Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΔΕΗ επιλέγουν οι πωλητές

Συνεχίζονται οι εισαγόμενες πιέσεις με τη Σοφοκλέους να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πρώτη επιλογή των πωλητών τράπεζες και ΔΕΗ, διασώζονται με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στις προηγούμενες συνεδριάσεις δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν πρωτοβουλίες οι αγοραστές, όμως κάτι τέτοιο δεν φάνηκε και όπως αναμενόταν με την πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος ο κύριος λόγος μεταφέρθηκε στους πωλητές, με τη Σοφοκλέους να υπεραποδίδει, μέχρι στιγμής, σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι στις αγορές θα συνεχίσει να επικρατεί νευρικότητα και όταν δεν βγαίνουν αγοραστές τα πράγματα θα δείχνουν σαφώς χειρότερα, ενώ πάρα πολλά, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη διεθνή τάση, θα εξαρτηθούν στις 31 τρέχοντος όταν και θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ.

Ασφαλώς η σημερινή πτωτική εικόνα ήταν σαφέστατα αναμενόμενη μετά τις χθεσινοβραδινές σημαντικές απώλειες της Wall Street. Και βέβαια, ως συνήθως και για πολλοστή φορά πρώτη επιλογή των πωλητών αποδείχθηκαν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι και η ΔΕΗ.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, τεχνικά τουλάχιστον, οι 3.330 (που οριακά μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί) και το ψυχολογικό όριο των 3.300 μονάδων θα είναι αποφασιστικής σημασίας στηρίξεις όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς καθοδική διάσπασή τους θα επαναφέρει τα σενάρια επιστροφής στα πρόσφατα χαμηλά.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι, παραδοσιακά τουλάχιστον, αν ο «διπλός πυθμένας» αντέχει, ο τριπλός μάλλον διασπάται καθοδικά. Ασφαλώς Βιοχάλκο και ΟΤΕ είναι οι μόνοι που ξεχωρίζουν από τους τίτλους του FTSE, με την πρώτη να κινείται με αξιοσημείωτα κέρδη (αλλά μετά την παρέλευση τεσσάρων ωρών συνεδρίασης ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπερνά τις 50.000 τεμάχια), ενώ ο ΟΤΕ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση δείχνει διαθέσεις διακράτησης του θετικού προσήμου. Με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται και τα ΕΛΠΕ.

Αντίθετα, από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν το -4,21% της ΔΕΗ, το -3,65% της Alpha Bank και το -3,41% της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική και MPB και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γ.Δ. κινείται μέχρι στιγμής μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχει προσκρούσει τρεις φορές στις παρυφές των 3.333 μονάδων και λίγο μετά τις 14:30 βρίσκεται στις 3.348,72 μονάδες με απώλειες 1,8%, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 88 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα τα 5,6 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στη μέχρι στιγμής γενικότερη εικόνα του ταμπλό, αφού η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο ένα προς τρία, 19 τίτλοι καταγράφουν απώλειες από 5% έως 9,69%, ενώ αρκετές δεκάδες μετοχές παραμένουν επιδεικτικά χωρίς πράξη.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα θεωρούνταν σχετικά θετικό το κλείσιμο του Γ.Δ. ει δυνατόν υψηλότερα των 3.357 και ακόμη των 3.375 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v