Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί στις 3.400 η Σοφοκλέους

Δεν βοηθά το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί από τα υψηλά ημέρας. Μέχρι 3,3% χαμηλότερα κινείται η Eurobank. "Βάζουν πλάτη" οι Εθνική, MPB, ΔΕΗ, ΜΟΗ, Alpha. Κέρδη άνω του 4% για 3Ε.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση στο ΧΑ έχει τεθεί η συντήρηση του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια.

Ο ΓΔ αρχικά έφθασε έως τα υψηλά των 3.423 μονάδων, δοκιμάστηκε στη συνέχεια καθώς γύρισε μέχρι και 0,28% φθάνοντας στις 3.397 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής από τα 30,48 ευρώ διολίσθησε προς τα 30,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank πιέζονταν έως και 3,3% χαμηλότερα. Ο όμιλος παρά την ανακοίνωση ενισχυμένων αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός και ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωση των προβλέψεων για τη συνέχεια.

Κατά την εκτίμησή μας τόσο η κίνηση όσο και η διατύπωση απόλυτα επιβεβλημένες, σε αυτή τη συγκυρία, έχουν προεξοφληθεί και αφομοιωθεί από ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Αυτό γιατί η μετοχή της Eurobank υποχωρεί 43,2% από τα υψηλά περιόδου έχοντας χάσει πρακτικά αποτίμηση περίπου 6,3 δισ. ευρώ. Στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία το πιθανότερο είναι πως η Eurobank και ειλικρινείς και λογικά αποτιμημένη είναι.

Περίπου 34% υποχωρεί από τα υψηλά περιόδου η μετοχή της Πειραιώς, έχει ενσωματωθεί δηλαδή απομείωση αξίας 3,3 δις. ευρώ με τη μετοχή της να υποχωρεί στα 19,16 ευρώ.

Σημαντικότατη είναι η απομείωση και για τον όμιλο της Εθνικής, περίπου 7,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 34,2% χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή περιόδου. Αναφερόμαστε λεπτομερώς στην απομείωση αξίας τραπεζών, καθώς θεωρούμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα είναι λίγο έως πολύ μάλλον ελκυστικά. Ασπαζόμαστε δε την προσέγγιση της ομάδας του eZMarket που ποντάρει σε αντίδραση του κλαδικού δείκτη.

Θεωρούμε για το ΓΔ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της τάσης τη μη υποχώρησή του κάτω των 3.387,9 μονάδων και των 1.872,6 μονάδων για τον FTSE 20.

Mε την ίδια λογική θεωρούμε τιμή ταμπού τα 29,9 ευρώ για την Εθνική.

Σε αυτή τη συγκυρία περιμένουμε βοήθειες από ΔΕΗ, Alpha, MIG, 3E, στην πιθανή δοκιμασία της αγοράς στα επόμενα 15 – 20 λεπτά οπότε και θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v