Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιστροφή στην πραγματικότητα και στον «θαυμαστό κόσμο της ύφεσης» χθες για τη Wall Street, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με «μπαράζ» -επί της ουσίας- αρνητικών ειδήσεων.

Το μετέωρο βήμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Επιστροφή στην πραγματικότητα και στον «θαυμαστό κόσμο της ύφεσης» χθες για τη Wall Street, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με «μπαράζ» -επί της ουσίας- αρνητικών ειδήσεων.

Aιχμή του δόρατος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «ψυχρολουσία» των ζημιών ύψους 8,7 δισ. δολ. που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η Ford.

Tο συνολικό «πακέτο», ωστόσο, συμπεριλάμβανε χθες:

- Τη νέα υποχώρηση που παρουσίασε η αγορά ακινήτων, βάσει στοιχείων μηνός Ιουνίου.

- Την αύξηση των νέων ανέργων, που διαμορφώθηκαν για έναν ακόμη μήνα σε επίπεδα άνω των 400.000 ατόμων.

- Την ένταση της ανησυχίας σχετικά με τη βιωσιμότητα σειράς οίκων του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των Fannie Mae και Freddie Mac, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου για τη διάσωσή τους.

Ανησυχίες που απεικονίστηκαν και στο «ταμπλό» του NYSE, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να γράφει -6,7% στο τέλος της συνεδρίασης.

Με την αμερικανική οικονομία να μην έχει απαντήσει ακόμη στο δίλημμα «ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της κατανάλωσης ή αγώνας ενάντια στον πληθωρισμό;», δεδομένου του εύρους που λαμβάνει η τρέχουσα κρίση, η πορεία της Wall αναμένεται να συνεχίσει να επιδεικνύει έντονη μεταβλητότητα.

Αν και οι «φωνές» για την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων στα παρόντα επίπεδά τους εντείνονται, καθώς όλο και περισσότεροι μακροοικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν σε ισχυρή ύφεση, σειρά τραπεζών προεξόφλησε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εκ μέρους της FED, ενσωματώνοντάς την στα προσφερόμενα προϊόντα στεγαστικής πίστης.

Και τούτο υπό το φως των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και των εκτιμήσεων ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα επιχειρήσει να τις αναχαιτίσει.

Με τις προοπτικές που προδιαγράφονται για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον της Wall, διερωτάται κανείς για την «ειδική» αξία που μπορούν να έχουν -υπό τις παρούσες συνθήκες έντονης μεταβλητότητας- τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών εισηγμένων, η ανακοίνωση των οποίων ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου.

Ο «βηματισμός» της Σοφοκλέους, παρά τη μέχρι τώρα προεξόφληση -θετικότερων του αναμενομένου- αποτελεσμάτων κυρίως για τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορεί παρά να παραμείνει «μετέωρος».

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v