Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Betanet: Γιατί άνοιξε θέμα αναχρηματοδότησης

Μόνο "κεραυνό εν αιθρία" δεν αποτέλεσε η ανακοίνωση της Betanet για επαναξιολόγηση δανείων 33 εκατ. ευρώ. Το παρασκήνιο, η διάσπαση του "μετώπου" των τραπεζών, οι υποθήκες και οι πρώτες ληξιπρόθεσμες. Το λόμπι.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Betanet: Γιατί άνοιξε θέμα αναχρηματοδότησης
Με μια κίνηση-ματ η διοίκηση της Betanet πέταξε την περασμένη Παρασκευή το μπαλάκι της αναχρηματοδότησης των δανείων στις πιστώτριες τράπεζές της, θέτοντας δημόσια το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της και επιχειρώντας, σύμφωνα με τραπεζίτες, να καταστήσει έτσι αναγκαστική τη συζήτηση αναχρηματοδότησης.

Με την έναρξη του Αυγούστου και ενόσω οι επικεφαλής τμημάτων corporate των μεγάλων τραπεζών απολαμβάνουν τη θερινή ραστώνη, η διοίκηση της Betanet με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο ζήτησε τη συνολική επαναξιολόγηση των δανείων της αθροιστικού ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με πληροφοριές, μεταξύ των τραπεζιτών ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι η εταιρία αντιμετώπιζε πρόβλημα εξυπηρέτησης δανεισμού, παρά την αύξηση κεφαλαίου που είχε πραγματοποιήσει και τις κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς της με πώληση θυγατρικών και άλλων assets.

Η δύσκολη κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και από την αγορά, ενώ μερικές ημέρες πριν από την ανακοίνωση της εισηγμένης στο euro2day.gr είχαν φτάσει ανώνυμες καταγγελίες περί προβλημάτων και απόφασης των τραπεζών να διασφαλίσει κάθε μία μόνη της τις περισσότερες εγγυήσεις για τις χορηγήσεις της.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, εδώ και μερικούς μήνες οι πιστώτριες τράπεζες της Betanet (EFG Eurobank, EΤΕ, Κύπρου, Εμπορική κ.ά.) είχαν ξεκινήσει τις επαφές με τη διοίκηση της κατασκευαστικής για την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 18,8 εκατ. ευρώ.

Αφορμές ήταν οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του δανεισμού από την πλευρά της εισηγμένης και η ανάγκη των τραπεζών να λάβουν μεγαλύτερες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατέστη σαφές ότι οι τράπεζες προτίθεντο να αναχρηματοδοτήσουν το κοινό ομολογιακό δάνειο εφόσον η Betanet δεχόταν να μπει υποθήκη στο ακίνητο του Σχηματαρίου, όπου διατηρεί το βιομηχανοστάσιό της.

Παρά το δυσχερές, γενικώς, κλίμα, διαφαινόταν ότι θα υπάρξει συμφωνία από το σύνολο των εμπλεκόμενων τραπεζών, καθώς η αξία του ακινήτου παρείχε σημαντική εξασφάλιση. Μόνο που από κάποιες τράπεζες υπήρχε η απαίτηση να μπουν υποθήκη και άλλα ακίνητα -μικρότερης αξίας- της Betanet.

To κλίμα άρχισε να ανατρέπεται όταν έγινε γνωστό ότι μία από τις πιστώτριες τράπεζες της εισηγμένης εξασφάλισε μόνη της ως υποθήκη για υφιστάμενο δανεισμό έκταση της Betanet στη Β. Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές.

Και επιδεινώθηκε περισσότερο όταν παρά την αντίθεση (κάποιων) τραπεζών η διοίκηση εισηγήθηκε τη διανομή μερίσματος χρήσης 2007, ύψους 0,016 ευρώ ανά μετοχή.

Τα δύο γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ των -πιστωτριών- τραπεζών να επικρατήσουν διασπαστικές τάσεις. Οι έχουσες μικρότερη έκθεση στην Betanet άρχισαν να κινούνται αυτόνομα και ήδη μία εξ αυτών έχει καταστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ληξιπρόθεσμες τις απαιτήσεις της. Ο κλοιός άρχισε να κλείνει και οι μεγάλοι δανειοδότες της Betanet να ανησυχούν μήπως υπάρξουν δεσμεύσεις των περιουσιακών της στοιχείων μεμονωμένα από άλλες τράπεζες.

Η κίνηση της διοίκησης της Betanet να ζητήσει η ίδια την επαναξιολόγηση των δανείων της γύρισε την υπόθεση ανάποδα. Τώρα που το πρόβλημα είναι δημοσιοποιημένο, οι τράπεζες εικάζεται ότι θα αναγκαστούν να καθίσουν και πάλι όλες μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αρχικό θέμα την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος κοινού ομολογιακού δανείου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Betanet θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης των όρων χρηματοδότησής της από τις τράπεζες, σε μια περίοδο όπου είναι ευρέως πλέον γνωστό ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί αυτόματα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του κόστους χρήματος λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η ανακοίνωσή της, δε, τονίζει: "Η κατά τα άνω επαναξιολόγηση καθίσταται αναγκαία αφενός μεν λόγω των γενικότερα αρνητικών συνθηκών που διαμορφώνονται ιδίως στην ημεδαπή αγορά και έχουν ως άμεση συνέπεια τη σημαντική και εν πολλοίς δυσβάστακτη χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρίας, αφετέρου δε στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δυνατότητας που διαθέτει η εταιρία να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτής σε σύνθετα έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό".

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναλύοντας τις δυσχερείς επιχειρηματικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την αναχρηματοδότηση με βελτίωση των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Υπό τις παρούσες επιχειρηματικές συνθήκες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αναμενόμενη συμβασιοποίηση ιδιωτικών έργων στο εσωτερικό, κρίνεται απολύτως αναγκαία η αναδιάρθρωση του δανεισμού αυτού μέσω και της αξιοποίησης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρία, με στόχο τη διασφάλιση και ει δυνατόν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας ιδίως σε επίπεδο έργων και συνεργασιών που διεκδικεί την περίοδο αυτή στη διεθνή αγορά, μέσω της μειώσεως του καθημερινού κόστους λειτουργίας της".

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στην επιχείρηση συνοδεύτηκαν και από την πτώση της τιμής της μετοχής, την οποία επέτεινε η έξοδος -με ζημίες- από το χαρτί, "λόμπι" που στο πρόσφατο παρελθόν είχε ασχοληθεί ενεργά με τίτλους όπως αυτοί του Λιβάνη και του Ικτίνου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η Betanet υπήρξε και το κύκνειο άσμα του εν λόγω "λόμπι", καθώς μετά τη Λιβάνης έγραψε νέες ζημίες, αποδυναμώνοντας πλήρως την ακτίνα δράσης του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v