Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips πήραν τα ...όπλα τους

Σφιχτός τερματισμός και διαφορές βραχείας κεφαλής για 3Ε (6,12%), ΟΤΕ (5,05%) και Βιοχάλκο (5,04%), σε μία κούρσα εντυπώσεων που τις κέρδισε ο τίτλος της Εθνικής (3,95%), με κλείσιμο πάνω από τα 32 ευρώ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σφιχτός τερματισμός και διαφορές βραχείας κεφαλής για Coca-Cola (+6,12%), ΟΤΕ (+5,05%) και Βιοχάλκο (+5,04%), σε μία κούρσα εντυπώσεων που μάλλον τις κέρδισε ο τίτλος της Εθνικής (+3,95%).

Ο τελευταίος όχι μόνο τετραπλασίασε τις συναλλαγές του (σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση), αλλά άφησε πίσω όλες τις θεωρητικές αντιστάσεις και πέτυχε κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και ψηλότερα από τα 32 ευρώ που είχε να τα “δει” σε κλείσιμο από τις 12/6.

Όλα ξεκίνησαν από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους αγοραστές να ξεμυτίζουν μετά και την νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την είδηση σύμφωνα με την οποία η Barclays Plc, τρίτη μεγαλύτερη Βρετανική Τράπεζα, συμφώνησε να πωλήσει το Βρετανικό βραχίονα ασφαλειών ζωής στη Swiss Reinsurance προς 753 εκατ. στερλίνες (1,5 δισ. δολ.), προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση της σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του εξωτερικού.

Στους χορηγούς του θετικού διεθνούς κλίματος και η αναπάντεχα ισχυρή άνοδος που εμφάνισε ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο 49,5 από 48,2 τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να περιμένουν ηπιότερη άνοδο στο 48,7.

Επιστρέφοντας στα της Σοφοκλέους, ασφαλώς η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 3400 μονάδων ήθελε βοήθειες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και αυτό ουσιαστικά έδωσε η σημερινή συνεδρίαση. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από το +2,67% του FTSE έναντι του +1,07% του FTSEM και του +1,01% του FTSES.

Η σχετική βελτίωση της ψυχολογίας στις Αγορές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τους επιτρέπει να αφουγκράζονται και τα όποια θετικά στοιχεία, όμως η Σοφοκλέους έχει ανάγκη συνέχειας και συνέπειας σε αυτό που διαδραματίστηκε σήμερα στο ταμπλό και που έδωσε μία συνεδρίαση με σχετική διάχυση του ενδιαφέροντος και αύξησης των συναλλαγών.

Ο FTSE θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1904 μονάδων για να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τις 1966 μονάδες με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1916, 1932 και 1953 μονάδες. Αντίθετα πισωγύρισμα και κλείσιμο χαμηλότερα των 1880 μονάδων θα επαναφέρει την επιφυλακτικότητα, με επόμενες στηρίξεις στις 1870-64 και 1840 μονάδες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η Αγροτική, του 3% οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank και του 2% οι Κύπρου, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και MPB.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil και Eurobank και θετικό πρόσημο για όλους τους υπόλοιπους τίτλους πλην του ΟΠΑΠ (-0,43%).

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10.42 και ξεπερνώντας την αρχική διστακτικότητα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 3444,77 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3442,31 με κέρδη 2,38% (τα μεγαλύτερα των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος έφθασε τα 288 εκατ. Στους σημερινούς πρωταγωνιστές και τα “πακέτα” που έφθασαν τα 57,9 εκατ.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 160 ανοδικές μετοχές έναντι 58 πτωτικών και σε 20 τίτλους τα κέρδη από 6 έως 11,85%.

Ασφαλώς και οι πρωταγωνιστές ημέρας θα πρέπει σταδιακά να αυξάνουν (κάτι που θα σημαίνει υγιή διάχυση του ενδιαφέροντος), όμως και σήμερα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διάθεση κάποιων τίτλων αν μη τι άλλο να ανεβάσουν συναλλαγές.

Τέλος πάρα πολλά θα κριθούν στις 21.15 και από την φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η Νομισματική Επιτροπή της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v