Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με τους... θερινούς τζίρους το ΧΑ

Με δεδομένη την εικόνα των διεθνών αγορών, σταθεροποιητικά αναμένεται να ανοίξει η Σοφοκλέους. Το κύριο βάρος στον τραπεζικό κλάδο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει να αντιπαλέψει τους πιθανολογούμενους χαμηλούς τζίρους.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σταθεροποιητικό έως ήπια διορθωτικό αναμένουν οι επαγγελματίες του χώρου το άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω και του αδύναμου μείγματος ειδήσεων, με κυριότερο χαρακτηριστικό τους χαμηλούς τζίρους.

Η Σοφοκλέους σήμερα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και μην αναμένοντας ουσιαστικές ειδήσεις-αποτελέσματα από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE μέχρι τις 26 τρέχοντος (πλην των ΕΛΠΕ), θα παραμείνει σε υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αντιδρούν ηπιότερα στις κακές ειδήσεις όπως οι επισφάλειες της Deutsche Bank ή οι ζημίες της GM, έστω και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δύσκολές συνθήκες που επικρατούν στα χρηματιστήρια δεν έχουν παρέλθει, με τις σειρήνες της ύφεσης να κτυπούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διατηρώντας τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.

Από τις εισαγόμενες ειδήσεις σαν κυριότερες κρίνονται ο δείκτης τιμών παραγωγού για την ευρωζώνη που ανακοινώνεται το μεσημέρι ενώ στις 15.30 ανακοινώνεται η μηνιαία μεταβολή του δομικού δείκτη προσωπικών εξόδων κατανάλωσης για τον μήνα Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Από πλευράς αποτελεσμάτων η Fortis κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα της HSBC. Παρά ταύτα και με δεδομένο ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, μικρές απώλειες δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σαφώς σαν κυριότερο γεγονός της εβδομάδας που μόλις ξεκινάει είναι η αυριανή συνεδρίαση της Fed, που αποφασίζει για τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων να γέρνουν υπέρ της παραμονής τους στο 2%, οπότε το όποιο ενδιαφέρον μεταστρέφεται στην φρασεολόγια που θα χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά τη Σοφοκλέους, η εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων συνηγορεί και πάλι ότι το κύριο βάρος θα πέσει στον τραπεζικό κλάδο, με σημαντικά «πονταρίσματα» στον τίτλο της Εθνικής, μετά τις δηλώσεις στο Reuters του οικονομικού διευθυντή του ομίλου κ. Θωμόπουλου, ότι η τράπεζα στην παρούσα φάση δεν εξετάζει αναθεώρηση του business plan 2007-2009.

Παραμένει ζητούμενο για τον τραπεζικό δείκτη το κλείσιμο υψηλότερο των 5.170 μονάδων, για να δημιουργηθούν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 5.400 μονάδες.

Βέβαια όλα αυτά πιθανότατα για μία ακόμη συνεδρίαση θα αφορούν ένα μικρό κομμάτι του ταμπλό, καθώς η συναλλαγματική απαξίωση στη Σοφοκλέους αυξάνεται και πληθύνεται και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 45 τίτλοι στο «κουδούνι κλεισίματος» βρέθηκαν με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές.

Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά για σήμερα το νέο τρόπο κλεισίματος όπως και τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v