Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυσάει ούριος άνεμος για τη Σοφοκλέους...

Οι ξένες αγορές και η θετική επικαιρότητα λόγω πετρελαίου μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για ανοδική κίνηση στο Χ.Α., εν μέσω ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων από Eurobank, Πειραιώς και ισχυρούς ομίλους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά την Κύπρου, η Eurobank σήμερα και αύριο η Πειραιώς ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη β΄ τριμήνου. Η Eurobank έχει ήδη προαναγγείλει πως τα οικονομικά μεγέθη της θα είναι καλύτερα από αυτά του α΄ τριμήνου, σε μία περίοδο όπου το Χ.Α. χρειάζεται επειγόντως ανάσες.

Πρακτικά θα επιμείνουμε πως ένα μεγάλο μέρος του «παιχνιδιού» που γίνεται κυρίως σε τράπεζες και δευτερευόντως σε μετοχές του 20άρη πραγματοποιείται ερήμην της πλειονότητας της επενδυτικής κοινότητας.

Από τη στιγμή που οι ενεργοί επενδυτές ή και «παίκτες», εάν προτιμάτε, δεν γνωρίζουν το ακριβές ύψος των συναλλαγών, κυρίως όμως τις τιμές στις οποίες συμφωνούνται οι αγοραπωλησίες αλλά και διατίθενται, δεν μπορούμε να μιλάμε για οργανωμένη, ανεπτυγμένη αγορά.

Αναμφίβολα η ανακοίνωση από τις τράπεζες οικονομικών μεγεθών καλύτερων από αυτά του α΄ τριμήνου θα διασκεδάσει τις επιφυλάξεις ορισμένων ξένων επενδυτικών κύκλων. Ωστόσο, διεθνώς το πρόβλημα παραμένει, με επίκεντρο τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά, μετά τη χθεσινή «πτώση με θετικό μήνυμα από τα παράγωγα» (όπως αναλυτικά γράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος) και τη γενναία υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου χαμηλότερα των 122 δολαρίων, χρωστά μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Άλλωστε αναλυτές (για παράδειγμα Πήγασος, Εμπορική κ.ά.) θεωρούν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο κίνησης του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.450 μονάδων, μέχρι τη ζώνη 3.700 - 3.750 μονάδων. Ενδεχόμενο ανοιχτό ακόμη και από τους φύσει απαισιόδοξους, οι οποίοι ποντάρουν σε επόμενη επιβεβαίωση της ζώνης των 3.100 μονάδων.

Οι 3.423 μονάδες και οι 3.457 μονάδες είναι δύο περιοχές τις οποίες πρακτικά μπορεί να «πιάσει» ο Γ.Δ. Υψηλότερα «βλέπει» και τις 3.525 μονάδες, αλλά για να υποστηριχτεί μία τέτοια κίνηση θα πρέπει η ΕΤΕ να ανεβάσει στροφές, τουλάχιστον μέχρι τα 31,4 ευρώ, η Eurobank προς τα 16,3 ευρώ, ενώ για Alpha, Πειραιώς θα θεωρούσαμε πιθανή την αντίδραση προς τα 20,7 και 21,32 ευρώ για την πρώτη και τα 19,88 και 20 ,5 ευρώ για τη δεύτερη.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια βοηθά αυτήν την προσπάθεια, συντηρεί την τάση τουλάχιστον μέχρι αύριο και δίνει ευκαιρία για επαναξιολόγηση της τακτικής στη μεθαυριανή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v