Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση μετά τις 3.517 μονάδες

Στις 3.517 μονάδες , φαίνεται να «σκοντάφτει» η αγορά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης θέσεων – μικρής περαιτέρω διόρθωσης, αλλά με το παιχνίδι να ελέγχεται σχεδόν απόλυτα από τους μεγάλους παίχτες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δύο φορές «σκόνταψε» ο Γ.Δ. στην περιοχή των 3.517 μονάδων, χθες – σήμερα,ήτοι στο χθεσινό και σημερινό ενδο-συνεδριακά υψηλό.

Κίνηση, που από τεχνικής πλευράς φαίνεται να οδηγεί βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα τον Γ.Δ. και σύμφωνα πάντα με την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις υπάρχουσες ενδείξεις.

Δεδομένου ότι ο Γ.Δ. του ΧΑ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και σε μέγιστο με τη διακύμανση των κυριότερων αμερικανικών δεικτών, η ευρύτερη περιοχή των 3.517 μονάδων θεωρείται μέχρι νεωτέρας αντίσταση. Αυτής της φάσης.

Θα επικαλεστούμε και πάλι τον Carl Foutia, ο οποίος και αυτήν τη φορά εκτίμησε ότι η ανοδική εκτόνωση του S&P 500 θα «σκόνταφτε» στις 1.290 μονάδες.

Σύμφωνα, πάντα, με τον αιρετικό Αμερικανό αναλυτή, σε ενδεχόμενη αδυναμία άμεσης διάσπασης αυτής της περιοχής θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και 3-5% χαμηλότερα, σε αυτή τη φάση.

Βέβαια, ο ίδιος επιμένει πως ο S&P 500 μετά από αυτήν την πιθανή διολίσθηση θα βρίσκεται ακόμη ένα βήμα πιο μέσα στην προοπτική μιας επόμενης ανοδικής φάσης, που πιθανόν να έφερνε τον δείκτη προς τις 1.500 μονάδες.

Εάν υποθέσουμε πως ο αναλυτής δικαιώνεται και αυτήν τη φορά, θα πρέπει να περιμένουμε μία υποχώρηση βασικών δεικτών, λίγο χαμηλότερα.

Και Έλληνες αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας υποχώρησης της τιμής βασικών τραπεζικών μετοχών και αναφερόμενοι στον τίτλο της Εθνικής, δεν αποκλείουν την εκ νέου υποχώρηση προς τα 29 ευρώ.

Σε τρέχουσα τιμή η Εθνική διαμορφώνεται σε 30,6 με 30,7 ευρώ, υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ από τον FTSE-20 ανοδικά διαμορφώνεται η τάση των Alpha Bank (20,80 ευρώ), Intralot (10,32 ευρώ), ΟΠΑΠ (23,04 ευρώ).

Σταθεροποιητική συμπεριφορά για Πειραιώς και Eurobank με πράξεις γύρω από το χθεσινό τους κλείσιμο, δηλαδή τα 19,80 και 16 ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΟΤΕ με συνεχιζόμενες τις ρευστοποιήσεις θέσεων (αλήθεια ποιοι πωλούν όλο και χαμηλότερα και διατηρούν συνάμα ανοιχτές θέσεις άνω των 40.000 ΣΜΕ) και το εξίσου σημαντικό ποιοι αγοράζουν όσο παραμένει σε πτωτική φορά ο τίτλος προς τα 14 ευρώ.

Μέχρι νεωτέρας και καθώς οι εντολές που μπαίνουν στο σύστημα από παίχτες οι οποίοι κινούνται εκτός Ελλάδας είναι μικτές, θεωρούμε τις 3.517 μονάδες αντίσταση και τις 3.330 μονάδες στήριξη για σήμερα – αύριο, ενδεχομένως και Παρασκευή.

Ένα εύρος τιμών που ικανοποιεί τους αναλυτές και των δύο τάσεων.

Και αυτών δηλαδή που υποστηρίζουν πως στην αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη μία ανοδική εκτόνωση, ουσιαστικά διόρθωση στην τελευταία υποχώρηση, υψηλότερα των 3.600 μονάδων, αλλά και εκείνων που παραμένουν πιστοί στο σενάριο της εκ νέου προσέγγισης των χαμηλών έτους (3.100 μονάδες) και ενδεχομένως χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v