Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατούν τις θέσεις στις τράπεζες οι αγοραστές

Οι πρόσφατοι αγοραστές τραπεζικών τίτλων όχι μόνο στηρίζουν τις επιλογές τους (χωρίς βοήθειες από το διεθνές κλίμα), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκε αύξηση θέσεων. Σε δεινή θέση ο ΟΤΕ με απώλειες 45% το 2008.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Κάπ(ΟΤΕ) είχε κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 13 δισ. ευρώ (!)

Όχι πολύ πίσω και συγκεκριμένα στις 12/10/07 ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος έκλεινε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και στα 26,98 ευρώ διαμορφώνοντας κεφαλαιοποίηση 13,22 δισ. ευρώ.

Σήμερα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 13,90 ευρώ (και σε χαμηλό 38 μηνών) και η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί στα 6,81 δισ. ευρώ, ενώ η ποσοστιαία μεταβολή από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά δείχνει το -48,48%.

Από εκεί και πέρα και για την σημερινή συνεδρίαση, Τράπεζες vs ΟΤΕ, σημειώσατε 1 (!).

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να έδειξε σαν συνεδρίαση ήπιας κατοχύρωσης κερδών, όμως σταδιακά φάνηκε ότι οι πρόσφατοι αγοραστές στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, όχι μόνο στηρίζουν τις επιλογές τους (και μάλιστα χωρίς βοήθειες από το διεθνές κλίμα), αλλά σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκαν και διαθέσεις αύξησης θέσεων, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός Δείκτης να κλείσει με κέρδη 1,21% (υπεραποδίδοντας σαφώς του Γενικού Δείκτη), αλλά και ψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή υψηλότερα των 5170 μονάδων.

Μάλιστα να σημειωθούν δύο ακόμα κλεισίματα υψηλότερα από το προαναφερθέν όριο, δημιουργούνται τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 5400 μονάδες.

Ασφαλώς και δεν λείπει και η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι στην παρούσα το μεγαλύτερο μέρος της Τραπεζικής ανόδου είναι “τεχνικής φύσεως” και ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για να υποστηριχθεί ότι έχει εκτονωθεί η πολύμηνη πτωτική τάση. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι αψιμαχίες μεταξύ αυτών που θέλουν την Αγορά να συνεχίζει ανοδικά και αυτών που θέλουν το Χ.Α. να επιστρέφει σε χαμηλότερα επίπεδα, θα συνεχιστούν.

Χωρίς τέτοιες “έννοιες” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (πλην άκρως επιλεκτικών εξαιρέσεων) παραμένουν συναλλακτικά “απονευρωμένες” και οι όποιες κινήσεις είναι καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και με υψηλές πιθανότητες εγκλωβισμών. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, 33 τίτλοι ολοκλήρωσαν με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 121 δεν ξεπέρασαν σε όγκο τα 5000 κομμάτια, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το μισό ταμπλό συναλλακτικά δεν υπάρχει (!)

Επισημαίνοντας ότι το διεθνές κλίμα θα συνεχίσει να διατηρεί τον πρώτο λόγο, ασφαλώς και αξίζει αναφοράς η επιμέρους κίνηση κάποιων Τραπεζικών τίτλων που ικανοποίησαν και τεχνικά.

Σε αυτούς οι Alpha Bank (+1,74% και πάνω από την αντίσταση των 21 ευρώ), Πειραιώς (+3,13% και πάνω από την αντίσταση των 20 ευρώ) και Εθνική (+1,29% και ακριβώς στην αντίσταση των 31,30 ευρώ). Αξιοσημείωτα κέρδη για την Eurobank και θετική μεταβολή για Αγροτική και Κύπρου.

Αντίθετα κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό για MIG (-2,33%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-1,6%) και αρνητικό τελικό πρόσημο για την MPB.

Από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Coca-Cola (-2,54%) και Motor Oil (-1,77%), αξιοσημείωτες απώλειες για την Βιοχάλκο και αρνητική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ (+2,61%) και με θετικό πρόσημο οι Τιτάν, Ελ. Τεχνοδομική, ΔΕΗ και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 46 μονάδων (υψηλό ημέρας 3525,32, χαμηλό 3479,27), άλλαξε 13 φορές πρόσημο (!), στις 16.30 βρέθηκε στις 3520,05 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 3512,8 με κέρδη 0,20%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 225 εκατ. από τα οποία τα 22,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κοντά στο υψηλό ημέρας η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών και 13 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 27,33%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v