Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδει σε πτώση η Σοφοκλέους

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, χαμηλώνει ο πήχης για τράπεζες και μετοχές του 20άρη στην Αθήνα, που υπεραποδίδει σε πτώση. Μέχρι και 2,4% χαμηλότερα ο ΓΔ με κατοχύρωση θέσεων σε τράπεζες και νέα χαμηλά για τον ΟΤΕ.

  • Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλώς τις… αρκούδες! Σε μία νέα συνάντηση, λίγο έως πολύ αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη μετά τα χθεσινοβραδινά στη Wall. Προετοιμασμένοι, κατά συνέπεια, οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως εκείνοι που είχαν βάλει πλάτες στα δύο χαμηλά της αγοράς (στις 3.107 και στις 3.100 μονάδες).

Οι εντολές πώλησης δόθηκαν σε σχετικά χαμηλότερα τιμές, η εν δυνάμει απορρόφηση χαμήλωσε τον πήχη φτάνοντας προς τα 30,4 ευρώ για την Εθνική, δηλαδή μέχρι και 2,8% χαμηλότερα. Ανάλογη κίνηση σημειώθηκε και στη Eurobank, που χάνοντας 3,3% διορθώνει προς τα 15,64 ευρώ. Είναι κυρίως εκείνες οι δύο δυνάμεις που έβαλαν πλάτη και προφανώς έχουν προνοήσει για τη συνέχεια.

Ωστόσο, ο FTSE 20 υποχωρεί χαμηλότερα των 1.900 μονάδων κατά 2,5% χαμηλότερα και κατά 2,3% ο Γ.Δ., προς τις 3.430 μονάδες. Όλα αυτά με συναλλαγές 35 εκατ. ευρώ στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης.

Ανάλογη φορά διόρθωσης για την Alpha Bank κατά 2,8% προς τα 20,50 ευρώ, κατά 3% για την Πειραιώς προς τα 19,8 ευρώ, ενώ κατά τα ειωθότα ο ΟΤΕ γράφει και νέα χαμηλή τιμή στα 13,76 ευρώ. Μέχρις εδώ καλά, λένε οι αναλυτές. Αντίδραση αναμενόμενη και από τεχνικής πλευράς απόλυτα δικαιολογημένη.

Ωστόσο, η υψηλή συσχέτιση της τάσης με την πορεία των ξένων αγορών, ειδικότερα της αμερικανικής, μας κρατά σε επιφυλακή, σε εγρήγορση και έτοιμους να υποδεχτούμε ενδεχομένως τους εν δυνάμει πωλητές χαμηλότερα.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν απόλυτα τεχνική σε αυτή τη φάση την υποχώρηση του δείκτη ακόμη και προς τον "διπλό πυθμένα" του Ιουλίου. Εκτιμούμε πως σε αυτή ή σε επομένη χρονική στιγμή η αγορά θα κάνει αυτήν την πτωτική κίνηση που χρωστά (τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα διαγράμματα) και γι' αυτό συνεχίζουμε την άμυνα.

Δεν θέλουμε να υποθέσουμε πως σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον, τίθεται θέμα εξέτασης της βραχυπρόθεσμης τακτικής μας, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ακόμη και το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της πτώσης, ακόμη και σε τιμές κάτω από τον "διπλό πυθμένα".

Ενδεχόμενο ανοιχτό μεν, αλλά προς ώρας σχετικά μακρινό. Για κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε τον νου μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v