Ποιοι αγοράζουν (εδώ και έναν μήνα) στο Χ.Α.

Οι μεγάλες short θέσεις, οι μεθοδικοί αγοραστές και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα β΄ τριμήνου είναι οι προϋποθέσεις για δεύτερο "κύμα" ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, που μπορεί να οδηγήσει τον FTSE 20 έως τις 1.950 μονάδες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ποιοι αγοράζουν (εδώ και έναν μήνα) στο Χ.Α.
Μεγάλες short θέσεις, μεθοδικοί αγοραστές και μέχρι τώρα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που δικαιολογούν άνετα την άνοδο του 20άρη έως τις 1.950 μονάδες.

Το Χ.Α. δείχνει να διαθέτει τις προϋποθέσεις ενός δυνατού δεύτερου leg ανοδικής αντίδρασης, στην περίπτωση που στις διεθνείς αγορές η χθεσινή συνεδρίαση αποτελέσει την αφετηρία ενός ράλι ανακούφισης με αιχμή την πτώση του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού βρέθηκε σε χαμηλά τριών μηνών και αυτό, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, δημιουργεί στις αγορές προσδοκίες ότι μειώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και το στίγμα των κεντρικών τραπεζών θα εστιάσει πλέον περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Η δυναμική του trade "short commodities, long equities" ανανεώνεται, σύμφωνα με διαχειριστές, και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών βοηθούν τη στροφή των επενδυτών σε μετοχές. Το κυριότερο όμως ήταν ότι ο δεύτερος γύρος πτώσης του πετρελαίου και των υπόλοιπων commodities έρχεται τη στιγμή που αρκετοί δεν την περίμεναν.

Στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης χρηματιστές και διαχειριστές ήταν μοιρασμένοι για το αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν το volatility στον 20άρη βρέθηκε σε χαμηλά διμήνου, άνοιξαν μεγάλες short θέσεις σε τίτλους όπως σε αυτούς των ΕΧΑΕ και της Intralot.

Θέσεις που δεν έκλεισαν χθες και ενδέχεται να αποτελέσουν την καύσιμη ύλη ενός short squeeze σε περίπτωση που η ανοδική αντίδραση έχει συνέχεια.

Άλλωστε, στο πρώτο leg της ανοδικής αντίδρασης του Χ.Α. από τις 3.340 έως τις 3.525 μονάδες μόνο ένα μέρος των τότε short θέσεων είχαν κλείσει, ενώ από τα τέλη Ιουλίου και μετά την αδυναμία του 20άρη να κρατήσει την περιοχή των 1.950 μονάδων άνοιξαν νέες short θέσεις επί του δείκτη και των μετοχών που τον απαρτίζουν.

Διαχειριστές και χρηματιστές εκτιμούν ότι ο 20άρης μπορεί άνετα να φτάσει μέχρι τις 1.950 μονάδες. Για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει, σύμφωνα με τους ίδιους, ο S&P να διασπάσει πειστικά τα επίπεδα των 1.290 - 1.300 μονάδων, το πετρέλαιο να συνεχίσει να πέφτει και ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς να κινηθεί περισσότερο ανοδικά.

Αν οι τράπεζες έχουν επιπλέον περιθώρια ανόδου της τάξης του 10% - 12%, όπως σημείωσε report της UBS που νωρίς σήμανε το trade "short commodities, long equities", τότε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να δώσει την αντίδραση που χρωστά έως τις 3.700 μονάδες.

Το μεγάλου πλεονέκτημα του Χ.Α. είναι οι μεθοδικοί αγοραστές που έχει εδώ και έναν μήνα. Αγοραστές που κράτησαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις την Εθνική στα επίπεδα άνω των 30 ευρώ και χθες συνέβαλαν στην εκτίναξή της στα 32,10 ευρώ.

Τοποθετήσεις υπήρξαν τη χθεσινή ημέρα και στην Alpha Bank, ενώ στην EFG Eurobank ο αγοραστής αντίκρισε και χθες έναν μεθοδικό πωλητή, με τον τίτλο να έχει θεωρητικά τα μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης μεταξύ των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών σε περίπτωση ανοδικής συνέχειας.

Οι μεθοδικές τοποθετήσεις των παραδοσιακών επενδυτών ξεκίνησαν από τα χαμηλά του Μαρτίου σε επιλεγμένους τίτλους και αποτελούσαν ουσιαστικά αναδιαρθρώσεις θέσεων (Capital και Fidelity μείωσαν την έκθεση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύοντας θέσεις σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και τράπεζες).

Τα πρώτα εμφανή δείγματα των τοποθετήσεων από παραδοσιακά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ήρθαν με την έναρξη του Ιουλίου. Με τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 3.190 μονάδων, αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και κρατικοί και ιδιωτικοί επενδυτικοί οργανισμοί από τη Μέση Ανατολή έβγαλαν αγορές σε τραπεζικούς κυρίως τίτλους και δευτερευόντως σε δεικτοβαρείς μετοχές που είχαν πιεστεί αρκετά όπως των εταιριών Coca Cola και ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου μεγάλη ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρία έβγαλε μεγάλα καλάθια αγορών σε 10 - 15 ελληνικούς τίτλους.

Αντίστοιχη κίνηση μαζικών αγορών εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουλίου όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 3.100 μονάδες. Αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και συνταξιοδοτικά κεφάλαια βγήκαν ενεργά αγοραστές στις ελληνικές τράπεζες, ενισχύοντας τις θέσεις που χτίζουν από τις αρχές του μήνα.

Χρηματιστές που παρακολουθούν τα flows εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι στο Χ.Α. βγάζοντας ζήτηση στα χαμηλά και κλιμακώνοντας τις αγορές τους ανάλογα με τις εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών αγορών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα έβγαζαν μικρές αγορές στα χαμηλά του στενού εύρους διακύμανσης των τραπεζικών δεικτοβαρών τίτλων, κρατώντας ουσιαστικά και τον 20άρη πέριξ των 1.840 μονάδων.

Το εύθραυστο ακόμη καλό κλίμα στο Χ.Α. αναμένεται να ενισχύσουν τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα διυλιστηρίων και μεταλλουργιών. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ και η Σιδενόρ, τα οποία αναμένονται εντυπωσιακά λόγω και του ράλι που κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου και μετάλλων στο β΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v