Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυνατά 3Ε, ΕΤΕ, Alpha και Μυτιληναίος

Το γεγονός ότι 3 μετοχές (ΕΤΕ, 3Ε, Alpha) έχουν πραγματοποιήσει το 1/2 του τζίρου ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως "ζεστό χρήμα" ποντάρει στη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς. Υπεραπόδοση για ΜΥΤΙΛ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Λες και κινούνται με…μοιρογνωμόνιο. Στις 3.387 μονάδες επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη προτού ξεκινήσει ο δεύτερος ενδοσυνεδριακός κύκλος αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών.

Και όσον αφορά στο… υποδεκάμετρο δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα, όμως το… ταμπλό παραπέμπει σε ξεκάθαρη συντονισμένη κίνηση που εξελίσσεται από προγράμματα αγορών και τις περίφημες δισκέτες.

Το γεγονός ότι σε μόνο τρεις μετοχές (Εθνική, CCH, Alpha Bank) ο τζίρος διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 120 εκατ. ευρώ) ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως "ζεστό χρήμα" ποντάρει στη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Εξάλλου, πηγές της αγοράς εντοπίζουν μεταφορά κερδοφόρων θέσεων από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε μετοχές του Χ.Α., όπως ΕΤΕ και Alpha.

Ανάλογης σημασίας θα πρέπει να θεωρηθούν οι κινήσεις που γίνονται σε μετοχές των Μυτιληναίου (μέχρι και 3,9% υψηλότερα στα 8 ευρώ και πάλι), θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο αλλά και σηματωρών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η διατήρηση του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.400 μονάδων (στη χειρότερη περίπτωση πάνω από τις 3.390 μονάδες) και του FTSE 20 όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ζώνη αντίστασης των 1.900 μονάδων.

Ο FTSE 20 "παίζει" με τις 1.900 μονάδες, δεν τις περνά όμως, κρατώντας όπως φαίνεται δυνάμεις για το κλείσιμο της συνεδρίασης. Στην περίπτωση που επαναληφθούν ενέργειες όπως αυτές που επιχειρήθηκαν χθες σε Εθνική, Alpha Bank και Coca Cola θα λέγαμε πως ανοιχτοί πωλητές κλείνουν μεθοδικά τις θέσεις τους.

Σε αυτό το ενδεχόμενο κάποιοι φαίνεται να ποντάρουν σε μία ανοδική συνέχεια και να σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα τους. Ενδεχόμενη αύξηση των συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη θα ενίσχυε την εκτίμησή μας καθώς και αρκετών ακόμη παραγόντων της αγοράς.

Εν πάση περιπτώσει, οι αγοραστές έφτασαν για παράδειγμα στην Εθνική από τα 30,16 ολόκληρο ένα ευρώ υψηλότερα με συναλλαγές δύο και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Ανάλογη τάση για Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και για Coca Cola Hellenic, Marfin Popular, Αγροτική.

Μέχρι νεωτέρας και με τη διαγραμματική απεικόνιση βασικών δεικτών, μετοχών να μας καθιστά σχετικά αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Υ.Γ. Βλέπετε, οι… αλγόριθμοι συναλλαγών ενεργοποιούνται από το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, για να φτάσουν και μέχρι την Αθήνα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των απευθείας συναλλαγών ξένων επενδυτικών οίκων.

Εύλογα σε ανοδικές φάσεις των αγορών οι OTC συναλλαγές συμβάλλουν στην ενεργότερη μόχλευση ενός μέρους της αγοράς. Εν προκειμένω για το Χ.Α. το ζητούμενο είναι ο τραπεζικός κλάδος, με γνωστή και εκπεφρασμένη (και στο προηγούμενο σχόλιό μας) την προσέγγισή μας, που λίγο ως πολύ ακολουθεί τη γραμμή της eZΜarket.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v