Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο "ρελαντί" γύρω από τις 3.400 μονάδες

Παλεύει τις 3.400 το Χ.Α. Αντικρουόμενες εκτιμήσεις αναλυτών που βλέπουν από αντίδραση προς τις 3.500 μέχρι διόρθωση στα χαμηλά περιόδου. Συνεχές το σορτάρισμα στη ΔΕΗ. Επιτυχές ντεμπούτο για Alpha Trust.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καθοριστική η συνεδρίαση όσον αφορά στη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Προσώρας ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί τη σε στενότερο εύρος διακύμανση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, κρατώντας το χαμηλό των 3.363,3 μονάδων και έχοντας ως κορυφή τις 3.400,2 μονάδες.

Είναι λογικό να παραμένει χωρίς κατεύθυνση και η ελληνική αγορά, όσο παλεύεται η τάση για τους βασικούς δείκτες στη Wall. Το γεγονός ότι ο Dow διαμορφώνεται στις 11.378 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα της περιοχής των 11.550 καθιστά ιδιαίτερα επισφαλή την ανοδική αντίδραση.

Τα μηνύματα και οι ενδείξεις από τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι ξεκάθαρα, με την πλειονότητα των αναλυτών να βλέπει… παράδοση της αγοράς σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι λίγοι αιρετικοί επιμένουν στην αντίδραση του S&P προς τις 1.500 μονάδες μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον θα ήταν υπερβολή να περιμέναμε κάτι περισσότερο από το Χ.Α., που τουλάχιστον τον Ιούλιο συγχρονίστηκε περισσότερο με τη Wall και με την πορεία του Dow.

Ο εμφανιζόμενος τζίρος (μέσω του συστήματος) πολύ χαμηλός για να έχουμε αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της αγοράς, αν και οι απευθείας συναλλαγές (εκτός πλατφόρμας ΕΧΑΕ) θα πρέπει να υπολογίζονται (*) σε αναλογία περίπου στο 1/1,5 (όσον αφορά στις τράπεζες και σε 3-4 χαρτιά του 20άρη).

Αυτό διευκολύνει τη χαλαρή κίνηση του Γ.Δ. και του FTSE 20 ο οποίος με χαμηλό στις 1.842 μονάδες δεν χρειάστηκε να δοκιμάσει τη στήριξη των 1.834 μονάδων (που θέταμε ως προϋπόθεση στο προσυνεδριακό σχόλιο).

Από τεχνικής πλευράς, αυτό είναι ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς η τιμή για τη μετοχή της Εθνικής υποχώρησε μέχρι τα 29,96 ευρώ (στα 29,6 ευρώ θέταμε το όριο ασφαλείας) και του τίτλου της Eurobank μέχρι τα 15,78 ευρώ.

Η ενεργοποίηση μικρών εντολών αγοράς σε Εθνική - Eurobank και σε AlphaBank, Πειραιώς από τα 18,58 και 19,16 ευρώ, αντίστοιχα, σε συνδυασμό με την απουσία θέσεων πώλησης, διευκόλυνε την επαναφορά της αγοράς προς τις 3.400 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Trust στο ντεμπούτο της στη Σοφοκλέους πραγματοποίησε κέρδη 7,14%, κλείνοντας στο 1,5 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τιμή έφτασε να είναι διαπραγματεύσιμη και στο 1,7 ευρώ.

Ο ΟΤΕ αποδεικνύεται και σήμερα... σκληρό καρύδι, αφού έχοντας χάσει σημαντικότατο έδαφος μπορεί να δίνει αντιδράσεις προς τα 13,6 - 13,7 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ η θέση μας παραμένει αμετάβλητη, καθώς θεωρούμε τον τίτλο ένα από τα εύκολα εργαλεία στα χέρια των πωλητών, οι οποίοι με χαμηλό κόστος συντηρούν και επιτείνουν την υποτιμητική "μόχλευση΄". Επιδίωξη των short παικτών είναι κατά την εκτίμησή μας η προσέγγιση του χαμηλού των 18,72 ευρώ, αν και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επαναδραστηριοποίηση από την πλευρά των αγοραστών ισχυρού εφοπλιστικού πόλου.

Από πλευράς απόδοσης, η Frigoglass φαίνεται να πληρώνει την εκτίμηση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου (κατώτερα των προσδοκιών τα χαρακτηρίζει, για παράδειγμα, η HSBC). Η τιμή της μετοχής υποχωρεί προς τα 12,7 ευρώ και ο τίτλος μετρά απώλειες 46% από τα υψηλά των 24,5 ευρώ στην αρχή του έτους.

Στον αντίποδα, εξαιρετική η εμφάνιση της F.G. Europe, με τη μετοχή να αντιδρά στα 2,36 ευρώ υψηλότερα κατά 8,8%. Για την εταιρία έχουμε να παρατηρήσουμε πως στο εξάμηνο είχε κύκλο εργασιών 88,5 εκατ. και κέρδη 12,74 (!) εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 36,7 εκατ. και κέρδη ανά μετοχή σο 0,24 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση στα 114,6 εκατ. ευρώ.

Αρκετές συναλλαγές και στη μετοχή της Lavipharm, που επιχειρείται να "δέσει" το 1,6 - 1,9 ευρώ, αντίδραση προς τα 4,3 ευρώ για τον Κλουκίνα - Λάππα και κέρδη 3,6% για την Info-Quest στο 1,91 ευρώ (ανακοινώθηκε χθες η συμφωνία της Ενεργειακής με τη γαλλική EDF-EN για κοινοπρακτικό σχήμα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ΑΠΕ).

(*) Μεταφέρουμε από τη στήλη "ΙΝ & OUT" του φίλου Ν.Σ. για τις OTC συναλλαγές. Μεταξύ άλλων, στις 30/7 άλλαξαν χέρια 1,57 εκατ. τεμάχια της Εθνικής, περίπου 1,23 εκατ. μτχ. του ΟΤΕ, 945.000 μτχ. της Eurobank και 520.000 μτχ. της Coca Cola. H συνολική αξία των συναλλαγών ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ξεπέρασε τα 95 εκατ. ευρώ. Πράγματι, ενδεικτικό της ανεπτυγμένης αγοράς μας και της αποτελεσματικής άσκησης εποπτείας το ότι οι παίκτες και το επενδυτικό κοινό ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να υπολογίζει και να εκτιμά τον τζίρο. Άριστα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v