Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για εξάμηνο ΕΛΠΕ

Άνοδο της τάξης του 18% θα εμφανίζουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο α' εξάμηνο, διαμορφούμενα στα 213,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 6 αναλυτών σε δημοσκόπηση του euro2day και του TFN. 

Δημοσκόπηση του euro2day για εξάμηνο ΕΛΠΕ
Άνοδο της τάξης του 18% θα εμφανίζουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, διαμορφούμενα στα 213,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Eurobank Securities, Euroxx Securities, Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Securities, Marfin Analysis (Investment Bank of Greece) και National-P&K Securities.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 195 και 249,7 εκατ. ευρώ, από 181 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι αναλυτές συμφώνησαν ότι στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ θα εγγραφούν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 100 - 130 εκατ. ευρώ.  

Ο κ. Γιώργος Κατσάνος, αναλυτής της HSBC Pantelakis Securities, τόνισε: "Η σύγκριση σε τριμηνιαία βάση είναι πιο ευνοϊκή για τα Ελληνικά Πετρέλαια, σε σχέση με τη σύγκριση σε ετήσια βάση, καθώς από τρίμηνο σε τρίμηνο, το περιθώριο cracking στη Μεσόγειο αυξήθηκε στα 5,2 δολάρια από 4 δολάρια ανά βαρέλι".

Ο κ. Κατσάνος πρόσθεσε: "Οι υπόλοιποι κλάδοι εκτός αυτού της διύλισης δεν θα δώσουν θετικές εκπλήξεις, με τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής να εμφανίζει εποχιακή μείωση της ζήτησης και χαμηλότερα spreads και μικρή επιδείνωση για τις δραστηριότητες πετροχημικών προϊόντων λόγω της επίδρασης από τις απεργίες στα ελληνικά λιμάνια. Τα μεγέθη του κλάδου marketing αναμένονται σταθερά".

Ο αναλυτής εκτίμησε ότι η ΕΛΠΕ θα εμφανίσει κεφαλαιακά κέρδη περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και μικρότερα κέρδη από συνάλλαγμα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα EBITDA του ομίλου στο α' εξάμηνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% στα 342,8 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 318 εκατ. ευρώ έως 376 εκατ. ευρώ.   

Ο αναλυτής της Euroxx, κ. Βασίλης Τσοπανάς, σημειώνει: "Εκτιμούμε ότι τα EBITDA από τις δραστηριότητες διύλισης θα ανέλθουν στα 192 εκατ. ευρώ. Τα ΕΒΙΤDΑ του marketing αναμένεται να διαμορφωθούν στα 23 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από την έναρξη της οδηγητικής περιόδου στην Ελλάδα και το δίκτυο στη Ρουμανία, ενώ τα EBITDA του κλάδου των πετροχημικών θα διαμορφωθούν στα 15 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από τις απεργίες στα ελληνικά λιμάνια".     

Οι πωλήσεις του ομίλου για το α' εξάμηνο αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 36,4% στα 5,18 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 4,86 και 5,69 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Victor Labate, αναλυτής της Εθνικής - Π&Κ υπογράμμισε: "Περιμένουμε ισχυρούς όγκους πωλήσεων, με τα πετροχημικά οριακά χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα λιμάνια, που συνεχίστηκαν και στο β' τρίμηνο".

Οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και τον κύκλο εργασιών των Ελληνικών Πετρελαίων στο β' τρίμηνο ανέρχονται σε 116.2 εκατ. ευρώ, 200.3 εκατ. ευρώ και 2.65 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 7 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v