Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα εξάμηνα των τραπεζών καθορίζουν την τάση

Περισσότερες είναι οι υποβαθμίσεις για την πρόβλεψη των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών παρά οι αναβαθμίσεις. Εβδομάδα ανακοίνωσης μεγεθών και κρίσεων για Eurobank, Πειραιώς, 3Ε αλλά και άλλες εταιρίες του Χ.Α.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εξαιρετικά ευάλωτη η βραχυπρόθεσμη τάση, είναι λογικό να καθορίζεται βραχυπρόθεσμα από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών. Ελλείψει μακροοικονομικών στοιχείων και θεαματικών ανατροπών από τους κλάδους του πετρελαίου, των συναλλαγμάτων και του χρυσού, τα αποτελέσματα τριμήνου εκτιμάται πως θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τη φορά επιμέρους μετοχών.

Περισσότερο αρνητικά παρά θετικά είναι τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες 1 - 2 ημέρες στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ στο Χ.Α. η εβδομάδα αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω Eurobank, Πειραιώς αλλά και 3Ε, ΕΛΠΕ.

Σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day για το 6μηνο της 3Ε καταγράφεται αναλυτικά η εκτίμηση των ειδικών της αγοράς. Όμως η Alpha Finance κάνει λόγο για μείωση 17% στα κέρδη του Τιτάνα, η Citigroup μειώνει στα 18 ευρώ την τιμή-στόχο για την 3Ε, η KBW στα 15 ευρώ για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, ενώ κάμψη μεγεθών στο 6μηνο βλέπει η Euroxx για τα ΕΛΠΕ.

Πτώση κερδών προβλέπει η Marfin Analysis για ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και μόνο όσον αφορά στη Frigoglass η Εθνική - Π&Κ κάνει λόγο για μικρή άνοδο 2,6% στα κέρδη τριμήνου.

Σε αυτό το περιβάλλον η αγορά καλείται να βρει κατεύθυνση, καθώς δύο φορές μέσα στον μήνα επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 3.100 μονάδων και καταγράφηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες ανοδικές αντιδράσεις, πολύτιμες ανάσες ρευστότητας για μεγάλο μέρος του συστήματος.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται, με αρκετούς να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς κατά τον κ. Μάνο Χατζηδάκη ο Γ.Δ. «διατηρεί ανέπαφο» το σενάριο άμεσης ανοδικής εκτόνωσης, ενώ και η Εμπορική Χρηματιστηριακή θεωρεί πιθανή, υπό όρους, μία ανάλογη κίνηση.

Ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μας, είναι η αποφυγή -σε αυτή τη φάση- της διαμόρφωσης ξεκάθαρα πτωτικής τάσης ικανής να θέσει σε δοκιμασία σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο τον «διπλό πυθμένα».

Προσώρας παραμένουμε επιφυλακτικοί, εξαιρετικά προσηλωμένοι στον μεσοπρόθεσμο κυματισμό της αγοράς που παραπέμπει σε ενδεχόμενη δοκιμασία βασικών δεικτών - μετοχών καταρχήν λίγο χαμηλότερα, ενώ σταθεροποίηση της αγοράς δεν θα ήταν άσχημη, υπό αυτές τις συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v