Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική (τραπεζική) επιστράτευση στο ΧΑ

Είναι πλέον γεγονός ότι οι αλλαγές προσήμων και διαθέσεων στον Τραπεζικό κλάδο πρέπει να αφορούν μόνο “παίκτες” αυξημένων αντανακλαστικών, ενώ οι αυξομειώσεις των τιμών ζαλίζουν και τους πλέον ψύχραιμους.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση γενικής Τραπεζικής επιστράτευσης.

Είναι πλέον γεγονός ότι οι αλλαγές προσήμων και διαθέσεων στον Τραπεζικό κλάδο πρέπει να αφορούν μόνο “παίκτες” αυξημένων αντανακλαστικών, ενώ οι αυξομειώσεις των τιμών ζαλίζουν και τους πλέον ψύχραιμους.

Έτσι μετά το χθεσινό -2,9% του Τραπεζικού δείκτη ήλθε το σημερινό +5,64% και μετά το χθεσινό -4,98% της Εθνικής προέκυψε σήμερα ένα άκρως εντυπωσιακό +8,04% (!)

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι όσοι διαθέτουν ρευστότητα εκτός Αγοράς δύσκολα θα επανακάμψουν, καθώς οι τελευταίες συνεδριάσεις θυμίζουν περισσότερο το “ασανσέρ του τρόμου” και λιγότερο μία Αγορά που προσπαθεί να ηρεμήσει και να αποκτήσει συγκεκριμένη τάση.

Αν συνεχίσει να κινείται έτσι το Χ.Α. η εικόνα θα παραμείνει απωθητική για τους “πραγματικούς επενδυτές”, εκτός πλέον και αν αυτοί αρχίσουν να συνηθίζουν σε συνεδριάσεις “υψηλής αδρεναλίνης”.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα σχετικά μακριά οι Αγορές από το να ηρεμήσουν και να αναζητήσουν σαφέστερη τάση.

Αυτό το τελευταίο για να συμβεί θα πρέπει να περιοριστούν οι έντονες διακυμάνσεις και να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ όσον αφορά την Σοφοκλέους θέμα χαμηλών αποτιμήσεων για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό δεν υφίσταται.

Μέχρι τότε οι “εισαγόμενες” εντολές που μπορεί να αλλάζουν διαθέσεις επί καθημερινής βάσεως, το κλείσιμο “ανοιχτών” θέσεων και το trading θα συνεχίσουν να βρίσκουν “πεδίο δόξης λαμπρόν” για όσους συνεχίσουν να αντέχουν στις έντονες “συγκινήσεις” που μπορεί να δίνουν σημαντικές αποδόσεις ακόμα και σε “intraday” κινήσεις.

Ηπιότερου βηματισμού μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί σαφώς πιο διστακτικές, ή περισσότερο οικονομικά εξασθενημένες, περιμένουν να ανέβουν οι αποτιμήσεις για να αυξήσουν αγοραστική δύναμη τα χαρτοφυλάκια.

Αντίθετα σημαντικά κέρδη σε αρκετούς τίτλους της άκρας Περιφέρειας, όπου λόγω εξαιρετικά χαμηλών τιμών η όποια αντίδραση θεωρείται μάλλον χαμηλού κόστους.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που ξεκίνησε με ανοδικό gap και έκλεισε μέσα στην ζώνη 1925-1940, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 1945-60, 1985, 2010-2030 και 2040 μονάδες (όριο που προς το παρόν μπορεί και να θεωρηθεί μακρινή υπερβολή).

Πάντως κλείσιμο υψηλότερα των 2040 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2074 και 2090 μονάδες, αλλά θα χρειαστούν και άλλοι βοηθητικοί παράγοντες.

Αντίθετα σε περίπτωση διόρθωσης ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1903 και σε ακρότητα των 1894 μονάδων, καθώς έτσι μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στις 1880, 1865 και 1853-45 μονάδες.

Ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλό, που χθες όποιος αναζητούσε “πράσινο” τίτλο σίγουρα δεν θα έβρισκε, σήμερα ο χρωματισμός άλλαξε άρδην.

Έτσι εκτός της Εθνικής, με κέρδη 6,8% η Alpha Bank και 5,88% η Eurobank. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Αγροτική και MPB και του 3% η Eurobank. Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Κύπρου και αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και MIG.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE κέρδη 7,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον Τιτάνα, ενώ ακολούθησαν Intralot (+4,89%), Μυτιληναίος (+3,76%), ΟΤΕ (+2,86%) και ΔΕΗ (+2,59%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Τεχνοδομική και Coca-Cola και θετικό τελικό πρόσημο για τα Ελ. Πετρέλαια που έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό έκλεισαν Βιοχάλκο (-1,07%), Motor Oil (-0,29%) και ΟΠΑΠ (αμετάβλητος).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 3517,98 μονάδες, στις 16.30 βρέθηκε στις 3513,49 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3505,69 μονάδες με κέρδη 3,57%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 291 εκατ. από τα οποία τα 13,5 αφορούσαν “πακέτα”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση που ο Δείκτης “είδε” κλείσιμο υψηλότερα των 3500 μονάδων ήταν αυτή της 25/6/08.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 191 ανοδικές μετοχές έναντι 49 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 16,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v