Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Είναι κανείς επενδυτής εδώ...;

Αναμενόμενο ξεκίνημα, εν μέσω μικτής εικόνας που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με συναλλαγές ημιαργίας. Χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ακόμη και σε μετοχές του "20άρη". Σε ιστορικά χαμηλά η Betanet.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Λίγο καλύτερη του αναμενομένου η μέχρι στιγμής διαμορφούμενη εικόνα όσον αφορά στον Γ.Δ. που για μία ακόμη συνεδρίαση δείχνει να αναμετράται με το ψυχολογικό όριο των 3.400 μονάδων. Απόλυτα αναμενόμενη η μέχρι στιγμής συναλλακτική δραστηριότητα.

Έτσι, 10 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος μόλις και μετά βίας προσέγγιζε τα 14 εκατ. ευρώ και μάλιστα από αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν το 1,7 εκατ. που αφορά σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, αφού έχουν αλλάξει χέρια 130.000 τεμάχια της Σιδενόρ στα 9,83 ευρώ και 75.007 τεμάχια της Euromedica στα 5 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE μέχρι στιγμής συναλλαγές υψηλότερες των 100.000 τεμαχίων σημειώνουν η Coca Cola (1,63%) και η Πειραιώς (-0,21%). Αντίθετα, συναλλαγές που δεν ταιριάζουν ούτε σε περιφερειακούς τίτλους για τη Motor Oil (211 τεμάχια), την Ελλάκτωρ (1154 τεμάχια), το Τ.Τ. (3.266 τεμάχια), τα ΕΛΠΕ (5.195 τεμάχια), τον Τιτάνα (1.156 τεμάχια) και τη Βιοχάλκο (9.900 τεμάχια).

Έπειτα από αυτά ευνόητο είναι ότι δεκάδες τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης δεν έχουν μπει καν στον κόπο να κάνουν συναλλαγές, ενώ και στην αγορά παραγώγων δεν έχουν κατορθώσει οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να φτάσουν τα 1.000, ενώ ίσως αξίζει ιδιαίτερη υποσημείωση ότι έχει γίνει και ένα συμβόλαιο για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γ.Δ., όπως αναμενόταν, ξεκίνησε διορθωτικά, υποχώρησε μέχρι τις 3.374, 52 μονάδες, όμως μετά τις 10:43 κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο (μέχρι στιγμής υψηλό 3.400,1 μονάδες), ενώ η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών διαμορφώνεται στο 1,5 προς 1.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην της Coca Cola, μέχρι στιγμής με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Εθνική, MPB και Τ.Τ. Ενώ αντίθετα με μεγάλες απώλειες κινούνται η Βιοχάλκο και ο Τιτάνας. Τέλος, από τους λίγους τίτλους που συνδυάζουν κινητικότητα και αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη ξεχωρίζουν η Lavipharm, η Euromedica και η Info-Quest.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινείται ο τίτλος της Betanet, που καταγράφει πτώση της τάξης του 18% στο 0,41 ευρώ, με συναλλαγές 569.848 μετοχών.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 3.400 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v