Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη έντονων ρευστοποιήσεων το ΧΑ

Προς τις 3.400 μονάδες υποχωρεί το ΧΑ, με απώλειες περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερες από τον Dax. Στις πρώτες στηρίξεις "δοκιμάζονται" βασικοί δείκτες, μετοχές. Πτώση 3,7% για ΕΤΕ, 5,5% για Eurobank και 5,1% για Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε χαμηλές τιμές και κοντά στη ζώνη των 3.400 μονάδων διαμορφώνεται η αγορά.

Με τον Γ.Δ. να έχει γράψει μέχρι τώρα ενδοσυνεδριακή χαμηλή τιμή στις 3.392 μονάδες.

Το ποσοστό διόρθωσης του Γ.Δ. αλλά και του FTSE-20 είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του DAX στη Φρανκφούρτη, που υποχωρεί κατά 1,35%.

Περίπου την ίδια ώρα τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά χαμηλότερο άνοιγμα.

Θα πρέπει, όμως, να προσεχθεί πως οι βασικοί δείκτες της Wall διόρθωσαν σημαντικά χθες, ενώ πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση για τον S&P 500 υπάρχει αποδεκτό περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης 2% - 4%.

Τουλάχιστον για την πρώτη φάση διόρθωσης του δείκτη, ενδεχομένως και πάλι μέχρι τη ζώνη των 1.200 μονάδων.

Στο Χ.Α. η προσφορά παραμένει σταθερή στην Εθνική μέχρι και 3,9% χαμηλότερα, προς το όριο των 30 ευρώ, κατά 4,8% στη Eurobank προς τα 15,4 ευρώ, κατά 4,9% για την Alpha Bank στο όριο των 20 ευρώ και κατά 5,2% προς τα 19,36 ευρώ για την Πειραιώς.

Σε αυτό το κλίμα ο ΟΤΕ υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα προς τα 13,4 ευρώ, χάνοντας επιπλέον 3,31%, με συναλλαγές περίπου 800.000 τεμαχίων (στις 14:05).

Η μετοχή του Μυτιληναίου υποχωρεί κατά 2,8% χαμηλότερα των 8 ευρώ, με συναλλαγές 200.000 τεμαχίων.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, βασικοί δείκτες εισέρχονται και πάλι βραχυπρόθεσμα σε πτωτικό κανάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στην περίπτωση που μεταβληθεί η τάση στις ξένες αγορές από Δευτέρα - Τρίτη, θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε αντίδραση από επίπεδα τιμών ενδεχομένως και πέριξ της περιοχής των 3.350 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η ταλαιπωρία στη Νέα Υόρκη συνεχιστεί, είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε τον πήχη στην αμέσως χαμηλότερη ζώνη στήριξης.

Μέχρι τότε, όμως, παρακολουθούμε τη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών και τη μέχρι στιγμής επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων.

Ιδιαίτερα αμφίρροπη η συνέχεια, που σε μέγιστο βαθμό εξαρτάται από την τάση που διαμορφώνεται στη Wall και με το ενδεχόμενο της καταγραφής τιμών χαμηλότερα και από τον "διπλό πυθμένα" πάντα ανοιχτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v