Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Περιμένοντας (και) τη διεθνή τάση

Παραμένει σε ισχύ η καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική αντίδραση με εφικτή τη συνέχεια της τάσης. Οι αναλυτές «βλέπουν» υψηλότερα και συνδυάζουν την τάση δεικτών, μετοχών με τα αποτελέσματα και τη διεθνή συγκυρία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με τις 3.500 μονάδες «παίζει» η αγορά, σύμφωνα με τον φίλτατο Θανάση Σταυρόπουλο.

Με αιχμή τις τράπεζες και συνακόλουθο ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και των φίλιων επενδυτικών δυνάμεων.

Όσον αφορά στην τρέχουσα, σε εξέλιξη βραχυπρόθεσμη τάση, το euro2day.gr είναι ξεκάθαρο και ξάστερο από τις 19/7, θεωρώντας «εφικτή τη συνέχεια της αντίδρασης στο Χ.Α.».

Με βάση την προσέγγιση αυτή, η ανοδική αντίδραση έπειτα από γενικευμένη διόρθωση θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να φέρει την αγορά καταρχήν στις 3.320 μονάδες (ο στόχος επιτεύχθηκε) και εν συνεχεία στις 3.740 μονάδες.

Μέχρι τις 3.640 μονάδες έθετε τον πήχη άλλη ομάδα αναλυτών, χωρίς ωστόσο οι διάφοροι παράγοντες να αμφισβητούν τη μεσοπρόθεσμα πτωτική διάθεση βασικών δεικτών, μετοχών.

Το πιθανότατο είναι πως βασικοί δείκτες, μετοχές μπορεί να κινηθούν υψηλότερα στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των εταιριών τα οποία θα ανακοινώνονται και οι ειδήσεις συμβάλλουν στη διατήρηση θετικού κλίματος.

Ήδη τα αποτελέσματα της Credit Suisse είναι καλύτερα από αυτά των προβλέψεων, ενώ Έλληνες αναλυτές βλέπουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα τη μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της Κύπρου διαμορφώθηκε χθες σε κλείσιμο στα 9,04 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση και οι προσδοκίες (με την πάντα απαραίτητη ειδησεογραφία) φαίνεται να ευνοούν τις Εθνική (στα 30,42 ευρώ), Σιδενόρ (στα 9,70 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (στα 12,72 ευρώ), Μυτιληναίο* (στα 8,28 ευρώ), αλλά και μετοχές εταιριών όπως Σαράντης, Αγροτική, Τέρνα, Κύπρου, Alpha Bank και αρκετών ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

*Θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση του Μυτιληναίου, καθώς διαπιστώσαμε αυξημένο αριθμό ανοιχτών θέσεων προς πώληση, θα αναφερθούμε στο… υποτιμητικό παιχνίδι ορισμένων παραγόντων της αγοράς και κυρίως ορισμένων κύκλων με έδρα το Λονδίνο.

Οι εν λόγω επενδυτικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν το βάθος της αγοράς, την ευχέρεια να δανείζονται δεκάδες χιλιάδες μετοχές εταιριών του 20άρη από την Etesep να λαμβάνουν παράλληλα θέσεις πώλησης σε ΣΜΕ του 20άρη και Συμβόλαια επί των μετοχών των εταιριών και να επιδίδονται στο αγαπημένο τους παίγνιο.

Η περίπτωση του Μυτιληναίου είναι ενδεικτική, καθώς υπάρχουν (ευτυχώς) επιχειρηματίες που δεν αρέσκονται να υποτιμούν, να απαξιώνουν τις εταιρίες τους και τη χρηματιστηριακή εικόνα τους στο ταμπλό.

Ειδικότερα όταν πρόκειται για επιχειρηματίες και ανθρώπους μαχητές όπως είναι ο Ευάγγελος, θα διακινδυνεύαμε πως ένα «κόντρα» παιχνίδι αγοραστών εναντίον πωλητών θα παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα.

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αναμέτρηση των δύο τάσεων σήμερα στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v