλό ημέρας 3.373,33, υψηλό 3.423,71) και αφού προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 3.375 μονάδων ή ελαφρώς χαμηλότερα, μετά τις 14:19 έδωσε παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι το υψηλό ημέρας για να υποχωρήσει εκ νέου σχετικά, στις 16:30 να βρεθεί στις 3.415,24 μονάδες για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 3.410,15 μονάδες, με κέρδη 0,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 138 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 περίπου αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα, με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 20%.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι η Σοφοκλέους στην παρούσα φάση κινείται χωρίς τάση και βέβαια οι χαμηλές συναλλαγές για ένα συντριπτικό κομμάτι του ταμπλό απαγορεύουν ακόμα και την σκέψη για τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v