Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Πτώση 5% στα κέρδη εξαμήνου

Πτώση της τάξης του 5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της 3E και διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ, ανάλογα των προβλέψεων των αναλυτών. Η εταιρία επιβεβαιώνει τους στόχους της για το σύνολο της χρήσης 2008.

3Ε: Πτώση 5% στα κέρδη εξαμήνου
Πτώση της τάξης του 5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της Coca Cola 3E και διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στο 0,58 ευρώ, 5% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Τhomson Financial, προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της 3Ε θα διαμορφωθούν στα 205 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 7,5%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 313 εκατ., με μείωση 5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1,014 εκατ. κιβώτια, με αύξηση 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3.314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Για το β΄ τρίμηνο της χρήσης
, ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 585 εκατ. κιβώτια, εμφανίζοντας αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 1.942 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 5% εν συγκρίσει με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) υποχώρησαν κατά 9% στα 247 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν πτώση της τάξης του 8% και διαμορφώθηκαν στα 182 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να υπολογίζονται στο 0,50 ευρώ, με μείωση 7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola 3Ε, δήλωσε:

"Η ενημέρωση στην οποία προβήκαμε τον Ιούνιο υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας σήμερα. Με την επικείμενη υλοποίηση ορισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων σχετικά με την κερδοφορία μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το πλήρες έτος.

Είναι βέβαια σαφές ότι εξακολουθούν να υφίστανται αβεβαιότητες ως προς την εξέλιξη τόσο των οικονομικών συνθηκών γενικότερα όσο και του κόστους πρώτων υλών, εξελίξεις που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά.

Συνεχίζουμε να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητές μας και ο ισολογισμός μας διατηρεί την ευελιξία που χρειάζεται για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πόλους μελλοντικής ανάπτυξης, με δεδομένη τη μακροπρόθεσμη οπτική που διατηρούμε για την αγορά καθώς και την εμπιστοσύνη που έχουμε στην ικανότητά μας να αξιοποιούμε την εξαιρετική εκτέλεση των στρατηγικών μας και τις υψηλού επιπέδου ικανότητες εξυπηρέτησης της αγοράς στα τελικά σημεία πώλησης.

Επιπροσθέτως, η εξέλιξη του χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις μακρόχρονες τάσεις ευεξίας που παρατηρούμε στις περιοχές δραστηριοποίησής μας".

---Οι προοπτικές για το 2008

"Οι λειτουργικές επιδόσεις της Coca Cola 3Ε το πρώτο εξάμηνο του 2008 αντανακλούν τις επιπτώσεις του ανοδικού κόστους πρώτων υλών, των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των δύσκολων οικονομικών συνθηκών σε ορισμένες αγορές και ορισμένων άλλων μη επαναλαμβανόμενων δαπανών.

Παρότι αυτοί οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες δημιουργούν ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και παρόλο που παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς τις εξελίξεις των συνθηκών στην αγορά στο άμεσο μέλλον, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα η δοκιμασμένη στρατηγική της Coca Cola 3Ε προσφέρει σταθερή βάση για ανάπτυξη.

Αυτή η προοπτική στηρίζεται στο καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο χωρών δραστηριοποίησής μας, που περιλαμβάνει αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη μεγάλη και συνεχώς επεκτεινόμενη γκάμα προϊόντων μας και στις κορυφαίες δυνατότητές μας για άριστη υλοποίηση της στρατηγικής μας στην αγορά", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Coca Cola.

Επίσης τονίζεται: "Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, έχουμε εντοπίσει και έχουμε εφαρμόσει πρωτοβουλίες για να αντισταθμίσουμε τις παρούσες προκλήσεις στην κερδοφορία μας, οπότε, και σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιεύσαμε τον Ιούνιο, επιβεβαιώνουμε τους οικονομικούς μας στόχους για το πλήρες έτος 2008, ως εξής: 

- Αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 6%. 
- Αύξηση των λειτουργικών κερδών προ φόρων και τόκων κατά περίπου 5% - 7%. 
- Κέρδη ανά μετοχή περίπου 1,37 - 1,40 ευρώ, δηλαδή αύξηση 5% - 8%.


Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και για το 2008 προβλέπουμε καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 600 εκατ., συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα SAP, το οποίο αναμένουμε να στηρίξει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο πωλήσεων στα τελικά σημεία διάθεσης και να βελτιώσει τα επίπεδα εξυπηρέτησης των πελατών.

Στόχος μας παραμένει να αποκομίσουμε μακροπρόθεσμα μεγαλύτερες αποδόσεις κεφαλαίων (ROIC). Ωστόσο, το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον που παρατηρούμε το 2008 αναμένεται να επιφέρει μηδενική αύξηση ή μικρή μείωση της απόδοσης κεφαλαίων μας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος".

----Τα πρώτα σχόλια των αναλυτών

H Εurobank Sec. τονίζει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ενώ υπογραμμίζει ότι η μετοχή της 3Ε αξίζει να κινηθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Θετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της 3Ε η Marfin Analysis, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται ανώτερα των προβλέψεων.

Από την πλευρά της, η Proton επισημαίνει ότι τα κέρδη του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν ανάλογα των προβλέψεων.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Coca Cola δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v