Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ: H ΜΕΤΚΑ τόνωσε τα μεγέθη, λένε οι ΑΧΕ

Στις ισχυρές επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ αποδίδουν οι αναλυτές τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Μυτιληναίου σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα. Δολάριο, πετρέλαιο έπληξαν και πάλι τα μεγέθη της Μυτιληναίος.

ΜΥΤΙΛ: H ΜΕΤΚΑ τόνωσε τα μεγέθη, λένε οι ΑΧΕ
Στις ισχυρές επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ αποδίδουν οι αναλυτές τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Μυτιληναίου σε υψηλότερα του αναμενομένου από την αγορά επίπεδα, σημειώνοντας πως η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και οι τιμές του πετρελαίου έπληξαν και αυτήν την περίοδο τα μεγέθη της Μυτιληναίος. Πιο αναλυτικά:

Ισχνά αλλά υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς χαρακτηρίζει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α΄ εξάμηνο η Μυτιληναίος. Όπως αναφέρει, οι επιδόσεις της συγκεκριμένης περιόδου επηρεάστηκαν από την υποχώρηση του δολαρίου, καθώς και από το υψηλότερο κόστος ηλεκτρισμού, καυσίμων και μεταφοράς, που πίεσαν τις δραστηριότητες του ομίλου στον κλάδο των μετάλλων και των ορυχείων.

Θετικά είδε η χρηματιστηριακή τις καλές επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ, στην οποία αποδίδονται και τα καλύτερα σε σχέση με το αναμενόμενο μεγέθη του ομίλου.

Όπως αναφέρει, η Μυτιληναίος αναμένει ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, λόγω των δραστηριοτήτων στη συμπαραγωγή ενέργειας, η οποία εκτιμάται πως θα συνεισφέρει περίπου 25 εκατ. ευρώ στα EBITDA του ομίλου.

Όσον αφορά στη ΜΕΤΚΑ, η Marfin Analysis χαρακτηρίζει ικανοποιητικές τις επιδόσεις της, με τα projects στον τομέα της ενέργειας να αντιστοιχούν στο 80% του τζίρου, ενώ εκτιμά πως η εταιρία θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το σύνολο της χρήσης.

Η Alpha Finance αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου επηρεάστηκαν αρνητικά από το υψηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, λόγω των τιμών-ρεκόρ του πετρελαίου και εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Σημειώνει παράλληλα πως τα ισχυρά αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ βοήθησαν ώστε να αντισταθμιστούν, εν μέρει, οι αρνητικές αυτές επιδράσεις.

Στον ισχυρό κύκλο εργασιών της ΜΕΤΚΑ αποδίδει η Proton Bank τη διαμόρφωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της Μυτιληναίος σε επίπεδο υψηλότερο του consensus, και παρά τον χαμηλότερο τζίρο από την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τον κλάδο των μετάλλων, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ο βασικός λόγος για τη διάβρωση των περιθωρίων ήταν οι αδύναμες λειτουργικές επιδόσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ τονίζει ότι η συνολική επίδοση του ομίλου επλήγη, για μία ακόμα φορά, από τη μη ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Όσον αφορά στη ΜΕΤΚΑ, η Proton αναφέρει ότι οι πωλήσεις της ήταν υψηλότερες του αναμενομένου κυρίως λόγω της κατασκευής της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και της μονάδας της Endesa Hellas στη Βοιωτία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v