Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Δημοσκόπηση για το εξάμηνο

Σταθεροποιητικά έσοδα σε ετήσια βάση θα εμφανίσει η Μυτιληναίος στο εξάμηνο, εκτιμούν 6 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFN. Πού θα εστιάσουν, το guidance 2008, τα πιθανά κεφαλαιακά κέρδη.

Μυτιληναίος: Δημοσκόπηση για το εξάμηνο
Σταθεροποιητικά σε ετήσια βάση, στα 466,8 εκατ. ευρώ, από 461,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, θα διαμορφωθούν οι πωλήσεις της εξαμήνου της Μυτιληναίος, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial. Tο εύρος των εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις κυμαίνεται μεταξύ των 457 και 483 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο εξάμηνο, εξαιρουμένων τυχόν κεφαλαιακών κερδών, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 10,7 εκατ. ευρώ, έναντι 47,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2007, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 9,6 έως 12,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα EBITDA για το ίδιο διάστημα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 53 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 45,6%, ενώ το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ των 48,9 και 58 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένεται να επικεντρωθούν σε πιθανά νέα σχόλια αναφορικά με το guidance για το σύνολο της χρήσης.

Σημειώνεται ότι προβλέψεις για τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παρείχαν οι Deutsche Bank, Eurobank Sec., Marfin Analysis, HSBC, National - P&K και Piraeus Sec.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μασέλης της Piraeus Sec. σχολίασε: "Εκτιμώ ότι οι πωλήσεις της εταιρίας θα βασιστούν στις κατασκευές (EPC), αλλά περιμένω ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες μεταλλουργίας θα είναι αδύναμα λόγω περαιτέρω υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ".

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, κ. Δημήτρης Γιαννούλης, τόνισε: "Με την πετρελαϊκή τιμή και την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να αποκλίνουν από τις υποθέσεις της διοίκησης στο guidance για το 2008, θα επικεντρωθώ σε τυχόν αναθεώρηση από τη διοίκηση σε αυτό το μέτωπο".

Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε: "Παραμένουμε αγοραστές στη μετοχή, παρά το αρνητικό momentum στα κέρδη το 2008, λόγω της καλής εικόνας στην τιμή της αλουμίνας, μιας πιθανής αντιστροφής των τάσεων στην ισοτιμία δολαρίου - ευρώ και των ισχυρών προοπτικών του μηχανολογικού κλάδου και του κλάδου ενέργειας".

Ο κ. Βαγγέλης Καρανίκας, αναλυτής της HSBC, προβλέπει ότι τα EBITDA θα υποχωρήσουν κατά 46%, στα 53 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, "λόγω πιέσεων στην κερδοφορία από τους κλάδους μετάλλων και εξόρυξης, παρά τη λογική απόδοση της Μέτκα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η λειτουργική απόδοση του ομίλου θα βελτιωθεί στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο".

Ο αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Βασίλης Ρουμάντζης, τόνισε: "Περιμένω ότι οι πιέσεις στους κλάδους μετάλλων και εξόρυξης θα διατηρηθούν όπως και στο α΄ τρίμηνο, λόγω υποχώρησης του αμερικανικού δολαρίου και εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους.
Οι δραστηριότητες ηλεκτροπαραγωγής δεν αναμένεται να συμβάλουν στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την επίδρασή τους στο γ΄ τρίμηνο".

Ο αναλυτής της Π&Κ, κ. Κώστας Ντούνας, εξήγησε: "Περιμένω αξιοσημείωτη επιδείνωση των περιθωρίων EBITDA, κυρίως λόγω υποχώρησης των περιθωρίων στους κλάδους μεταλλουργίας και εξόρυξης. Τα μειωμένα λειτουργικά περιθώρια οφείλονται κυρίως σε ένα ακόμη αδύναμο τρίμηνο για τη θυγατρική Αλουμίνιον της Ελλάδος".

Ο κ. Ντούνας πρόσθεσε: "Η μειωμένη κερδοφορία της Αλουμίνιον της Ελλάδος οφείλεται σε αυξημένα κόστη παραγωγής λόγω της υψηλότερης πετρελαϊκής τιμής και υψηλών ναύλων".

Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίστηκαν αβέβαιοι για το κατά πόσον και σε τι κλίμακα θα εγγραφούν κεφαλαιακά κέρδη από την κοινοπραξία με την ισπανική Endesa. Ορισμένοι υπολόγισαν ότι τα κεφαλαιακά κέρδη ενδέχεται να διαμορφωθούν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και τον κύκλο εργασιών της Μυτιληναίος στο β΄ τρίμηνο είναι 6,1 εκατ. ευρώ, 27 εκατ. ευρώ και 239,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

H Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου σήμερα Δευτέρα, 4 Αυγούστου, ενώ αυτά θα δημοσιευθούν στις εφημερίδες αύριο, Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v