Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «κανόνια» στις αμερικανικές τράπεζες...

Με ακόμη δύο αμερικανικές τράπεζες να τραβάνε «φαλιμέντο», την Παρασκευή, ανεβάζοντας στα επτά τα τραπεζικά «κανόνια» φέτος στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις της subprime φαίνονται να μην έχουν τέλος...

Νέα «κανόνια» στις αμερικανικές τράπεζες...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Με ακόμη δύο αμερικανικές τράπεζες να τραβάνε «φαλιμέντο», την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που «βάρεσαν κανόνι» φέτος στις ΗΠΑ στα επτά (η τελευταία ήταν η IndyMac), οι επιπτώσεις της subprime φαίνονται να μην έχουν τέλος.

Αυξημένα εμφανίζονται ωστόσο και τα αντανακλαστικά των ομοσπονδιακών αρχών (Federal Deposit Insurance Corp.) που έσπευσαν για την άμεση διάσωση των πελατών των First National Bank of Nevada και First Heritage Bank of Newport Beach, μεταβιβάζοντας τους λογαριασμούς τους στη Mutual of Omaha Bank, αλλά αναλαμβάνοντας και μέρος της «ζημίας»... που εκτιμάται σε ποσό κάτω του ενός δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, επωμιζόμενο τις ευθύνες του, το Κογκρέσο ενέκρινε το Σάββατο νομοσχέδιο για τη ριζικότερη αντιμετώπιση της υπόθεσης subprime, με τη διάσωση της κτηματικής αγοράς των ΗΠΑ και βεβαίως των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων (νυν ή πρώην...) και κατ’ επέκταση του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται πλέον να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπους, αντιμετωπίζεται το ζήτημα των δύο κολοσσών της στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, δίδονται φορολογικές ελαφρύνσεις στους κατόχους πρώτης κατοικίας, ανοίγουν χρηματοδοτικές «κάνουλες» άνω των 4 δισ. δολ. για την επαναγορά ακινήτων από τις τοπικές αρχές των ΗΠΑ και παρέχεται η δυνατότητα κρατικής αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων όσων αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους...

Με λίγα λόγια, τι έκαναν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί; Το έλυσαν το θέμα;

Ίσως όχι απόλυτα, καθώς η κρίση ακόμη μαίνεται στις ΗΠΑ και διεθνώς, αλλά τουλάχιστον φρόντισαν να μην εξαπλωθεί περαιτέρω και κυριότερα ανέλαβαν τις ευθύνες τους, όπως κάθε «σύστημα» που σέβεται τον εαυτόν του οφείλει να κάνει.

Εκεί, στο προπύργιο του καπιταλισμού παγκοσμίως, η κεντρική κυβέρνηση παρενέβη στην ελεύθερη οικονομία και είπε: «Ως εδώ, κύριοι. Είναι προφανές ότι δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας και επειδή είμαστε σοβαρό κράτος, ήρθαμε να σας ξελασπώσουμε...».

Βέβαια, όπως έχουμε ήδη πει, όλη αυτή η υπόθεση έχει ένα κόστος και αυτό είναι πολύ πιθανό να το επωμιστεί το δολάριο και ο Αμερικανός φορολογούμενος.
Τι να κάνουμε όμως; Ουδέν καλόν αμιγές κακού...

Ίσως, όμως, και το «αδύναμο» δολάριο να είναι η καλύτερη λύση για τα προβλήματα των ΗΠΑ...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v