Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερίσματα: Θεμελιώδη... χαμόγελα στην 5ετία

Τα μερίσματα της τελευταίας 5ετίας στο ΧΑ δικαιολογούν την εμπιστοσύνη ξένων αναλυτών στα ελληνικά θεμελιώδη. Αναλυτικά στοιχεία για τις εταιρίες του 20άρη και του 40άρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2008.

  • του Δημήτρη Γλύστρα
Μερίσματα: Θεμελιώδη... χαμόγελα στην 5ετία
* Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για τα μερίσματα των εταιριών του FTSE 20 και του FTSE 40 κατά τα έτη 2003 - 2007 στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

Σημαντικά ανοδική πορεία ακολουθούν τα μερίσματα των μεγαλύτερων εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων κατά την τελευταία πενταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ που επεξεργάστηκε ο κ. Κ. Βέργος.

Σε επίπεδο κλάδου, αν και η παρατήρηση δεν αφορά στο σύνολο των τραπεζικών τίτλων, «πρωταθλητές» ανακηρύσσονται οι τράπεζες, στα μερίσματα των οποίων παρατηρείται έκρηξη που συνδέεται άμεσα με τη ραγδαία άνοδο της κερδοφορίας τους. Όπως εκτιμούν αναλυτές, πρόκειται για εξέλιξη που έχει ωφελήσει πολυπλεύρως την οικονομία αφού, επί παραδείγματι, σημαντικός αριθμός μετοχών τραπεζικών ιδρυμάτων βρίσκεται στα χέρια ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικότερα, από τον FTSE 20 τη σημαντικότερη αύξηση καταγράφει η μερισματική απόδοση της Μυτιληναίος με διανομή μερίσματος 0,04 το 2003 και 0,51 ευρώ το 2007. Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Alpha Bank με τριπλασιασμό (από το 0,30 ευρώ το 2003 στο 0,90 ευρώ το 2007), ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται ακόμη η Motor Oil, η Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου. Στον αντίποδα, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η ΔΕΗ που από το επίπεδο του 0,70 ευρώ το 2003 υποχώρησε στο 0,10 ευρώ πέρυσι, καταδεικνύοντας έτσι τη φάση αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.  

Από τον FTSE 40 η εντυπωσιακότερη αύξηση μερίσματος στη διάρκεια των πέντε ετών σημειώθηκε στη Μέτκα, με διανεμηθέν μέρισμα που το 2007 έφτασε το 0,50 ευρώ από 0,16 ευρώ το 2003, ενώ στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και η Frigoglass.

Αξίζει να παρατηρηθεί πως η αύξηση που εμφάνισαν στα σταθμισμένα αποδοθέντα μερίσματά τους το 2004 αρκετές εταιρίες από τον κλάδο των κατασκευών και των μετάλλων οφείλεται στη θετική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων - κάτι που δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η σύγκριση είναι καλύτερο να γίνεται με βάση το 2003.

Η εκτίμηση ότι η μερισματική απόδοση των ελληνικών εισηγμένων βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα δεν είναι νέα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές ξένων οίκων που αναφερόμενοι στα θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων τονίζουν την ικανοποιητική μερισματική απόδοση των εγχώριων εταιριών προβάλλοντάς την ως δέλεαρ για μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, αυτές οι παρατηρήσεις ισχύουν «τηρουμένων των αναλογιών». Και ο υπαινιγμός δεν αφορά σε τίποτα άλλο παρά στην εν εξελίξει κρίση ρευστότητας που πυροδότησε η υπόθεση των subprimes. Μπορεί εξετάζοντας την προηγούμενη πενταετία να δικαιούμαστε να χαμογελάμε, αλλά το μέλλον των μερισμάτων τώρα μάλλον χαμογελά στους σκεπτικιστές.

Τόσο τα αυξημένα επιτόκια όσο και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αναγκάζουν τις διοικήσεις να κρατούν χρήματα στα ταμεία τους, θωρακίζοντας εαυτούς από πιθανά «κανόνια», παρά να τα μοιράζουν στους μετόχους. Εξάλλου, ορισμένες σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν αρκετές εισηγμένες την τελευταία διετία δημιουργούν υψηλό επίπεδο συγκρίσεων για τις χρήσεις που έρχονται.

Στην καλύτερη περίπτωση τα μερίσματα του 2008 θα είναι αντίστοιχα των φετινών, παρατηρούν αναλυτές με βάση λιγότερο την εικόνα της έως τώρα κερδοφορίας και περισσότερο τη γενικότερη εικόνα των αγορών.

* Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ για τα μερίσματα των εταιριών του FTSE 20 και του FTSE 40 κατά τα έτη 2003 - 2007 στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v