To trade που "ματώνει" τις τράπεζες!

Μερικές φορές η απόσταση από την κόλαση στον χρηματιστηριακό παράδεισο προσδιορίζεται συχνά από ένα trade. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και μήνες με τις τράπεζες. Όμως, η συνέχεια ίσως ενέχει εκπλήξεις.

To trade που ματώνει τις τράπεζες!
Δεν είναι μυστικό ότι στον κλάδο τόσο των hedge funds όσο και γενικότερα του asset management, διεθνώς, υπάρχει ένα trade που έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης.

Είναι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που όσοι μάνατζερ το εμπιστεύτηκαν έβγαλαν υψηλές αποδόσεις μέχρι στιγμής φέτος και επομένως μπορούν να προσβλέπουν σε καλά μπόνους.

Αυτό είναι πάντοτε σημαντικό και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη εποχή όπου οι χρηματιστηριακές αγορές χάνουν μέχρι και 50% από τα υψηλά του 2007.

Σε τι συνίσταται το trade;

Πολύ απλά, σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που συνοδεύονται από ταυτόχρονες αγορές συμβολαίων σε εμπορεύματα με επίκεντρο το πετρέλαιο.

Το γεγονός ότι υπάρχουν hedge funds που έχουν βγάλει αποδόσεις 60% και άνω από την αρχή της χρονιάς και συζητιούνται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εκτεταμένη χρήση του ανωτέρω trade.

Το τελευταίο βασιζόταν στη λογική πως οι μετοχές του τραπεζικού και συναφών κλάδων θα υποχωρούσαν λόγω των απωλειών που θα είχαν από την πιστωτική κρίση, ενώ η τιμή του αργού θα έπαιρνε την ανηφόρα ή, στη χειρότερη περίπτωση, θα κατέγραφε μικρότερες απώλειες σε σχέση με τις τράπεζες.

Όντως, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν καθώς οι συνεχείς απομειώσεις (writedowns) των CDOs, των στεγαστικών ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων έφεραν ζημίες και καθοδική προσαρμογή των προβλέψεων για τα κέρδη του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, η επιπλέον ζήτηση για πετρέλαιο συνέχισε να ξεπερνά την προσφορά και με τη βοήθεια γεωπολιτικών παραγόντων έφτασε στο σημείο να στείλει το αργό στα 147 δολάρια το βαρέλι μέσα στον Ιούλιο.

Όμως, η μεγάλη πτώση του πετρελαίου από τα 140 δολάρια και πλέον στα 120 δολάρια τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου δημιούργησε ζημίες σε όσους εμπιστεύτηκαν το trade.

Φυσικά, για τις παλιές καραβάνες του trade το κακό είναι μικρό αφού απλώς περιόρισε τα κέρδη τους.

Όμως, για τους νεότερους θιασώτες του trade η εμπειρία δεν ήταν ευχάριστη.

Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί όλους αυτούς είναι το μέλλον του trade.

Η απάντηση αφορά και σε όλους τους υπολοίπους, αφού αν συνεχιστεί οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την ανάκαμψη.

Καλώς ή κακώς, η επικρατούσα άποψη θέλει το trade να συνεχίζει να βγάζει λεφτά το επόμενο διάστημα, έστω και λιγότερα σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Αυτή τη φορά οι προσδοκίες για άνοδο της τιμής του αργού δεν είναι τόσο ισχυρές, όμως οι εκτιμήσεις θέλουν τις τραπεζικές μετοχές να υποαποδίδουν σε σχέση με τον "μαύρο χρυσό" και με άλλα εμπορεύματα.

Εκτός από τις συνεχιζόμενες απομειώσεις στοιχείων του ενεργητικού, θα υπάρξει επιβάρυνση των τραπεζών από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και στις χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δεν προσφέρουν καλή ορατότητα όσον αφορά στα αποτελέσματα της επόμενης διετίας αυτή τη στιγμή.

Όμως, όλα αυτά είναι σχετικά και απομένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρίσκο του trade "πουλώ τράπεζες και αγοράζω πετρέλαιο" είναι μεγαλύτερο από πριν.

Ίσως λοιπόν αποτρέψει αρκετούς να το χρησιμοποιήσουν τόσο επιθετικά όσο τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αντιστροφή του trade αν η ορατότητα βελτιωθεί και αν οι αναδυόμενες οικονομίες που στηρίζουν το αργό εμφανίσουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v