Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ...συσσώρευσης η Σοφοκλέους

Διχασμένοι για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι αναλυτές, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει ...πεισματικά πέριξ των 3.400 μονάδων για 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Τι εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (Πήγασος). Τα στατιστικά της εβδομάδας. 

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο… χείλος της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκονται οι αγορές από την Wall μέχρι την Φραγκφούρτη, το Λονδίνο φτάνοντας στην Αθήνα.

Από τις λίγες φορές, που η επενδυτική κοινότητα και η πλειονότητα των αναλυτών εμφανίζεται τόσο διχασμένη, με τις εκτιμήσεις σε εξαιρετική απόκλιση μεταξύ τους και τις επιφυλάξεις για τη συνέχεια στο ζενίθ.

Είναι ενδεικτικό, πως και για το ΧΑ αναλυτές και παίκτες, που συνηθίζει να παρακολουθεί η στήλη, αναφέρονται σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση προς τις 3.500 ή και προς τις 3.700 μονάδες αλλά και για επικείμενη… κατάρρευση προς τον «διπλό πυθμένα» των 3.100 μονάδων.

Το σίγουρο, και εμφανές από την διαγραμματική απεικόνιση της αγοράς, είναι η βραχυπρόθεσμη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε ένα αρκετά στενό εύρος διακύμανσης.

Είναι ενδεικτικό πως για έντεκα συνεχόμενες συνεδριάσεις η αγορά «ζυμώνεται» γύρω από τις 3.400 μονάδες, έχοντας για βάση τα χαμηλά των 3.304 και κορυφή τις 3.525 μονάδες.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της 24/7, οπότε και καταγράφηκε η υψηλή τιμή η διακύμανση του Γενικού Δείκτη είχε ξεκινήσει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3.479 μονάδων.

Χάσματα, πολλά χάσματα και προς τα πάνω άλλά και προς χαμηλότερα επίπεδα με την συσσώρευση να οδηγεί σε εκτόνωση.

Το ζητούμενο είναι εάν αυτή η διαφαινόμενη εκτόνωση της αγοράς, ή εν πάσει περιπτώσει βασικών δεικτών – μετοχών σηματωρών θα είναι προς υψηλότερα ή θα οδηγήσει σε βίαιη διόρθωση.

Σε σημείο καμπής οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 φαίνεται να καθοδηγούν τις διεθνείς αγορές, ενώ από το χθεσινοβραδυνό κλείσιμο και την συνεδρίαση της Δευτέρας υπολογίζεται πως θα διαφανεί η τάση.

Το πλήθος των ανοικτών θέσεων παραπέμπει, από μία πρώτη ερμηνεία, σε προσδοκίες για ακόμη χαμηλότερες τιμές. Μπορεί όμως να αποτυπώνει εξίσου την επιφύλαξη short παικτών μήπως τους «φύγει» υψηλότερα η αγορά.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της ΔΕΗ, ακριβώς επειδή το… έργο το έχουμε δει κάμποσες φορές τον τελευταίο χρόνο. Άγριες πωλήσεις, ανοιχτές θέσεις και εμφανής η προσπάθεια να πιάσει η μετοχή την χαμηλή τιμή των 18,72 ευρώ.

Για να δούμε γιατί οι εκ…Λονδίνου shortάκηδες έχουν καεί τουλάχιστον δύο φορές. Θυμίζουμε, πως η μετοχή υποτιμώνταν από ξένους οίκους ακόμη και στα περυσινά χαμηλά των 19 ευρώ. Ακολούθησε αντίδραση προς τα 22 ευρώ, ακραία μόχλευση με αφορμή και τις εκλογές και τις εσπευσμένες θέσεις που έλαβαν ξένοι οίκοι (αμέσως μετά τις εκλογές) για να εκτεθεί η μετοχή μέχρι τα 37,19 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η συνέχεια είναι γνωστή και προσωπικά η στήλη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη μάχη πωλητών – αγοραστών. Τις πρώτες αψιμαχίες παρακολουθήσαμε και την Παρασκευή με την τιμή να πιέζεται μέχρι τα 18,94 ευρώ.

Φεύγουμε όμως από την ΔΕΗ για να μεταφέρουμε την επιφύλαξη και σκεπτικισμό της ομάδας του eZmarket. Τα παιδιά εκτιμούν, πως ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται μέσα στο τρίγωνο που διαμορφώνεται από τον «διπλό πυθμένα» και το τελευταίο υψηλό. Προσώρας ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 3.280-3.300 μονάδες που πρακτικά σημαίνει ότι το ενδεχόμενο της διόρθωσης μετατίθεται για …λίγο. Μένει να δούμε για πόσο.

Στην άλλη…όχθη η ομάδα του Πήγασου (και του Μάνου Χατζηδάκη) φαίνεται να δίνει ακόμη πόντους στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής εκτόνωσης, κάτι που θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) άμεσα.

Κατά την εκτίμηση μας τα οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προσέγγισης της αγοράς, καθώς η απόκλιση μετοχών από τα υψηλά τους δείχνει πως ένα μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της κρίσης έχει ενσωματωθεί από το Σύστημα.

Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 33,09% από τα υψηλά περιόδου, της Eurobank κατά 42,4%, της Πειραιώς 32,7% , της Coca Cola κατά 50,5%, του Τιτάνα κατά 46,2% αποκλίσεις – προσώρας – δυσανάλογες του ρυθμού επιβράδυνσης των οικονομιών μεγεθών.

Κάτι, που πάντα κατά την εκτίμηση μας, μπορεί να το… βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια.

-------------------

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Το γεγονός της εξασθένισης του ρυθμού των ανακοινώσεων τις προσεχείς ημέρες ενδεχομένως να αυξήσει την σημασία της κατεύθυνσης των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία κινούνται σε μια λογική ανοδικής αντίδρασης, ενώ η εκ νέου συρρίκνωση των συναλλαγών θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη για τις επόμενες εννέα συνεδριάσεις.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η αγορά ενδεχομένως να παραμείνει εντός των ορίων της συσσώρευσης κινούμενη πλαγιοανοδικά με στόχο την προηγούμενη τοπική κορυφή. Η αύξηση των συναλλαγών θα κρίνει την υπέρβαση ή μη του συγκεκριμένου ορίου το οποίο χρονικά εκτιμούμε ότι θα δοκιμαστεί εντός του επόμενου δεκαήμερου".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.378,05 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,72%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 34,77%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,55%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,58%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,02% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (5,94%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (3,85%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (3,03%), των Τηλεπικοινωνιών (2,27%) και των Ασφαλειών (2,19%).

Αντίθετα, ισχυρή υποχώρηση κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-8,79%), ενώ αξιόλογες απώλειες εμφάνισαν και οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,05%), των Τραπεζών (-1,56%) και των Χημικών (-1,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλωνατέξ (82,35%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (60%), Κλωνατέξ (ΠΟ 57,89%), Μαξίμ Περτσινίδης (28%), FG Europe (22,45%), Αφοί Μεσοχωρίτη (20,83%), Vivere (18,57%), ΣΑΟΣ (17,65%), Χαλυβδοφύλλων (16,67%) και Κεραμεία Αλλατίνη (16,67%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (-16,42%), Τεχνικές Εκδόσεις (-15,91%), Multirama (-14,61%), ΔΕΗ (-12,23%), Βιοσώλ (ΠΟ -11,54%), Global ΑΕΕΧ (-10,81%), Ιμπέριο (-10%), ΒΕΤΑΝΕΤ (-9,09%), Ωμέγα ΑΕΕΧ (-8,65%) και Marfin Popular Bank (-7,14%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v