Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παίζει" με τις 3.500 μονάδες η Σοφοκλέους

Παραμένει πράσινο το ταμπλό του 20άρη (πλην Βιοχάλκο) με την Εθνική να ηγείται της ανόδου, ενώ ακολουθούν ΜΡΒ, Πειραιώς, Intralot, Alpha Bank, Αγροτική και Μυτιληναίος. Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών γύρω από τις 3.500 μονάδες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στο ψυχολογικό όριο των 3.500 μονάδων δείχνουν να περιορίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών για τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ το ενδοσυνεδριακό pick για τον Γ.Δ. ήταν στις 3.511,21 μονάδες.

Ίσως μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι έστω και ενδοσυνεδριακά ο Γ.Δ. είχε να δει κίνηση υψηλότερα των 3.500 μονάδων περίπου έναν μήνα πριν, και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου.

Ασφαλώς, η μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στο αγοραστικό ενδιαφέρον, παραμένει στον τραπεζικό κλάδο (ο τραπεζικός δείκτης 10 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.097,97 μονάδες με κέρδη 5%), ενώ πλην της Βιοχάλκο που έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες όλοι οι άλλοι τίτλοι του 20άρη κινούνται με θετικό πρόσημο. 

Βέβαια, "πρώτο βιολί" στην επιχειρούμενη ανοδική κίνηση είναι ο τίτλος της Εθνικής, που καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ακολουθούν με κέρδη μεγαλύτερα του 5% οι ΜΡΒ, Πειραιώς και Intralot και του 4% οι Μυτιληναίος, Αγροτική και Alpha Bank (σημαντικές πλέον υπεραξίες από την πρόσφατη επένδυση του Κατάρ στα 18 ευρώ).

Σαφώς υποδεέστερη μέχρι στιγμής η εικόνα στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +0,97% του FTSES και το +1,6% του FTSEM, έναντι του +3,95% του FTSE.

Όμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αμβλυνθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον όσο περνάει η ώρα και οι δεκτοβαρείς τίτλοι δείχνουν διαθέσεις διακράτησης των κεκτημένων.

Θετικό το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη, μετά και τη νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ αξιοπρόσεκτη κρίνεται η νέα έκθεση της Lehman Brothers, η οποία επισημαίνει ότι έρχεται μεγάλη διόρθωση στις τιμές του "μαύρου χρυσού" (εκτιμά ότι η αδυναμία ζήτησης στον ΟPΕC θα υπερκεράσει τη δύναμη της ζήτησης εκτός οργανισμού) και αναμένει τις τιμές να προσγειωθούν στα 110 δολ./βαρέλι στο δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να υποχωρήσουν στα 90 δολ./βαρέλι στο α΄ τρίμηνο του 2009.

Τεχνικά, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.520 μονάδων, που μπορεί να δώσει κίνηση στις 3.596 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v