Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΠΡ: Τα "συν" και τα "πλην" των αποτελεσμάτων

Από θετικά έως μικτά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου. Στα θετικά η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου και στα αρνητικά η συμπίεση των spreads.

ΚΥΠΡ: Τα συν και τα πλην των αποτελεσμάτων
Από θετικά έως μικτά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου. Στα θετικά η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου και στα αρνητικά η συμπίεση των spreads. 
 
"Ανθεκτικά" χαρακτηρίζει η Citi τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Στο flash note της κάνει λόγο για ισχυρούς όγκους σε δάνεια και καταθέσεις και για βελτίωση των περιθωρίων των καθαρών εσόδων από τόκους.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 13 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy" για την τράπεζα, τονίζοντας ότι παραμένει ένα από τα top picks της στην Ελλάδα.

Η Εθνική - Π&Κ από την πλευρά της σημειώνει πως η τράπεζα ανακοίνωσε ένα ακόμα θετικό τρίμηνο, αναφέροντας ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της αγοράς, με τον κύκλο εργασιών και τις δαπάνες να είναι ελαφρώς υψηλότερα του αναμενομένου, καθώς διαμορφώθηκαν περίπου 3% υψηλότερα των προβλέψεων της χρηματιστηριακής.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων η χρηματιστηριακή αναφέρει τη διεύρυνση των περιθωρίων καθαρών εσόδων από τόκους καθώς και τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης των δανείων και τον αποτελεσματικό περιορισμό του κόστους, ενώ ως αρνητικά τονίζει τον ισχνό ρυθμό αύξησης των καταθέσεων καθώς και τις αδυναμίες στις δραστηριότητες της τράπεζας στην ελληνική αγορά.

Επισημαίνει παράλληλα ότι, δεδομένων των μεγεθών του β΄ τριμήνου, ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας για καθαρά κέρδη 540 εκατ. ευρώ το 2008 μπορεί να επιτευχθεί, αν και η ίδια η χρηματιστηριακή εμμένει στην εκτίμησή της για καθαρά κέρδη 522 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα χρήση.

Η Alpha Finance παρατηρεί αρνητικές και θετικές πτυχές στα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου. Στα θετικά η χρηματιστηρική αναφέρει την υγιή ανάπτυξη των όγκων, τη διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου από τρίμηνο σε τρίμηνο, τα ισχυρότερα του αναμενομένου έσοδα από προμήθειες, τον "ρευστό" ισολογισμό και τις δραστηριότητες σε Ρωσία και Ρουμανία που άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Αντίθετα, στα αρνητικά αναφέρονται η συμπίεση των spreads σε τριμηνιαία βάση, όπως και η πολιτική της τράπεζας για τις προβλέψεις, για την οποία η Alpha Finance είναι "σκεπτική". Συνολικά, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα με τις προσδοκίες της αγοράς και πως έχουν ήδη προεξοφληθεί από αυτήν.

Η κερδοφορία τονώθηκε από την επάρκεια κόστους και τις χαμηλότερες προβλέψεις, αναφέρει η EFG Eurobank Sec. Συνολικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα των προβλέψεων και οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, ενώ τα μικτά αποτελέσματα, όπως τα χαρακτηρίζει η EFG, καταδεικνύουν μια πιο αδύναμη εικόνα στην ανάπτυξη των εσόδων από τόκους του β΄ τριμήνου που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο εντεινόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς. 

Μέτρια χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Τράπεζας Κύπρου η Marfin Analysis, επισημαίνοντας την συνεχιζόμενη πίεση των spreads, σε έκθεσή της με ημερομηνία 25/7/2008.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι βλέπει θετικά την πρόσφατη απόκτηση του 80% της ρωσικής Uniastrum Bank, ενώ αναφέρει ότι διατηρεί την τιμή-στόχο των 9,70 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση “accumulate”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v