Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοκαρπέτ: Ετοιμάζει κινήσεις σε τρία μέτωπα

Πώς διαχειρίζεται την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου και τι σχεδιάζει στους τομείς των ακινήτων και της ενέργειας. Οι επενδύσεις, τα σχέδια και ο ρόλος της θυγατρικής Exalco.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Βιοκαρπέτ: Ετοιμάζει κινήσεις σε τρία μέτωπα
** Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά και χρηματιστηριακά στοιχεία των εταιρειών διέλασης αλουμινίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Το 2008 αναμένεται να είναι δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, καθώς η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη -και δεν προσδοκάται να ανακάμψει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους (βλέπε στοιχεία νέων οικοδομικών αδειών)- και η ζήτηση από χώρες της δυτικής Ευρώπης έχει επηρεαστεί από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν επιδρά στον ίδιο βαθμό σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, λόγω της διαφορετικής σύνθεσης των προϊόντων τους σε κάποιον βαθμό, των διαφορετικών αγορών στις οποίες απευθύνονται κ.λπ.

Πάντως, οι μετοχές των εταιρειών αυτών (βλέπε πίνακα) είναι όλες διαπραγματεύσιμες σημαντικά κάτω από τη λογιστική αξία τους. Επιπλέον, με βάση τα καθαρά κέρδη του 2007 η Αλουμύλ και η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο μέσω της θυγατρικής της EXALCO) είναι διαπραγματεύσιμες και με μονοψήφιο δείκτη P/E, ενώ η Alco Hellas στο λογικότατο επίπεδο του 10,9.

Η πορεία των κερδών
 
Αυτοί οι τόσο ελκυστικοί δείκτες θα μπορέσουν να σημάνουν πολλά για τους επενδυτές, εφόσον οι επιχειρήσεις του κλάδου καταφέρουν να διαχειριστούν θετικά την τρέχουσα συγκυρία και να θέσουν τις βάσεις για μια νέα φάση ανάπτυξής τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον θα καταφέρουν φέτος να διατηρήσουν τις περυσινές κερδοφορίες τους. 

- Η ΕΤΕΜ ξεκίνησε φέτος με ζημιογόνο το πρώτο τρίμηνο. Η θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ υποχρεώνεται σε μετριότατα αποτελέσματα από το δεύτερο τρίμηνο του 2007 και μετά και σήμερα υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, με έντονη διαφήμιση, με κινήσεις περικοπών κόστους και προσπάθεια άμυνας απέναντι στις κινήσεις άλλων εταιρειών να κερδίσουν μερίδια αγοράς από αυτήν. 

- Η Αλουμύλ κατά το πρώτο τρίμηνο υποχρεώθηκε σε πτώση κερδών κατά 26%. Ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιώργος Μυλωνάς, κατά την προ μηνών παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι στη διάρκεια του έτους το «άνοιγμα» του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε να «μαζευτεί», ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα τα νέα από τον κλάδο μάλλον αρνητικά είναι παρά θετικά. Ο κ. Μυλωνάς, πάντως, είχε αναφέρει ότι στο πρώτο τρίμηνο η Αλουμύλ δεν είχε προλάβει να μετακυλίσει στους πελάτες της το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, ενώ τόνισε και τη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε συγκεκριμένα προϊόντα που παρουσίαζαν σημαντική ζήτηση και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. 

- Η Alco Hellas το πρώτο φετινό τρίμηνο κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία της κατά 38%! Η επίδοση αυτή βέβαια δεν οφείλεται σε λειτουργικούς λόγους, αλλά αποκλειστικά στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στη Γερμανία (στο 29%), χώρα απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών του εισηγμένου ομίλου. 

- Η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ στο πρώτο τρίμηνο κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 14% (επιτυγχάνοντας την υψηλότερη επίδοση στον κλάδο), ενώ για το ίδιο διάστημα η θυγατρική EXALCO σε οικονομικό επίπεδο παρουσίασε άνοδο κατά 40,79%! Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διεύρυνση του πελατολογίου του ομίλου στις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η εντονότερη δραστηριοποίηση της EXALCO σε περιοχές της Ελλάδας στις οποίες παρουσίαζε μειωμένα μερίδια αγοράς (όπως η Αττική, η Πελοπόννησος και τα Δωδεκάνησα) θα καλύψουν τη μειωμένη φέτος εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα.

Γενικότερα, ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ την τελευταία δεκαετία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 84 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν στον μεταλλουργικό κλάδο, για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της δομής του κόστους. Η ταχεία άνοδος της κερδοφορίας του μεταλλουργικού κλάδου τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, της δημιουργίας νέων συστημάτων αλουμινίου, της μείωσης του κόστους παραγωγής και της διεύρυνσης του πελατολογίου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε εκείνες του εξωτερικού.

Η αυτόνομη εισαγωγή της EXALCO στη Σοφοκλέους έχει καθυστερήσει λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος που επικρατεί στην αγορά. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την προσεχή διετία ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών εισαγωγής της θυγατρικής στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σόφια και στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προτίθεται να ρευστοποιήσει μέρος των ακινήτων αυτών προκειμένου να βοηθήσει την υλοποίηση νέων επενδύσεων και τη μείωση του δανεισμού.

Κλωστοϋφαντουργία και ενέργεια

Η δραστηριότητα της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας αφορά στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων όπως τάπητες, μοκέτες, κουβέρτες και φλοκάτες, στην εισαγωγή και εμπορία μοκετών και ταπήτων καθώς επίσης και ειδών με το σήμα ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Home που περιλαμβάνουν σεντόνια, παπλώματα, πετσέτες, μπουρνούζια, πατάκια και υφάσματα επιπλώσεων.

Στην εγχώρια αγορά η θέση της εταιρείας είναι σταθεροποιημένη. Σε εκείνες του εξωτερικού γίνεται σοβαρή προσπάθεια για τη δημιουργία νέων καταστημάτων με το σύστημα franchising, κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, με την προσδοκία της αύξησης των εξαγωγών και κατ’ επέκταση της κερδοφορίας.

Εκτός όμως από τον μεταλλουργικό και τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ σχεδιάζει τη δραστηριοποίησή της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη δύο φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος 1.500 KW σε ιδιόκτητα οικόπεδα στη Λάρισα.

Τον Ιούνιο του 2007 υποβλήθηκαν οι σχετικές αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έγκριση της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων συνεπάγεται και την υπογραφή συμβάσεων αγοράς του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ για 20 χρόνια και εκτιμάται ότι η νέα αυτή δραστηριότητα θα προσδώσει σημαντικά σταθερά έσοδα σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 541 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (1-5 Αυγούστου 2008).

** Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά και χρηματιστηριακά στοιχεία των εταιρειών διέλασης αλουμινίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v