Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέο ντέρμπι πωλητών-αγοραστών

Νέος γύρος αντιπαράθεσης πωλητών-αγοραστών. Οι πρώτοι έχουν την τεχνική ανάλυση σύμμαχο, ενώ οι δεύτεροι προσβλέπουν σε ανατροπή της τάσης από Wall. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την καταγραφή δύο κορυφών στις 3.517,9 μονάδες (23/7) και 3.525,3 μονάδες (24/7) φαίνεται να ολοκληρώνεται ένας βραχυπρόθεσμος ανοδικός κύκλος για το Χ.Α.

Προσοδοφόρος σε απόδοση, εάν αναλογιστούμε πως η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επιβεβαίωσης μίας ζώνης στήριξης πέριξ των 3.100 μονάδων.

Έτσι με την διαφαινόμενη ολοκλήρωση αυτής της φάσης, η αγορά βρίσκεται και πάλι… αντιμέτωπη με την επόμενη, σε μία συγκυρία που πληθαίνουν οι επιφυλακτικοί αναλυτές και οι σκεπτικιστές.

Στη Wall ο Dow παραμένει σε σχετική απόσταση ασφάλειας υψηλότερα των 10.800 μονάδων και ο S&P 500 περίπου 58 μονάδες πάνω από τις 1.200 μονάδες, ωστόσο η συνέχεια δείχνει εξαιρετικά αβέβαιη.

Θεωρούμε ως βέβαιη την προσπάθεια ενός μέρους του Συστήματος να σωθούν οι αγορές από μία ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση και ενδεχομένως μίας διόρθωσης σε νέες χαμηλές τιμές.

Άλλωστε η αποφασιστικότητα και ετοιμότητα αυτών των δυνάμεων επιβεβαιώθηκε εμφανώς δύο φορές μέσα στον Ιούλιο, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην εγχώρια αγορά.

Φιλικές προς την άνοδο δυνάμεις και υποστηρικτές της διόρθωσης, πωλητές της αγοράς παραγώγων μετρήθηκαν αρκετές φορές από την αρχή του μήνα μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι αγορές, η αγορά μας βρίσκονται και πάλι σε «πονηρό» σημείο, σημείο αιχμής και αναφοράς για την συνέχεια.

Το ενδεχόμενο ενός επόμενου δεύτερου ανοδικού κύκλου -όπως τουλάχιστον υποστηριζόταν από μερίδα αναλυτών- προς τις 3.650 ή και 3.750 μονάδες φαίνεται να χάνει σημαντικά έδαφος. Τουλάχιστον γι’ αυτήν την φάση των αγορών και σε αυτήν την συγκυρία.

Οι θιασώτες μιας διόρθωσης ενδεχομένως προς τα χαμηλά έτους φαίνεται να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο. Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν περισσότερο επισείοντας το… φάντασμα του διχίλιαρου.

Η εικόνα των αγορών, ξένων και ελληνικής, τουλάχιστον τις δύο τελευταίες ημέρες δεν παραπέμπει σε άμεση διόρθωση σε τόσο χαμηλές τιμές.

Τουλάχιστον προτού επιχειρηθεί μία αντίδραση από την περιοχή (ίσως) πέριξ των 3.350 μονάδων.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών την Δευτέρα, καθώς στη Νέα Υόρκη τουλάχιστον για τον S&P 500 θεωρείται πιθανή η περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη προς τις 1.220-1.230 μονάδες.

Εάν αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές αγορές Δευτέρα-Τρίτη, τότε το πτωτικό σενάριο μπορεί σε αυτήν την φάση να μην κινδυνεύει να βρει την αγορά άμεσα προς τις 3.100 μονάδες.

Όμως, τόσο η εικόνα της Εθνικής – Eurobank όσο και των Πειραιώς, Alpha Bank προβληματίζει λιγότερο για τις πρώτες δύο και περισσότερο για τις δύο τελευταίες.

Προβληματίζει επίσης η συνεχιζόμενη απαξίωση του ΟΤΕ, που συντελείται χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται, ουδείς αρμόδιος να ασχολείται ή εν πάση περιπτώσει να θεωρεί σκόπιμο να διευκρινίσει κάτι, έστω και για τους τύπους.

Το πιθανότερο είναι ότι από την Δευτέρα θα έχουμε έναν επόμενο κύκλο αντιπαράθεσης πωλητών – αγοραστών, με τους πρώτους να διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα αλλά και την τεχνική ανάλυση με το μέρους τους.

Οι δεύτεροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μία τεχνικής μορφής ανάκαμψη των βασικών δεικτών στη Wall.

----------

Οπως σημειώνει ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού κράτησε το ανοδικό σήμα από το MACD, διατηρεί ανέπαφο το σενάριο άμεσης εκτόνωσης προς τις 3.700 μονάδες, ενώ, αν και διέσπασε την ενδιάμεση ζώνη των 3.480 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το εν λόγω σημείο.

Πλέον, η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στα παραπάνω επίπεδα τιμών θα «απαιτήσει» τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 230 με 250 εκ. ευρώ.

Πρώτη ισχυρή αντίσταση θα αποτελέσουν οι 3.430 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Σε τυχόν διάσπασή του θα δοθεί εκ νέου αγοραστικό σήμα, καθώς και συνέχεια της κίνησης προς τις 3.480 μονάδες. Εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες υπέρβασης της χρονοσειράς των 30 ημερών και η προσέγγιση της αντίστασης των 3.700 μονάδων παραμένουν ακόμα υπέρ των αγοραστών και δεν αποκλείεται η συνέχεια και πυκνότερη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου να βοηθήσουν ως προς το θετικότερο την Ελληνική αγορά.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.402,38 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,13%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 34,30%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,53%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,29%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,96% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Χημικών (4,51%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (2,91%), των Κατασκευών και Υλικών (2,51%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (1,57%) και των Τραπεζών (1,56%).

Αντίθετα, ισχυρή υποχώρηση κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-11,53%), ενώ σημαντικές απώλειες εμφάνισαν και οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-2,86%), των Τροφίμων και Ποτών (-2,55%), του Εμπορίου (-2,36%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-2,08%) .

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλωνατέξ (ΠΟ 111,11%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (100%), Κλωνατέξ (88,89%), Βιοσώλ (39,58%), Αττικές Εκδόσεις (36%), Τρία Άλφα (ΠΟ 31,63%), Ευρωσυμμετοχές (28,57%), Ελφίκο (21,85%), Yalco (20%) και Αφοι Μεσοχωρίτη (20%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-18,37%), Ξυλεμπορία (-17,07%), ΟΤΕ (-11,53%), Καλπίνης – Σίμος (-10,69%), Ζήνων (-10,53%), ΟΛΘ (-9,94%), Frigoglass (-8,54%), Interfish (-8,51%), Euromedica (-8,42%) και Σωληνουργεία Κορίνθου (-7,69%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v