Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πώς είδαν οι αναλυτές το εξάμηνο

Ρεαλιστικούς θεωρούν οι αναλυτές τους νέους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Eurobank για την κερδοφορία της, ενώ αναφέρουν πως τα αποτελέσματά της ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις. Όλες οι εκθέσεις.

Eurobank: Πώς είδαν οι αναλυτές το εξάμηνο
Ρεαλιστικούς θεωρούν οι αναλυτές τους νέους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Eurobank για την κερδοφορία της, τονίζοντας πως τα αποτελέσματά της στο α΄ εξάμηνο ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις. Ωστόσo, oι Cheuvreux, National Sec. - P&K, Proton και ΒΕΤΑ μειώνουν τις τιμές-στόχους.

Πιο αναλυτικά:

Τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε η Eurobank για το β΄ τρίμηνο ήταν κατά 2% χαμηλότερα έναντι των εκτιμήσεων της UBS, αναφέρει ο διεθνής οίκος, σημειώνοντας πως ενώ οι επιδόσεις των βασικών μεγεθών της τράπεζας ήταν ισχυρές, ωστόσο η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από τα στοιχεία που δεν σχετίζονται με τις κύριες δραστηριότητες αλλά και από τα σχετικά υψηλά κόστη.

Αναφερόμενη στην προς τα κάτω αναθεώρηση του guidance της διοίκησης της Eurobank, η UBS σημειώνει πως η αναθεώρηση αυτή έχει βασικά προεξοφληθεί. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 22 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy" για την τράπεζα.

Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τους νέους στόχους της διοίκησης της Eurobank ρεαλιστικότερους για το 2008, δεδομένων των τάσεων που επικρατούν σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ωστόσο θεωρεί ότι οι στόχοι που τέθηκαν για το 2010 εξακολουθούν να αντανακλούν μια αισιόδοξη άποψη σχετικά με την ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι διαμορφώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο των εκτιμήσεών του, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους και των χαμηλότερων εσόδων από μη βασικές δραστηριότητες.

Η Citigroup, από την πλευρά της, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για το 2009 και το 2010 κατά 1% περίπου, ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στην Ελλάδα και στη Νέα Ευρώπη.

Ο διεθνής οίκος, που διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 24 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "buy", αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, με τα καθαρά κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας να είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 2% υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, λόγω της χαμηλότερης φορολογίας.

Σημειώνει παράλληλα πως τα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές έδωσαν ώθηση στον συνολικό κύκλο εργασιών, ενώ το κόστος ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις της Citigroup. Ο οίκος επισημαίνει πως οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια ήταν χειρότερες του αναμενομένου.

Η Dresdner Kleinwort αναφέρει πως τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, ωστόσο τονίζει πως ο αναθεωρημένος στόχος της διοίκησης της Eurobank για την κερδοφορία της εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολος να επιτευχθεί. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 18 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank καθώς και τη σύσταση "hold".

Στα 21,40 ευρώ ανά μετοχή, από 24,80 ευρώ προηγουμένως, μειώνει την τιμή-στόχο για τη Eurobank η Εθνική - Ρ&Κ, σε έκθεσή της στις 31/7, διατηρώντας τη σύσταση "overweight".

Η χρηματιστηριακή, μετά την αναθεώρηση των στόχων της διοίκησης της τράπεζας, προχωρά σε μείωση της εκτίμησής της για το σύνολο της χρήσης 2008, για την οποία προβλέπει κέρδη 935 εκατ. ευρώ, από 950 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, λόγω του υψηλότερου κόστους και των προβλέψεων για επισφάλειες.

Για το 2009 η πρόβλεψη μειώνεται κατά 6,6%, για τους ίδιους λόγους, υποδηλώνοντας άνοδο των καθαρών κερδών κατά 15% στο σύνολο του 2009, έναντι 7% για την τρέχουσα χρήση.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, η Εθνική - Ρ&Κ αναφέρει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα των προβλέψεών της, ενώ τονίζει ότι τα κέρδη από τις δραστηριότητες της Eurobank στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναφερόμενη στις αναθεωρημένες προβλέψεις της διοίκησης, σημειώνει πως η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, ενώ τονίζει πως επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι για τη Νέα Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι οι επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο αισθητές στις ελληνικές δραστηριότητες της τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Reuters, η Cheuvreux μείωσε την τιμή-στόχο για την EFG Eurobank στα 20 ευρώ από 24 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση "outperform".

Στα 24 ευρώ ανά μετοχή, από 29,25 ευρώ προηγουμένως, μείωσε την τιμή-στόχο για τη Eurobank η Beta Sec., με έκθεσή της στις 31/7, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αναθεώρηση των στόχων της διοίκησης καθώς και την αύξηση του θεωρητικού κόστους των ιδίων κεφαλαίων (cost of equity), που αντανακλά τις επιδεινούμενες συνθήκες στην πιστωτική αγορά και την υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν η Beta Sec. αναφέρει την ισχυρή αύξηση των δανείων της, τις νέες καταθέσεις και τα κέρδη από τη Νέα Ευρώπη. Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνει τον επιβραδυνόμενο ρυθμό ανάπτυξης του ROE σε 20,5% το α΄ εξάμηνο του 2008 από 28% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τον υψηλότερο λόγο κόστους προς έσοδα, που διαμορφώθηκε σε 48,6% από 47,4% πέρυσι.

Ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους θεωρεί η Marfin Analysis τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Eurobank, επισημαίνοντας πως υπάρχει και ενδεχόμενο ενίσχυσης αυτών των μεγεθών εάν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, με μόνη αρνητική έκπληξη την ενίσχυση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Alpha Finance, από την πλευρά της, που αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Eurοbank κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Θεωρεί πως οι νέες προβλέψεις της διοίκησης της τράπεζας είναι πιο προσαρμοσμένες στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ αναφέρει πως η μετοχή της Eurobank έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Ως θετικά στοιχεία ξεχωρίζει τη συγκράτηση των δαπανών και την αύξηση των όγκων (volumes) και ως αρνητικά την πίεση στα spread της καταναλωτικής πίστης και την ενίσχυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Proton Bank σε ξεχωριστή έκθεση περικόπτει την τιμή-στόχο στα 24, από 25,6 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, ενώ επισημαίνει πως σε γενικές γραμμές τα καθαρά κέρδη ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις.

Στα θετικά αναφέρει ότι παρά την κρίση η αύξηση του όγκου και η ταχύτατη επέκταση του εγχώριου δικτύου προχωρούν, διασφαλίζοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τράπεζας.

Όσον αφορά στους αναθεωρημένους στόχους της διοίκησης, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η αναθεώρηση αυτή ήταν αναμενόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v