Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα ανόδου δίνουν οι ξένες αγορές στη Σοφοκλέους

Με οδηγό την αμερικανική αγορά και γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη δεύτερου τριμήνου το ΧΑ βρίσκεται ένα…βήμα πριν την επανείσοδο βασικών δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με οδηγό την αμερικανική αγορά και γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη δεύτερου τριμήνου το ΧΑ βρίσκεται ένα…βήμα πριν την επανείσοδο βασικών δεικτών σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

Και αν το χθεσινό κλείσιμο μπορεί να προβλημάτισε αρκετούς παίκτες και αναλυτές, ο βηματισμός των διεθνών αγορών είναι αυτός που μπορεί να παρασύρει υψηλότερα ένα μέρος της ελληνικής αγοράς. Τουλάχιστον για όσο η Wall Street θα δίνει αυτόν τον τόνο.

Η χθεσινοβραδυνή διαμόρφωση βασικών αμερικανικών δεικτών παραπέμπει σε συνέχιση της τάσης τουλάχιστον για τον S&P 500 και δευτερευόντως για τον D.J.

Για τον πρώτο δείκτη ο Carl Futia θεωρεί εφικτή την προσέγγιση των 1.325 μονάδων. Από την στιγμή που ο αιρετικός αμερικανός επιβεβαιώνεται (σταθερά από την αρχή της χρονιάς) θα συνεχίσουμε να τον επικαλούμεθα ως σημείο αναφοράς.

Ο εν λόγω παίκτης εδώ και καιρό υποστηρίζει, πως όσο δεν διασπάται με αυξανόμενες συναλλαγές η ευρύτερη περιοχή των 1.170-1.200 μονάδων για τον S&P 500 η μεσοπρόθεσμη πορεία του δείκτη μπορεί να είναι προς τις 1.500 μονάδες.

Το marketwatch κάνει λόγο για κέρδη 451 μονάδων σε δύο συνεδριάσεις και σε κείμενα του… διακρίνονται αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Σε αυτή την συνέχεια φαίνεται να ποντάρουν ξένα χαρτοφυλάκια, εφοπλιστικά κεφάλαια και ένα μέρος της επενδυτικής κοινότητας, που δείχνει και πάλι διάθεση αφύπνισης.

Από τεχνικής πλευράς θα αναφερθούμε και αυτή τη φορά στις ομάδες των Πήγασου, Εμπορικής και όσων άλλων παραγόντων της αγοράς θεωρούν εφικτή την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.500 και σε δεύτερη φάση προς τις 3.700-3.750 μονάδες.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, μέσω μίας χαμηλού κόστους ΄΄μόχλευσης΄΄ συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και συνακόλουθης αντίδρασης μετοχών του 20άρη. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο, πως τις τελευταίες συνεδριάσεις βασικοί δείκτες (Γ.Δ και Ftse20) αφήνοντας αλλεπάλληλα κενά (που μάλλον σε αυτή την φάση της αγοράς θα καλύψουν) ενώ κλειδί της τάσης παραμένει ο τραπεζικός κλάδος.

Σύμφωνα με την ομάδα του eZmarket η μη υποχώρηση τυ κλαδικού δείκτη χαμηλότερα του διπλού πυθμένα και η ενεργότατη δράση του ίδιου του συστήματος επαναφέρει τον κλάδο σε φορά αντίδρασης.

Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες ο τραπεζικός κλάδος ξεπεράσει την ευρύτερη περιοχή των 5.300 μονάδων τότε η αγορά μπορεί να βρεθεί μπροστά στην προοπτική αλλαγής τάσης. Τα τρέχοντα επίπεδα (4.958 μον.) δείχνουν πως ακόμη έχουμε δρόμο αλλά εάν μεταβληθεί ελάχιστα η στάση των ξένων τότε το ΄΄παιχνίδι΄΄ είναι ανοιχτό.

Από αυτή την άποψη αρκετά θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά μεγέθη και την υποδοχή που θα έχουν από χαρτοφυλάκια που τις τελευταίες συνεδριάσεις επανεργοποιούν προγράμματα αγορών από Λονδίνο, Φραγκφούρτη μέχρι Αθήνα. Οι αγορές θα συνεχιστούν, όσο η τιμή των μετοχών απομακρύνεται από τα τελευταία χαμηλά και η φορά θα συντηρείται ανοδική.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για αυτοτροφοδοτούμενη αντίδραση, ωστόσο εκτιμούμε πως ακόμη είναι νωρίς να αναφερθούμε σε μία τέτοια κίνηση.

Παρ΄ όλα αυτά η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται περίπου 20% υψηλότερα του χαμηλού των 24,88 ευρώ, η Eurobank 23% , η AlphaBank 12,3%, η Πειραιώς 25,2% ενώ προσοχής χρήζουν μετοχές που έχουν υστερήσει (ΟΤΕ, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική, Coca Cola Hellenic) . Από τον Mid 40 σε αντίδραση παραπέμπει η τεχνική εικόνα μετοχών όπως η Ιντρακόμ, Forthnet, Frigoglass, Ελβάλ, Υγεία, Γενική και ακόμη ορισμένων που η τιμή είχε πιεστεί αισθητά το προηγούμενο διάστημα.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε αυτή την συγκυρία κάτι αρχίζει να κινείται και πάλι στον επιχειρηματικό κλάδο. Είτε με αφορμή τις διαφαινόμενες εξελίξεις στον ακτοπλοικό κλάδο( με επίκεντρο τις Μινωικές Γραμμές) , τις πιθανές ανακατατάξεις στην ενέργεια (καταλύτης παραμένει ο Ρόκας) η αγορά αρχίζει να βρίσκει…καύσιμα.

Στην περίπτωση, που οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν και συντηρηθεί η τάση στη Wall τότε το παιχνίδι και στο ΧΑ θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v