Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Υποβαθμίσεις προαναγγέλλουν οι αναλυτές

Σε υποβαθμίσεις πρόκειται να προχωρήσουν οι αναλυτές για την ΕΧΑΕ, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών, τονίζοντας ότι "δύσκολο" θα είναι και το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τι σχολιάζουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές.

ΕΧΑΕ: Υποβαθμίσεις προαναγγέλλουν οι αναλυτές
Σε υποβαθμίσεις πρόκειται να προχωρήσουν οι αναλυτές για την ΕΧΑΕ, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών, τονίζοντας ότι "δύσκολο" θα είναι και το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. 

Αναλυτικότερα, για "ξηρασία" στους όγκους τον συναλλαγών τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους κάνει λόγο η Citigroup, σημειώνοντας πως τον αντίστοιχο μήνα του 2007 ο όγκος ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στα 245 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι αναμένει ένα δύσκολο β΄ εξάμηνο, σημειώνοντας ότι προβλέπει ο μέσος όγκος των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 275 εκατ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί πως οι χρήσεις 2007 - 2008 αποτελούν "ανωμαλία" στη συνεχιζόμενη ανοδική τάση των όγκων στην ελληνική αγορά, ενώ διατηρεί την εκτίμησή της για ημερήσιο όγκο συναλλαγών αξίας 340 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση (-28% σε ετήσια βάση) και για αύξησή του στα 450 εκατ. ευρώ μέχρι το 2010.

Η Citigroup διατηρεί την τιμή-στόχο των 14 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy" για την ΕΧΑΕ, αναφέροντας πως η ελκυστική απόλυτη και σχετική αποτίμηση, οι συνεχιζόμενες αγορές ιδίων μετοχών, η αναμενόμενη ανάκαμψη των κερδών στη χρήση του 2009 και η υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση θα αντισταθμίσουν το βραχυπρόθεσμο αρνητικό outlook για την κερδοφορία του β΄ εξαμήνου του 2008.

Το α΄ εξάμηνο σίγουρα ήταν δύσκολο για την ΕΧΑΕ, όμως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το ερχόμενο εξάμηνο ενδέχεται να αποδειχτεί ακόμα δυσκολότερο, σχολιάζει η Alpha Finance. Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, υπάρχει μια ξεκάθαρη αρνητική τάση για τον όγκο των συναλλαγών, ο οποίος μέχρι στιγμής στο β΄ εξάμηνο υποχωρεί κατά 51%.

Η Marfin Analysis αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις χρήσεις του 2008 και του 2009 κατά 10% περίπου, δεδομένου του χαμηλού μέσου τζίρου, που διαμορφώνεται στα 390 εκατ. ευρώ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια διατηρήσιμης ανάκαμψης της συναλλακτικής δραστηριότητας και βελτίωσης του κλίματος.

Η χρηματιστηριακή, η οποία σημειώνει ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ ήταν ελαφρώς υψηλότερα τόσο των δικών της εκτιμήσεων όσο και του consensus, υπογραμμίζει ότι ακόμα και μετά την προαναφερθείσα αναθεώρηση -και δεδομένης της πρόσφατης σημαντικής πτώσης στην τιμή της μετοχής της εταιρίας- η ΕΧΑΕ εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, αφήνοντας περιθώριο σημαντικής ανόδου.

Υπό αναθεώρηση θέτει η Eurobank Sec. την τιμή-στόχο των 15,15 ευρώ για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, διατηρώντας ωστόσο την "ουδέτερη" σύστασή της. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν υψηλότερα κατά 2% έναντι των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής σε επίπεδο κύκλου εργασιών, 1,6% υψηλότερα σε επίπεδο EBITDA και 3,9% υψηλότερα σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Όπως επισημαίνει, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χ.Α. βρίσκεται σε πτωτική τάση, καθώς στο α΄ εξάμηνο υποχώρησε κατά 6,3% στα 414 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 3,8% για το α΄ τρίμηνο και 8,8% για το β΄ τρίμηνο. Μέχρι στιγμής στο γ΄ τρίμηνο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η επιχειρηματική δραστηριότητα (αυξήσεις κεφαλαίου, εξαγορές και συγχωνεύσεις) είναι μειωμένη τη φετινή χρονιά.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των εκτιμήσεών της που βασίζονται σε μέσο όγκο spot ύψους 382 εκατ. ευρώ για το 2008, ποσό που -όπως σχολιάζει η Eurobank Sec.- πλέον φαίνεται μη επιτεύξιμο.

Θεμελιωδώς, η εταιρία βρίσκεται εν μέσω ενός αβέβαιου περιβάλλοντος, δεδομένης της εφαρμογής των κανονισμών της MiFID από τον Νοέμβριο του 2007, ενώ σε επίπεδο συναλλαγών η συνεχιζόμενη αγορά ιδίων μετοχών θα στηρίζει τις επιδόσεις της μετοχής της ΕΧΑΕ βραχυμεσοπρόθεσμα, σχολιάζει η Eurobank Sec.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v