Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο της 3Ε

Η άνοδος των πρώτων υλών αλλά και έκτακτοι παράγοντες αναμένεται να πιέσουν ελαφρώς την κερδοφορία της 3Ε στο α΄ εξάμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του euro2day σε 9 αναλυτές. Τα μεγέθη, πού θα ρίξουν βάρος οι αναλυτές.

Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο της 3Ε
Στα 205 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2008 της 3Ε, καταγράφοντας πτώση 7,5%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Deutsche Bank, Eurobank Sec., HSBC, Lehman Brothers, Marfin Analysis, Merrill Lynch, National Sec. - P&K, Piraeus Sec. και Proton.

Το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ 200,4 και 226 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις δαπάνες αλλά και έκτακτους αρνητικούς παράγοντες όπως τις καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στις οικονομίες διαφόρων κρατών.

Ο κ. J. Fell της Deutsche Bank αναμένει ένα σχετικά αδύναμο τρίμηνο, με την αύξηση του όγκου των πωλήσεων να κυμαίνεται κάτω του 5% και την πίεση στα περιθώρια (margins) να οφείλεται στους αδύναμους όγκους (volumes) και στα υψηλά κόστη από τις πρώτες ύλες.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων (ΕΒΙΤ) εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 311,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 6%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 307 και 345 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Α. Μπαλάσκας της Marfin Analysis τόνισε ότι μετά την "προειδοποίηση" της εταιρίας για την κερδοφορία της αναμένουμε ένα αδύναμο β΄ τρίμηνο και ένα ισχυρότερο β΄ εξάμηνο, ώστε να μπορέσει η εταιρία να "πιάσει" τους αναθεωρημένους στόχους.

Παράλληλα προσθέτει ότι για να καταστούν εφικτοί οι στόχοι του business plan η ανάπτυξη της 3Ε στο β΄ εξάμηνο πρέπει να είναι ισχυρότερη έναντι του αντίστοιχου διαστήματος παλαιότερων ετών.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές θα παρουσιάσουν πολύ μικρή βελτίωση τόσο στους όγκους όσο και στις πωλήσεις. Oι ενοποιημένες πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 7,3% στα 3,327 δισ. ευρώ, ενώ το εύρος των προβλέψεων διαμορφώνεται μεταξύ 3,292 δισ. και 3,357 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γ. Δούκας της Piraeus Sec. προέβλεψε ένα δύσκολο τρίμηνο λόγω πιέσεων από τις πρώτες ύλες και από έκτακτα γεγονότα.

Για το β΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη, τα ΕΒΙΤ και οι πωλήσεις προβλέπονται στα 176 εκατ., 245,5 εκατ. και 1,954 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ι. Kουρτέσσης της National Sec. - P&K επισήμανε ότι η 3Ε έχει χάσει το 50% της κεφαλαιοποίησης και ως εκ τούτου είναι διαπραγματεύσιμη με discount έναντι των ανταγωνιστών της, παρά το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερη έκθεση στο κομμάτι των αναδυόμενων αγορών.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι για την ώρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στην ικανότητα της εταιρίας να πιάσει τους στόχους του αναθεωρημένου guidance.

Σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές τόνιζαν ότι θα εστιάσουν στα σχόλια της διοίκησης για τις προοπτικές στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο.

H 3E ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v