Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EK: "Φραγή" στις τοποθετήσεις Αμοιβαίων σε ETFs

Αλλαγές στη λειτουργία των εγχώριων αμοιβαίων κεφαλαίων επιφέρει οδηγία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή σε ETFs λογίζεται ως μερίδια Α/Κ και όχι ως μετοχές, με τα συνεπαγόμενα επενδυτικά όρια.   

  • του Χρήστου Κίτσιου
EK: Φραγή στις τοποθετήσεις Αμοιβαίων σε ETFs
Ως μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όχι ως μετοχές καλούνται πλέον να υπολογίζουν τα ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαντώντας με την από 3/7/08 επιστολή της, σε ερώτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διευκρινίζει ότι τα μερίδια διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) αποτελούν από τη φύση τους μερίδια ΟΣΕΚΑ και ως εκ τούτου τα αμοιβαία κεφάλαια όταν τοποθετούνται σε αυτά οφείλουν να τηρούν το σχετικό επενδυτικό όριο.

Η παραπάνω γνωμάτευση επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των αμοιβαίων κεφαλαίων και ιδιαίτερα των αμοιβαίων κεφαλαίων μετοχικών εξωτερικού, μια και πλέον δεν θα μπορούν να τοποθετούν σε ETFs πάνω από το 10% του υπό διαχείριση ενεργητικού τους. Ταυτόχρονα, διαχωρίζονται τα ευρωπαϊκά ETFs από τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά και αυξάνονται οι περιορισμοί τοποθέτησης σε δείκτες επί αμερικανικών και ιαπωνικών μετοχών.

Οι παραπάνω αλλαγές προκαλούν αντιδράσεις εντός των ΑΕΔΑΚ καθώς καταργείται ουσιαστικά ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία επένδυσης για τα μετοχικά εξωτερικού αφού δεν θα μπορούν να τοποθετούνται στις ξένες αγορές μέσω εκτεταμένης χρήσης του εργαλείου των ETFs. Παράλληλα, επιφέρει αύξηση στα κόστη λειτουργίας των ΑΕΔΑΚ καθώς αυξάνονται οι προμήθειες αγοραπωλησιών και τα λειτουργικά κόστη (κόστος διαχείρισης).

Από την άλλη, βέβαια, η εκτεταμένη χρήση των ETFs παραπέμπει ουσιαστικά σε παθητική και όχι σε ενεργητική διαχείριση, η οποία μάλιστα διενεργείται μέσω προϊόντων στα οποία έχουν απευθείας πρόσβαση οι ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v