Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H "καυτή" σχέση τραπεζών και πετρελαίου

Οι τράπεζες και το πετρέλαιο εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κάποια σχέση. Όμως, τα φαινόμενα καμιά φορά απατούν. Οι τραπεζικές μετοχές και ο "μαύρος χρυσός" έχουν σχέση που μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

H καυτή σχέση τραπεζών και πετρελαίου
Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορούν να επηρεάσουν όσο λίγες την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και το έχουν αποδείξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η συσχέτιση των μετοχών διαφόρων τραπεζών που προέρχονται από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλη, ακόμη κι αν μερικές φορές υπάρχει κάποια χρονική υστέρηση.

Μια τέτοια παρατηρήθηκε στην περίπτωση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών που ακολούθησαν τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών τους προς τα κάτω με καθυστέρηση μερικών μηνών.

Έτσι αποδείχτηκε ακόμη μία φορά ότι το "ξύλο" είναι μεταδοτικό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν το απέφυγαν τελικά, με αποτέλεσμα να υποαποδίδουν οι μετοχές τους από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα.

Όμως, οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια πρόσφατη εξέλιξη, αν φυσικά η τελευταία έχει διάρκεια.

Την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο "μαύρος χρυσός" έχει υποχωρήσει πάνω από 20 δολάρια μετά το ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων το βαρέλι που κατέγραψε στις 11 Ιουλίου.

Η πτώση είναι της τάξης του 15% περίπου και δεν είναι μακριά από το όριο των 117 δολαρίων που σηματοδοτεί πτώση 20%.

Γιατί πτώση 20%;

Επειδή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά 20% ή περισσότερο συνοδεύεται συνήθως από υπεραπόδοση των βρετανικών αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών μετοχών.

Στο 71% των περιπτώσεων που η τιμή του "μαύρου χρυσού" έπεσε 20% και πάνω από τις αρχές του 1982 μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές -εκτός βρετανικών- τραπεζικές μετοχές υπεραπέδωσαν της υπόλοιπης αγοράς 2,1% κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Datastream.

βρετανικές τραπεζικές μετοχές πρόσφεραν υψηλότερη μέση απόδοση σε σχέση με την αγορά, αλλά αυτό συνέβη λιγότερες φορές.

Συγκεκριμένα, υπεραπέδωσαν στο 67% των περιπτώσεων που η τιμή του πετρελαίου έπεσε περισσότερο από 20%, ενώ η απόδοσή τους ήταν 5,4% κατά μέσο όρο πάνω από την αγορά.

Αντίθετα, οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν μόνο στο 52% των περιπτώσεων και κατέγραψαν μέση υπεραπόδοση της τάξης του 2,9%.

Την τελευταία φορά που το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 20% ήταν το διάστημα από τις 8 Αυγούστου του 2006 μέχρι τις 3 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Η υποχώρηση ήταν της τάξης του 27,6% και οι ευρωπαϊκές τράπεζες μαζί με τις βρετανικές είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν 2,2% και 2,3% αντίστοιχα πάνω από την αγορά.

Αντίθετα, οι αμερικανικές υποχώρησαν 2% το ίδιο διάστημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι η καλύτερη, καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομική δραστηριότητα.

Όμως, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε τράπεζες με "χτυπημένες" αποτιμήσεις να αντιδράσουν ανοδικά.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία και οι ελληνικές θα μπορούσαν κάλλιστα να τις ακολουθήσουν.

Dr. Money

[email protected]


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν ή ετοιμάζονται να φύγουν και καλό κουράγιο σε όσους, όπως η στήλη, επέστρεψαν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v