Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο!

Θα αγόραζε κανείς ένα προϊόν αν πίστευε ότι θα μπορούσε να το βρει φθηνότερα αργότερα; Μάλλον όχι. Το ίδιο συμβαίνει με τις μετοχές σήμερα. Μόνο που δεν μπορούν όλοι να έχουν δίκιο. Κάποιοι κάνουν λάθος.

Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο!
Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης των μετοχών είναι μικρά βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αποτιμήσεις των εταιριών είναι πλέον φθηνές.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Μπορεί όντως η πτώση των περισσότερων μετοχών να είναι μεγάλη, ξεπερνώντας το 30% από τα υψηλά του Ιουλίου 2007, όμως δεν είναι σίγουρο ότι τα κέρδη τους δεν θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα τρίμηνα.

Ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς την πιθανή παγίδα των προβλέψεων για τα μελλοντικά κέρδη ανά μετοχή είναι να επικεντρωθεί στο αποκαλούμενο trailing Ρ/Ε που λαμβάνει υπόψη τα ανακοινωθέντα κέρδη του τελευταίου 12μήνου.

Σε πρόσφατη αναφορά του ο κ. Teun Draaisma της Morgan Stanley υπολόγιζε ότι το Ρ/Ε της ευρωπαϊκής αγοράς βρισκόταν κοντά στο 10.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI-Europe είναι 14,5, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών ενσωματώνουν πτώση των κερδών της τάξης του 40%.

Αν λοιπόν κάποιος πιστεύει ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν λιγότερο από 40% έχει έναν σοβαρό λόγο για να είναι πιο αισιόδοξος.

Τον ίδιο λόγο άλλωστε επικαλέστηκε ο κ. Draaisma για να δικαιολογήσει την επενδυτική σύσταση αύξησης θέσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές για πρώτη φορά το τελευταίο 3μηνο.

Όμως, αυτό που βλέπει ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley το βλέπουν κι άλλοι.

Το γεγονός ότι δεν συμφωνούν αν και αναγνωρίζουν ότι οι αποτιμήσεις είναι όντως φθηνές έχει μια άλλη εξήγηση.

Απλώς πιστεύουν ότι οι σημερινές συνθήκες στις πιστωτικές αγορές και η μη υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων όσο σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν -π.χ. Μάρτιος- δικαιολογούν χαμηλότερα Ρ/Ε σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα με περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών παρά με ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για τα επιχειρηματικά κέρδη τους επόμενους μήνες.

Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση αν λάβει κάποιος υπόψη του τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα που ακολουθεί τις εξελίξεις και έχει υψηλότερο trailing Ρ/Ε σε σχέση με τον MSCI-Ευρώπη.

Σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί όλες οι πλευρές να έχουν δίκιο. Κάποια κάνει λάθος και κάποια άλλη έχει τη σωστή άποψη.

Η μία στις δύο κερδίζει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και πιθανόν να είναι εκείνη που θεωρεί ότι εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v