Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδουλειές στη Σοφοκλέους…

Δύσκολα θα αποφευχθεί το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, σε μια εξαιρετικά άνευρη συνεδρίαση όπου περισσότερα από τα 2/3 του ταμπλό είναι συναλλακτικά "απονευρωμένο". Κέρδη για ΟΠΑΠ-Coca Cola, πτώση για Βιοχάλκο-ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μεταβλητότητα και τζίρος περιπτέρου είναι τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Στη δεύτερη περίπτωση και ενώ απομένουν 15 λεπτά για να συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 48 εκατ. (από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορούν σε πακέτα). Όμως, παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης με συνεχείς διακυμάνσεις και με εναλλαγές προσήμων έχει δημιουργήσει ημερήσιο εύρος 51 μονάδων (μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας 3.350,68 μονάδων, υψηλό 3.401,01 μ.).

Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για όσους διαθέτουν περισσότερο διεισδυτική ματιά, που ασφαλώς πρέπει, αν μη τι άλλο, να προβληματίσει όχι μόνο τους εισηγμένους αλλά και όσους σπεύδουν να υιοθετήσουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση του ωραρίου συναλλαγών.

Έτσι, λίγα λεπτά μετά τις 14:00, 85 τίτλοι είχαν μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 125 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια.

Με συναλλακτικά απονευρωμένο το μεγαλύτερο μέρος από τα 2/3 του ταμπλό, ακόμη και η πρόβλεψη για το πώς θα κλείσει η συνεδρίαση δείχνει εξαιρετικά παρακινδυνευμένη έως απόλυτα επισφαλής, αφού λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους σε δεικτοβαρείς μετοχές μπορούν να αλλάξουν άρδην το σκηνικό.

Η παραδοσιακή ανάπαυλα των θερινών διακοπών, η οποία μάλλον φαίνεται να είναι φέτος αυξημένη στον τομέα των επαγγελματιών του χώρου (μετά και τις έντονες και ψυχοφθόρες αναταράξεις του α΄ χρηματιστηριακού εξαμήνου), ασφαλώς και παίζει σημαντικότατο ρόλο.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση της εικόνας και στην αγορά παραγώγων, όπου έχουν διακινηθεί μόλις 2.998 συμβόλαια του FTSE αλλά και ο εντυπωσιακός αριθμός των 4 συμβολαίων για τον FTSE M.

Τέλος, από τις μετοχές του 20άρη και από όσες παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διακυμάνσεις, στους μέχρι στιγμής αξιοσημείωτους πρωταγωνιστές και με μεγάλα κέρδη Coca Cola και ΟΠΑΠ, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τη Βιοχάλκο, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά σε όγκο τα 50.000 τεμάχια, πλησιάζουν στο 3% οι απώλειες για τον Τιτάνα, με όγκο 11.188 τεμαχίων, ενώ μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής για Πειραιώς, Ιntralot και ΔΕΗ (δείχνει ο επικρατέστερος υποψήφιος τίτλος να τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα της Σοφοκλέους αφού έχασε και το ψυχολογικό όριο των 19 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v